Politica

Gutău, din nou în gura lupului

• Pasajul de pe Dacia le poartă ghinion nu doar şoferilor, ci şi susţinătorilor lui Băsescu

La începutul ultimei săptămâni de campanie pentru referendumul contra lui Traian Băsescu, toate partidele îşi pregătesc strategiile electorale finale. Social-democraţii s-au reunit, ieri, la Palatul Parlamentului, în şedinţa Comitetului Executiv al PSD. Pe lângă conducerea centrală, la reuniune au fost convocaţi toţi liderii filialelor judeţene ale partidului. Liderii PSD au stabilit în detaliu planul de bătaie pentru săptămâna finală de campanie. Joi, PSD pregăteşte un miting de amploare la Bucureşti, la care vrea să strângă mii de susţinători din mai multe regiuni ale ţării.

Social-democraţii trebuie să pună la punct şi detaliile legate de organizarea referendumului, dar şi planul de mobilizare a propriului electorat pentru ziua de sâmbătă. PNL a avut programată ieri dimineaţă o şedinţă a Biroului politic naţional, şedinţă în care s-a discutat despre strategia pentru ultimele zile de campanie electorală. Tot ieri, conducerea PD s-a reunit în şedinţa săptămânală, la startul ultimelor cinci zile în care mai este permisă campania electorală înainte de referendumul la care se supune la vot demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Discuţii aprinse, miza pusă în joc este extrem de importantă, deci şi războiul declaraţiilor continuă atât la nivel central, cât şi local, unde în focul campaniilor pro sau anti Băsescu liberalii cred că cel mai rău se va arde primarul Mircia Gutău.

Care, ce şi de la cine a furat

Pe măsură ce referendumul se apropie, atmosfera se încinge. La Vâlcea, cei mai înverşunaţi în atacuri sunt liberalii, care deranjaţi de organizarea mitingului pro-Băsescu de vineri în acelaşi timp cu inaugurarea pasajului de pe Strada Dacia, au sărit din nou la gâtul lui Mircia Gutău, acuzându-l în fel şi chip. Emilian Frâncu nu îşi explică de ce Mircia Gutău riscă enorm făcând propagandă pentru cel care zilele trecute îl enumera pe postul public de televiziune printre primarii sacrificaţi de PD datorită legăturilor lor cu fenomenul corupţiei. „PNL îşi exprimă totodată regretul şi indignarea că alţii îşi fac imagine datorită realizării acestui proiect liberal, pe care noi, în Biroul Politic, l-am propus analizei consilierilor noştri, iar prin glasul lui Vali Monceanu, primar interimar la acea vreme, l-am adus şi în faţa Consiliului Municipal pentru dezbatere şi aprobare. Proiectul amenajării pasajului de pe Strada Dacia a fost confiscat de primarul Gutău, de PD şi PLD, iar ăsta nu e un lucru bun, veţi vedea! Suntem consternaţi de modul în care se face politică. Se putea tăia panglica la 18.00, iar la 19.00 să se facă mitingul. Dar ei nu vor să joace corect: în plin miting, au tăiat panglici, au politizat acest eveniment, al tuturor râmnicenilor. Şi, repet, iniţiativa a fost sută la sută liberală, Mircia Gutău fiind la acea vreme cercetat penal la Colibaş, ori nu ştiu unde. Nu e un gest fairplay din partea primarului!”, a avertizat liderul PNL Vâlcea, lăsând să se înţeleagă că datorită acestor gafe pe Mircia Gutău l-ar putea aştepta din nou zile grele.

Excedent bugetar, bani gârlă pentru proiecte

Abordând acelaşi subiect, preşedintele TNL Vâlcea, Bogdan Pistol, a explicat de unde şi cui se datorează faptul că municipalitatea a avut suficienţi bani pentru un proiect de o asemenea anvergură. „Pe primul trimestru, creşterea la veniturile pe bugetele locale a fost de 73 la sută – aproape dublu. Deci, aceste realizări pe care diverse municipalităţi le obţin sunt datorate încasărilor aproape duble la bugetele locale. Şi noi, PNL-ul, dar şi dumneavoastră, presa, trebuie să punem presiune pe municipalitate pentru a dezvolta proiecte mari pentru comunitate. Bani sunt foarte mulţi, dar ei trebuie cheltuiţi eficient. A trecut de mult timp perioada în care primarii se puteau plânge că au goale visteriile localităţilor pe care le conduc”, a adăugat Pistol, sugerând că în Râmnic se pot realiza investiţii mult mai serioase. Tânărul liberal a mai afirmat că excedentul bugetar se datorează unui lucru cel puţin curios, care nu s-a întâmplat până acum în România dar ne apropie foarte mult de ţările Uniunii Europene: suma încasărilor din impozitele directe depăşeşte suma încasărilor din TVA. La atingerea acestei performanţe, susţine Bogdan Pistol, o contribuţie majoră au avut-o măsurile eficiente luate de Guvernul Tăriceanu. Desigur, nu premierul sau primarul sunt vinovaţi de faptul că pasajul de pe Strada Dacia a fost făcut prost, iar câţiva râmniceni care s-au grăbit să treacă cu maşinile pe sub pasaj după inaugurare s-au oprit în final în service-uri. Panta la urcare trebuia calculată foarte atent de către proiectant, dar se pare că acesta a avut o singură grijă: să-şi încaseze banii şi atât. Rămâne de văzut cine îi va despăgubi pe proprietarii maşinilor distruse.

Liberalii nu-l vor mai ierta pe primar

Ura liberalilor împotriva primarului a fost alimentată şi de cărţile poştale pe care Mircia Gutău le-a trimis râmnicenilor îndemnându-i să voteze NU demiterii lui Traian Băsescu. „Ca şi acum câţiva ani, Sfântul Gutău le-a trimis cetăţenilor un fel de vedere cu o imagine cu iz religios şi o rugăciune la sfârşitul căreia se semna domnia sa. Mi-am făcut cruce cum cineva poate să maculeze simbolurile noastre religioase. Acum, ideea unei noi vederi cu imaginea lui Băsescu în poştele râmnicenilor, evident, poate părea la fel de interesantă. Mă miră, însă, că cineva dat exemplu de primar PD care e implicat în fenomene de corupţie tocmai el susţine prin semnătura sa preşedintele arhanghel în lupta împotriva corupţiei. Ce m-a deranjat pe mine de această dată? Legea electorală spune foarte clar că însemnele obligatorii de pe orice material electoral se pun pe locuri vizibile. Dacă-mi arată şi mie cineva unde scrie pe vederile pro-Băsescu plătite de Mircia Gutău unde sunt tipărite şi în câte exemplare, eu îi dau un premiu. Pe unele, cu lupa abia vezi că e vorba de 300 de bucăţi. Dar de unde 300, că numai noi, liberalii, am strâns aproape 450 de bucăţi. Adică, domnul Gutău crede că îşi bate joc de noi. Putem însă să demonstrăm oricui că se folosesc bani negri, că banii cetăţeanului sunt aruncaţi în răspăr şi că nu se respectă legea. Domnul primar independent Gutău, care face campanie pe faţă pentru PD, un partid care aţi văzut cât de mult i-a purtat de grijă şi cât de repede s-a lepădat de el în momentele grele, va putea spune şi despre acel concert că nu a fost organizat cu banii municipalităţii. Asta, ştiu eu, dacă vreo fundaţie îl va acuza pentru acest lucru. Acuzaţia, foarte gravă, dacă va fi dovedită îl va trimite pe domnul Gutău înapoi de unde a venit. Dacă domnul Gutău va spune că nu au fost bani publici, abia aşteptăm să vedem unde în contul de campanie al lui Băsescu se regăseşte suma cheltuită pentru formaţii şi celelalte chestiuni legate de organizarea concertului”, a conchis Emilian Frâncu.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button