Politica

Agricultura vâlceană, condusă de „un beţivan”

• Şefii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură s-au plâns de curând că liderii PSD merg în teritoriu şi îi sfătuiesc pe ţărani să nu depună cereri pentru subvenţii, motivând că statul nu le va da banii promişi. Valentin Haralambiade (PNL) se temea chiar de faptul că riscă să nu-şi atingă obiectivele pe care şi le-a propus datorită acestor răutăţi pe care colegii dumneavoastră i le-ar face. Cum stau lucrurile, domnule Ion Cîlea?

Ăla e un dobitoc! Un beţivan! Un nenorocit! Dacă găseşte un singur om care să spună că am discutat cu el aşa ceva… să-i spun eu că banii ăştia sunt o poveste şi de fapt ei nu vin… domne, eu nu sunt tâmpit… ştiu foarte bine că aceşti bani vin de la Uniunea Europeană, nu de la Haralambiade sau de la bugetul ţării, ăia 50 de euro.

Banii vin pentru subvenţie directă pe suprafaţă, dar nu acum, ci foarte târziu, la toamnă, sau la primăvară. Zic ei că mai dau sub formă de ajutor încă 30 de euro, dar eu, sincer, nu am garanţia că se vor ţine de cuvânt. Ce spunea Haralambiade e o minciună sfruntată. Eu şi colegii mei nu puteam să spunem aşa ceva, pentru că ştim foarte bine că aceşti bani, într-un final, se vor da. Dacă vroiam să le pun ţăranii în cap celor de la Putere, credeţi-mă că găseam destule argumente, dar nu am discutat cu nimeni. Mă legam de faptul că Guvernul României nu a dat nimic pentru întreţinerea culturilor de toamnă, că nu se preocupă nimeni de repunerea în funcţiune a sistemelor de irigaţii, pe fondul actual de secetă. La Dolj, aţi văzut, o sută de mii de hectare cu grâu au fost compromise. Eu m-am legat de faptul că producătorii agricoli nu au fost ajutaţi cu subvenţii pentru înfiinţarea şi întreţinerea culturilor de primăvară. Nu s-au dat subvenţii la sămânţă, la îngrăşăminte chimice, iar drept urmare multe suprafeţe au rămas necultivate. Nu trebuie să mergeţi decât până la Bălceşti ca să vă convingeţi. Să vedeţi ce e pe stânga şi pe dreapta! Iar ce teren e cultivat, asta v-o spun din experienţă, va da producţii mici, pentru că nu s-au respectat nişte elemente foarte importante: sămânţa nu a fost certificată, de calitate superioară, ci a fost luată de ţăran din pod, îngrăşămintele chimice folosite de producătorii cu posibilităţi cât de cât nu au fost cele mai bune… şi aşa mai departe.     

• Ce motive avea atunci Haralambiade să se lege de PSD?

Pentru că e tâmpit! La ora actuală, el nici nu ştie în cine să dea, după cum vedeţi. Ca dovadă că e un dobitoc, un cretin, dă în PSD când trebuie să-şi vadă de treabă, ori să dea în rivalii PNL: PD şi PLD.

• Ajutorul oferit agricultorilor de către guvernanţii actuali este superficial?

În România, se face agricultură ca în Evul Mediu. E şi normal să fie aşa în condiţiile în care ajutorul pe care îl primesc ţăranii de la stat pentru culturi constă într-un leu pe litrul de motorină. Nici de această subvenţie oamenii nu au beneficiat aşa cum era normal, pentru că, de exemplu, dacă i-au dat ăluia de la Şuşani 10 litri motorină şi trebuie să ia carburantul de la Drăgăşani, cu mare lucru nu rămâne.

• Ce ar trebui să facă Guvernul Tăriceanu pentru a putea avea pretenţia că oferă un sprijin real agriculturii? Mai exact unde ar fi normal să se dirijeze fondurile?

În primul rând, ar trebui să facă un efort să acopere 30-40 la sută din preţul seminţei, neapărat certificată, pe care o cumpără ţăranul pentru înfiinţarea culturii. Nivelul producţiei depinde de calitatea seminţei în proporţie de aproximativ 60 la sută. Dacă sămânţa nu e de calitate, indiferent ce tehnologii se folosesc în continuare, fertilizări sau ierbicidării, producţia obţinută este tot slabă. Apoi, ar mai trebui să existe o subvenţie pentru îngrăşămintele chimice, atât de necesare mai ales că la noi solul este sărăcit; de ani de zile nu s-a mai fertilizat echilibrat, adică să se folosească dozele corespunzătoare de azot, fosfor şi potasiu. De asemenea, într-un an secetos ca acesta, trebuie subvenţionată energia electrică. Dar, sigur, înainte de asta ar trebui readuse în stare de funcţionare sistemele de irigat. Cum era la noi… Guvernul Năstase a subvenţionat 80 la sută din costul energiei electrice folosită la irigaţii.

• Ce alte subvenţii mai ofereaţi?

Multe. Dar aş aminti de cele 2,5 milioane lei pe hectarul de cultură înfiinţată. Nu cred că a existat ţăran care să spună că nu a primit… Am oferit îngrăşăminte gratuite, dacă vă aduceţi aminte, a fost agitaţie mare prin gări, de unde le preluau primarii sau producătorii agricoli şi le duceau pe tarlaua omului. Plus că întotdeauna am mai dat subvenţie pentru sămânţă şi motorină.

• Având în vedere experienţa pe care o aveţi în acest domeniu, v-aş întreba: ce tipuri de culturi credeţi că ar fi avantajoase în zona noastră?

Eu cred că trebuie revăzută structura culturilor. Este bine să ne îndreptăm înspre plantele tehnice. În sudul judeţului, noi cultivam suprafeţe foarte mari de floarea soarelui. Acum, o cultură care poate deveni foarte valoroasă este cea de rapiţă, şi nu doar pentru că o folosim pentru furaje. Din rapiţă, mai nou se fac acei combustibili ecologici vegetali, care în lumea civilizată încep treptat să înlocuiască combustibilii petrolieri.

• Numai în sectorul vegetal există probleme datorate neacordării de subvenţii sau şi în cel zootehnic? Dacă da, care ar fi acestea şi ce soluţii vedeţi?

Această acţiune de subvenţionare ar fi mult mai uşoară dacă ar exista exploataţii agricole. În agricultură, se lucrează mult mai uşor şi mai eficient cu suprafeţele mari. Prin asocierea producătorilor agricoli se realizează mai uşor şi activitatea de montă, de reproducţie, adică vacile să nu se mai monteze cu orice fel de tauri, ci numai cu cei de rasă, din import sau din ţară. Bine, în ţara noastră s-a cam ales praful de nucleele de livrare a materialului seminal şi de reproducţie, dar cel puţin din străinătate putem să asigurăm pentru început baza dezvoltării acestor nuclee rămase. Exploataţiile agricole în sectorul vegetal, dar şi cel zootehnic ar rezolva o mare parte din probleme.

• Din ceea ce aţi observat până acum, mai marii agriculturii vâlcene, care adesea vă mai şi critică, după cum spuneam, se ocupă îndeajuns de promovarea ideilor despre care vorbiţi?

V-aţi referit la cei care mă critică. Mulţi dintre ei sunt d-ăia care au făcut o facultate în unsprezece ani şi au terminat cu medii foarte mici. Nici eu şi nici agricultorii nu avem ce învăţa de la ei. Zilele trecute, am avut o intervenţie pe TV Vâlcea 1 şi am spus clar că dificultăţile din agricultură nu se datorează specialiştilor din APIA, DADR ori alte instituţii care gestionează problemele din acest sector. Am încercat să-i protejez şi am spus că totul porneşte de la prostul management din Ministerul Agriculturii. Am insistat pe necesitatea acordării subvenţiilor, mai ales că preţurile au crescut fantastic, iar pretenţiile europene sunt greu de atins. Că tot vorbeam de exploataţii, păi aceste structuri nu se pot face cu forţa, cum s-a făcut colectivizarea. Este absolut obligatoriu ca, celor care constituie exploataţii statul să le ofere nişte stimulente. Pe vremea guvernări PSD, li s-au oferit numeroase facilităţi. Aş aminti de adăposturile zootehnice gratuite…

• Adăposturile au fost date gratuit, dar cei care le-au solicitat aveau obligaţia de a le popula în câţiva ani. Termenul limită se apropie, dar din păcate multe adăposturi sunt la fel de goale ca şi înainte. Singurul câştig despre care se vorbeşte este cel din buzunarul unor primari, care au transformat această acţiune într-o afacere personală.

Nu cred, dar din păcate nu a existat continuitate la ceea ce a început PSD după venirea la Putere a Coaliţiei PNL-PD-PC-UDMR. Noi pregătiserăm atunci o susţinere financiară pentru procurarea de animale. Unii nu au avut bani să cumpere efective mai mari, deci pentru rezolvarea acestei probleme pregătiserăm, de asemenea, o subvenţie. O altă facilitate pe care urma să o oferim era cea pentru seminţele necesare înfiinţării culturilor furajere, culturi menite să asigure hrana animalelor cu care se populau respectivele adăposturi. Noi am sprijinit zootehnia cu lucruri concrete: am oferit prime pentru viţei, pentru montă artificială cu material seminal provenit de la tauri de rasă. Apoi, am introdus prime similare şi pentru oi. Acum s-a pierdut totul, iar numărul efectivelor de animale a scăzut foarte mult.

• Agricultura este un domeniu care nu are prea multe secrete pentru dumneavoastră. De ce nu colaboraţi cu cei de la APIA sau DADR. Le daţi o idee bună, iar ei o transmit conducerii Ministerului Agriculturii, care odată conectată la realitate poate, cine ştie!?, mai ia şi o decizie în sprijinul producătorilor.

Nu ştiu despre ce aş putea discuta cu domnul Haralambiade, când el nici măcar nu ştie ce e aia subvenţie. Agricultura nu mă mai preocupă în acest moment aşa cum mă preocupa cu ceva vreme în urmă, când la agricultură erau domnii Lovin, Marinescu. Nu afişau atitudinea asta de închistare, de ascundere a informaţiilor într-un turn de fildeşi. Era deschidere pentru comunicare, veneau şi ne consultam, găseam împreună soluţii, iar eu puteam să le dau nişte sfaturi bune. Conducerile DGAIA, APIA şi ce mai e pe acolo, nu au nici o apăsare. Cu excepţia lui Vasile Predică, bineînţeles, cu care discut mai des şi am o relaţie destul de bună. Dar nici dânsul nu mai vine să mă întrebe, să discutăm.

• Vă aşteptaţi ca, de acum înainte, să vă viziteze mai des, având în vedere apropierea PNL de PSD?

Nu ştiu dacă o să vină pentru că suntem în alianţă… dar se aude că oricum direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală, inspectoratele judeţene şcolare şi sănătatea vor trece în subordinea Consiliului Judeţean. 

• Nu prea păreţi convins că e un lucru bun…

Pentru noi e rău, pentru că avem mai mult de muncă, avem mai multe sarcini. Pe de altă parte, eu cred că aceste instituţii nu vor veni şi cu resursele financiare aferente. Am auzit că ni se aduc doar cu cheltuielile, nu şi cu veniturile.

• Trecând puţin la politică, v-aş întreba, pentru că tot au fost voci în organizaţie care îşi puneau întrebări pe această temă – care e probabilitatea ca, după alegerile interne din filialele locale, să aibă loc o confruntare şi la judeţ? Sunt pesedişti care cred că, la alegerile de acum doi ani, delegaţii nu v-au votat preşedinte pentru patru ani, iar în această vară, în mod normal, ar trebui să veniţi din nou în faţa lor.

Asta cine v-a spus-o, Vlădoiu?

• Nu.

Ei, ca să vă liniştesc, alegerile sunt doar la nivelul organizaţiilor locale. Conform vechiului statut, noi, preşedinţii filialelor judeţene, am fost aleşi pe patru ani. În noul statut, s-a corelat mandatul nostru cu cel al conducerii centrale a partidului. Oricum, vreau să vă spun că şi dacă ar fi fost să avem alegeri la judeţ nu aş fi avut nici o emoţie.

• Aţi avut în ultima vreme discuţii legate de colaborări punctuale cu ceilalţi lideri judeţeni ai partidelor ce susţin demiterea lui Băsescu?

Nu, nu am avut. Ar fi fost foarte bine ca, dacă tot suntem pe acelaşi drum cu PNL, PRM şi PC, să avem împreună un comitet unic de coordonare a acţiunilor anti-Băsescu, pentru că dacă acestea sunt dispersate, se duce intensitatea lor.

• Cum credeţi ar putea colabora – să zicem într-o comună – liderii PNL cu cei de la PSD, când ei niciodată nu au ştiut decât să se lupte unii cu alţii?

Ei trebuie să înţeleagă că am fost rivali într-o etapă, iar acum suntem într-o altă etapă. Acum, PNL şi PSD au o înţelegere provizorie pentru realizarea acestui obiectiv: demiterea lui Traian Băsescu. Mie mi se pare că nu e deloc lipsit de importanţă să fii existat un comitet de coordonare în care toţi cei patru preşedinţi, Nicolae Pătru, Dumitru Buşe, Emilian Frâncu şi cu mine, să stabilim cum cele patru formaţiuni pot să-şi conjuge eficient acţiunile. Dar bine, am văzut că domnul Buşe, în contradicţie totală cu preşedintele PC, Dan Voiculescu, a spus că nu e prea bună treaba asta cu demiterea lui Băsescu.

• Cum credeţi că priveşte electoratul alianţa PSD – PNL? Care dintre cele două formaţiuni pierde mai mult în imagine?

Nu e vorba de nici o alianţă, iar românii care gândesc raţional şi au câtuşi de puţină idee despre politică trebuie să vadă cu ochi buni această înţelegere între noi. Avem ca obiectiv comun să-l demitem pe Băsescu, căruia numai de condus ţara nu-i mai ardea. Totodată, nu aveam cum să nu susţinem acest guvern. Cine mai conducea atunci? Era haos! Eu zic că am procedat corect, nu ne-am aliat cu nimeni, nu am acceptat funcţii, după cum aţi văzut. În imagine nu pierde nici PNL, nici PSD, care a urcat în sondaje la peste 26 la sută.

• Câţiva analişti politici spuneau că, la referendumul de pe 19 mai, românii vor alege cine trebuie să plece din funcţii: parlamentarii sau Băsescu. Dacă preşedintele va ieşi învingător, parlamentarii PSD de Vâlcea vor demisiona?

Românii nu mai vor încă doi ani de balamuc, deci nu cred că va câştiga Băsescu. În ce-i priveşte pe parlamentarii PSD, eu nu văd nici un motiv să demisioneze ei. Nu au greşit cu nimic trimiţându-l pe preşedinte înapoi în faţa oamenilor, de care el se pare că uitase. Dacă ar câştiga Băsescu, ar urma probabil a doua suspendare, din nou preocupări legate de orice altceva decât agenda publică şi problemele românilor. Ar fi o greşeală!

• Cu domnul Aurel Vlădoiu în ce relaţii mai sunteţi? Se aude că, între dumneavoastră, relaţiile s-au încordat din nou.

Nu ştiu dânsul cum gândeşte, dar eu nu am nici o problemă cu dumnealui. Am încercat întotdeauna să construiesc o echipă. Îmi văd de treabă şi eu zic că mi-o fac foarte bine. Am reuşit un lucru extraordinar: am menţinut unitatea partidului şi nu am rămas să sting lumina în organizaţie, cum anticipau şi îmi doreau unii. La alte partide au plecat puţini colegi, cei care oricum nu mai aveau şanse la viitoarele alegeri. Cu excepţia alegerilor din Tetoiu, unde ne-am pripit – cu o femeie văduvă candidat, am avut numai reuşite. 

• În afara lui Constantin Liţoiu, primarul de la Zătreni, fost PSD şi apoi independent, PNL a avertizat în urmă cu o lună că va mai lua de la dumneavoastră doi primari. Având în vedere noua relaţie cu PNL, credeţi că liberalii s-au răzgândit?

Bineînţeles. În plus, primarii nu se mai duc la partide, cu procente inferioare. Alianţa PNL-PD nu mai există. V-am spus, în ultimul sondaj, PSD are 26,4 la sută. Evident, după doi ani în care a fost hăituit şi lovit din toate părţile, acum trebuie să urmeze o perioadă bună pentru PSD. După cum ştiţi, am câştigat şi procesul cu Prefectura şi rămân pe funcţie la Consiliul Judeţean. Am înţeles că cei de la Prefectură vor să se adreseze CSM-ului, dar şi dacă o fac lucrurile sunt oricum clare. Nu a fost vorba de nicio incompatibilitate, iar instanţele au confirmat acest lucru.   
Eduard DULĂCIOIU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button