Liga II

ADIO promovarea în Liga I!

Dacia Mioveni – CSM Rm. Vâlcea 2-0 (0-0)

După înfrângerea de sâmbătă, de la Mioveni, vâlcenii au cam pierdut trenul care ducea spre primul eşalon fotbalistic al ţării. Cu toate că cei de la Dacia au un program mult mai greu decât „municipalii”, cu deplasări la Cluj şi Mediaş, este greu de crezut că se vor mai împiedica.

Repriză mai mult decât modestă

În faţa celor aproximativ 2500 de piteşteni, dar şi a celor 70 de suporteri veniţi de la Vâlcea cu două autocare pentru a susţine echipa, „municipalii” au avut o primă repriză dezastruoasă. Cu toate că au avut lovitura de începere a partidei, în minutul 2, prima oportunitate de a marca au avut-o gazdele. Claudiu Ionescu a centrat, defensiva noastră a ezitat, dar…

Din fericire, şutul lui Iulian Vladu a trecut paralel cu poarta lui Rusandu. Prima şi singura acţiune a vâlcenilor din prima repriză s-a consumat în minutul 10, când Victor Lepădatu, de la aproximativ 17 metri a poarta lui Ilie, a şutat puţin peste bara transversală.
După acest şut, „municipalii” n-au mai reuşit nimic arătând ca o echipă ruptă de la mijlocul terenului, de construcţie nu mai vorbim, iar acest lucru şi-a pus amprenta asupra evoluţiei din primul mitan când n-au reuşit să se apropie măcar o dată periculos de poarta gazdelor, singura echipă de pe teren fiind Dacia.
Jucătorii „colonelului” Ion Moldovan au avut prima oportunitate de a marca în minutul 18 după ce Stoica l-a găsit excelent în poziţie centrală pe Ionescu, acesta a scăpat singur cu Rusandu, iar portarul vâlcenilor şi-a făcut pe deplin datoria reuşind să-l blocheze pe atacantul Daciei. În minutul 36, argeşenii au fost, din nou, la un pas de deschiderea scorului, însă mingea trimisă cu capul de Păcurar a ocolit poarta lui Rusandu. În minutul 43, centrarea de pe partea dreaptă a lui Doman l-a găsit în careul vâlcean pe Vladu, dar mingea trimisă cu capul de acesta a întâlnit bara porţii lui Rusandu, astfel încheindu-se o repriză aflată în totalitate la discreţia gazdelor.

Cercel, omul „decisiv”

Nici nu începuse bine repriza secundă şi „municipalii” lui Costel Pană şi Mitică Teleşpan s-au şi văzut conduşi. În minutul 47, după o greşeală colectivă a defensivei vâlcene, mingea a ajuns la Păcurar şi acest, din 6 metri, singur-singurel, l-a învins pe omul meciului, Adrian Rusandu, scorul devenind 1-0. În vâltoarea bucuriei, marcatorul golului a fost accidentat de proprii coechipieri şi acesta a fost nevoit să ceară schimbare după ce a fost călcat serios pe gleznă de unul dintre colegi. Acest gol parcă i-a trezit la realitate pe vâlceni care, în sfârşit, au început să joace fotbal. „Municipalii” au început să pună din ce în ce mai mare presiune pe adversari şi în minutul 58 au fost la un pas de egalare. Melcea a centrat de pe dreapta şi, din păcate, nou-intratul Cilean a sărit târziu lovind mingea cu creştetul capului trimiţând-o mult peste poarta lui Ilie. În minutul 59, Pană a făcut o schimbare inspirată scoţându-l pe Stanca, cel care a făcut încă un meci slab, şi l-a băgat în teren pe tânărul Alexandru Vlăduţi. La prima atingere de balon a tânărului jucător, acesta a fost la un pas să fie coautor la gol, însă, din păcate Nemanja Jovanovic a şutat slab, fără probleme pentru Ilie. În minutul 63, Dandea a centrat de pe dreapta, Vlăduţi şi Jovanovic erau fără marcaj în careul advers, dar primul a trimis slab şi i-a permis portarului din Mioveni să reţină. Cinci minute mai târziu, Vlăduţi a fost la câţiva centimetri de gol, mingea trimisă cu capul de el după centrarea lui Melcea, a lovit transversala porţii, argeşenii scăpând încă o dată fără gol.
Momentul psihologic al meciului s-a petrecut în minutul 72, Iosif Melcea a făcut o cursă excelentă pe partea dreaptă, a centrat pentru Vlăduţi şi acesta a fost agăţat în suprafaţa de pedeapsă de Olteanu şi arbitrul Heleşteanu a fluierat arătând cu mingea spre punctul cu var. Principalul executant al fazelor fixe, Ion Cercel a luat mingea să execute, a făcut câţiva paşi după care a şutat puternic şi mingea s-a dus în transversala porţii lui Ilie. După care, în loc să urmărească mingea, a ales să scadă în genunchi şi să-şi pună mâinile în cap.
În loc de 1-1, argeşenii au fost la un pas să facă 2-0, şutul bombă de la aproximativ 20 de metri a lui Doman a fost respins cu greu de Rusandu, mingea lovind bara după contactul cu portarul vâlcean. Trei minute mai târziu, Rusandu a demonstrat încă o dată că merită să fie declarat omul meciului după ce l-a blocat în ultimul moment pe Damaschin. În minutul 79, vâlcenii au fost „răriţi” pe teren de Heleşteanu după ce Tiberiu Bier a reuşit „performanţa” de a încasa două galbene în decurs de numai două minute. Mai întâi a văzut „galben” pentru un fault la mijlocul terenului, după care, la nici două minute l-a încasat şi pe cel de-al doilea după care a fost eliminat.
În minutul 86, la un duel în careul vâlcean între Cilean şi Ionescu, atacantul argeşean a căzut şi Heleşteanu a dictat pentru a doua oară în acest meci lovitură de pedeapsă. Baicu a executat şi a făcut ca scorul să fie 2-0, astfel năruindu-se speranţele vâlcenilor în proporţie de 80 la sută de a vedea echipa după 20 de ani în prima ligă fotbalistică a ţării.
Au evoluat formaţiile:
Dacia Mioveni: Ilie – Hapaină Olteanu Kiraly Baicu – Doman, Stoica (’66 Şerban) Drăghici Vladu (’89 Lazăr) – Ionescu şi Păcurar (’48 Damaschin).
CSM Rm. Vâlcea: Rusandu – Cumpănaşu, Bier, Stanca (’59 Vlăduţi), Cercel – Dandea, Dumitru, Lepădatu (’80 Onofrei), Melcea – Jovanovic şi Moţ (’46 Cilean).

Precauţie exagerată

În minutul 80, Costel Pană a făcut o schimbare foarte ciudată pe care n-a înţeles-o nimeni. Echipa domina, scorul era 1-0, şi cu toate acestea antrenorul a hotărât să-l scoată din teren pe Lepădatu şi să-l introducă pe Onofrei, adică a scos un mijlocaş şi a băgat un jucător tot de linia mediană. În condiţiile în care echipa e pe val, logic ar fi să faci o schimbare prin care să întăreşti ofensiva, renunţi la „omul cu construcţia”, practic rupi echipa în două, dar poate iese ceva, pentru că la scorul din acel moment, Costel Pană nu mai avea nimic de pierdut. Cu toate acestea, deşi îi avea pe bancă pe Pătru şi Ciortan, tehnicianul vâlcean l-a preferat pe Onofrei. Pană a făcut această modificare fiind mai mult decât precaut, iar din acest motiv putem spune că pentru rezultatul din teren are şi el partea lui de vină. Dacă mai introducea în teren un atacant, poate alta era soarta partidei.

Pană, la un pas de bătaie cu primarul şi acţionarul

La finalul partidei, în faţa vestiarului, antrenorul CSM-ului, Costel Pană şi primarul Mioveniului, Ion Georgescu, au avut un schimb de replici mai mult decât amiabil. După înjurăturile de rigoare, de ambele părţi, cei doi s-au apropiat „cocoşeşte” şi numai intervenţia jandarmilor a făcut ca scena să nu degenereze. Nici nu se stinsese bine conflictul şi pe firul acestuia a intrat unul dintre foştii acţionari ai CSM-ului, este vorba de Benone Lazăr, actual sponsor al Daciei Mioveni. După înjurăturile de rigoare dintre Pană şi Lazăr, cel din urmă fiind oprit cu greu să nu sară pe antrenorul vâlcenilor care era cu spatele, Benone s-a urcat în maşina personală nu înainte de a arunca încă o vorbă de duh înspre Pană: „Ce vrei mă, să te iau în braţe şi să te pup?”

Marius Dumitru, evoluţie suspectă?

O dată cu trecerea timpului, în tribună, oamenii de fotbal care au însoţit echipa la Mioveni au început să discute între ei din ce în ce mai mult despre evoluţia lui Marius Dumitru. La un moment dat, fostul preşedinte al AJF Vâlcea, Mihai Persu, l-a abordat pe consilierul Mihai Botea spunându-i acestuia că Dumitru are o atitudine şi o evoluţie mai mult decât suspectă în teren. Este bine ştiut faptul că, în momentul în care Benone Lazăr a venit la Vâlcea în calitate de acţionar, acesta a adus şi câţiva jucători de la Internaţional Piteşti. Printre cei veniţi în Zăvoi împreună cu Lazăr sunt şi Florin Pampea şi Marius Dumitru. Dintre cei doi, numai primul a fost lăsat pe bancă, la Mioveni.

Costel Pană: „Heleşteanu mi-a zis că e japcă!”

La finalul partidei, antrenorul Costel Pană era extrem de nervos. Cu toate că, nu putem spune că arbitrul Anton Heleşteanu a influenţat rezultat, antrenorul CSM-ului a pus tunurile pe „fluieraş”: „În minutul 40, am avut un dialog cu arbitrul Anton Heleşteanu, iar acesta mi-a zis că e japcă, aşa că… trageţi singuri concluziile.”
În realitate, se pare că lucrurile stau puţin altfel. Într-adevăr cei doi, Pană şi Heleşteanu, au avut o discuţie mai aprinsă în faţa băncii tehnice cu cinci minute înainte de finalul primei reprize. Antrenorul CSM-ului i-ar fi zis arbitrului: „Ce faci mă Tony, ce e cu maniera asta de arbitraj, e japcă sau ce?”. Replica arbitrului Heleşteanu ar fi fost ceva de genul: „Da, mă, e japcă… şi ce vrei să-ţi fac?”
Revenind la ceea ce s-a întâmplat în teren, antrenorul Costel Pană a spus: „Dacă reuşeam să egalăm în repriza a doua, cred ca alta era soarta partidei. Vă repet, noi nu ne-am propus şi nici nu aveam obiectiv promovarea, dar dacă era să fie nu ne dădeam la o parte. Am ajuns aici jucând doar pe teren. Cei de la Mioveni au declarat în iarnă că vor să promoveze cu orice preţ. Înţelegeţi dumneavoastră… ce înseamnă cu orice preţ!”

Ion Moldovan: „80% suntem promovaţi!”

În cazul promovării, antrenorul Daciei Mioveni, Ion Moldovan, a declarat la finalul partidei cu CSM Vâlcea, că echipa sa va juca în Liga I şi nicidecum să dea locul celor de la FC Argeş. „În acest moment suntem pe locul doi având trei puncte avans faţă de rivalii noştri din Vâlcea. După acest meci pot spune că suntem promovaţi în proporţie de 80 la sută. Dacă vom promova, noi vom juca în prima divizie. Vă asigur că nu va exista nicio fuziune cu FC Argeş cum se speculează. Argeşul lui Penescu o sa evolueze în Liga II '', a spus „Colonelul”.

Mihai Botea: „Ne-am bătut singuri”

Preşedintele Consiliului Director al CSM Rm. Vâlcea, consilierul Mihai Botea, era destul de afectat după înfrângerea suferită la Mioveni. Printre altele, acesta a spus că, „după cum s-au desfăşurat ostilităţile în teren putem spune că ne-am bătut singuri având în vedere ocaziile ratate şi în special penaltiul irosit de Cercel.” După care, mai în glumă, mai în serios, în drum spre Vâlcea, Mihai Botea a afirmat că: „După acest meci îmi vine să mă opresc la Nădlac…!”

Alin Trandafir: „Şansele noastre s-au redus considerabil”

După meciul pierdut de „municipali”, preşedintele Alin Trandafir a spus că şansele echipei pentru accederea în primul eşalon fotbalistic al ţării s-au redus considerabil. „După părerea mea, nu prea mai avem şanse de promovare. Este greu de crezut că Mioveniul se mai poate împiedica în ciuda programului pe care îl au, cu meciuri la «U» Cluj şi Gaz Metan Mediaş. Probabil îşi vor lua toate măsurile de precauţie pentru a-şi consolida poziţia a doua în clasament” – a concluzionat Alin Trandafir.

Florin Verigeanu: „Nu ne putem lupta cu mâinile goale… cu o echipă cu bani!”

Florin Verigeanu, directorul executiv al CSM-ului, a trăit meciul la intensitate maximă din primul şi până în ultimul minut. La final, după cele întâmplate atât în teren cât şi în afara lui, „Verigă” a avut o replică extrem de interesantă: „CSM-ul nu se poate lupta cu mâinile goale contra unei echipei sau a unor echipe cu bani.” Referitor la şansele de promovare pe care le mai au „municipalii”, directorul executiv a spus că este destul de sceptic. „Îmi vinde destul de greu să cred că Mioveniul se va mai împiedica de cel puţin doua ori ca să rateze promovarea. Însă, în primul rând mă interesează să câştigăm noi cele patru meciuri rămase de disputat până la final şi vom mai vedea.”
Romulus DUMITRU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button