Teatru ieftin
După votul dat vineri în Consiliul Judeţean, mulţi s-au grăbit să spună că la Vâlcea Alianţa D.A. trăieşte, că extratereştrii au aterizat în biroul lui Buşe iar marmota nu înveleşte ciocolata în staniol. Faptul că democraţii au votat pentru Cristi Buican, deşi ar fi vrut să o facă pentru candidatul PSD, se datorează, din punctul meu de vedere nu unei iubiri ca-n filme pentru liberali, ci unor factori pe care nimeni nu-i va recunoaşte vreodată ca fiind determinanţi. Ca să nu o mai dăm cotită, e de bun simţ să spunem ceea ce alţii nici nu vor să gândească: democraţii au fost pur şi simplu strânşi cu uşa pentru a vota aşa cum (nu) le dictează conştiinţa.
Mai exact, ei au fost şantajaţi la greu iar acest lucru poate fi confirmat, neoficial, de cei mai mulţi dintre cei care mai au curajul să spună lucrurilor pe nume. Mai exact, liberalii le-au pus în vedere oamenilor senatorului Jurcan că în cazul în care nu votează pentru Buican, Mircişoiul va avea de suferit, dat fiind procesul care se judecă la Alba Iulia. Şi cum actualul ministru al Justiţiei e preocupat în primul rând de poliţia politică, este lesne de înţeles că pericolul este unul major. Cu alte cuvinte, pediştii au primit asigurări că în cazul în care sunt copii cuminţi şi votează aşa cum trebuie, Mircişoiul va fi bine-mersi. Lucrurile nu s-au oprit însă aici. Cel care ar fi trebuit să fie candidatul PD la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Samoil Vâlcu, a fost băgat serios pe ţeavă vizavi de nişte aşa-zise afaceri ale acestuia, destul de incompatibile cu funcţia de consilier judeţean dar şi cu cea de preşedinte al Colegiului Farmaciştilor. Aşadar, o serie întreagă de afaficuri, de cacealmale şi aşi în mânecă, vârâte într-o afacere din care democraţii au ieşit cel mai şifonaţi. După ce că li s-au ras toate şansele de a avea un cuvânt de spus în Consiliul Judeţean, ei au mai trebuit să voteze şi cu partidul care i-a scos de la guvernare. De tot râsul, dacă e să ţinem cont de contextul politic de la nivel naţional.
Pe de altă parte, liberalii vâlceni văd această semi-victorie ca pe o reabilitare istorică a ceea ce s-a întâmplat în 2004, când au luat-o la modul cel mai sublim în mână în administraţia locală. Îmi va rămâne în minte galeria de lideri liberali prezentă în sala mare a Consiliului Judeţean, în mijlocul căreia trona Emilian Frâncu. Este clar că oamenii au venit acolo pentru a savura cel mai mare şi poate singurul succes al PNL în administraţia publică judeţeană din ultimii ani. De mult timp nu a mai avut preşedintele PNL Vâlcea atât de mari motive de satisfacţie. A reuşit să-şi umilească toţi adversarii politici, atât pe pesedişti, cât şi pe democraţi. Zâmbetul său, afişat pe toată perioada cât s-a desfăşurat şedinţa, exprima, mai mult decât orice, satisfacţia supremă a umilirii adversarului.
În tot acest timp, un personaj pe care toată lumea părea a-l fi dat uitării, se pregătea să pună bomboana pe colivă. Proaspăt suspendat, peremistul Nicolae Pătru a avut grijă să nu-şi dezmintă talentul actoricesc de vodevil. Imediat după terminarea şedinţei de Consiliu Judeţean în care liberalul Cristi Buican a fost ales cu 21 de voturi pentru şi 12 împotrivă, pe faxul biroului de la etajul III al CJ sosea un document surpriză: o ordonanţă preşedenţială potrvit căreia decizia Curţii de Apel Alba Iulia prin care Nicolae Pătru îşi pierdea practic postul de vicepreşedinte al CJ, era suspendată. Lovitura de teatru a fost de natură a-i indispune la maxim pe liberali, care într-o primă fază nu au crezut că aşa ceva li se poate întâmpla tocmai lor. Una peste alta, nu degeaba se spune că marele Caragiale s-a inspirat din judeţul nostru atunci când a scris „O scrisoare pierdută”. Ceea ce se întâmplă în aceste zile în Vâlcea nu este altceva decât o comedie asezonată, din care nu lipseşte absolut nimic din ceea ce ar fi făcut cu siguranţă deliciul marelui dramaturg.
Octavian HERŢA