Liga Nationala

Ioan Gavrilescu vrea opt echipe în Liga Naţională

Recent, la o întrunire a Consiliului de Administraţie al FRH, preşedintele Clubului Sportiv Oltchim, Ioan Gavrilescu, a readus în discuţie o propunere mai veche a sa pentru adoptarea unui sistem competiţional mai dur în Liga Naţională de handbal feminin. „Cred că opt echipe ar fi suficiente pentru prima ligă din România. În ţară, nu sunt atâtea jucătoare de valoare care să poată completa mai mult de opt grupări. În fiecare an sunt echipe care fac un număr extrem de mic de puncte în Liga Naţională, vezi şi-n acest an cazul grupărilor din Timişoara şi Tg. Mureş. Şi atunci, ce rost ar avea ca formaţiile puternice să joace cu adversari de calibru inferior?

Mai bine să se mai întâlnească încă de două ori între ele! Eu zic că sunt mai bune câte patru confruntări cu Rulmentul Braşov şi Universitatea Jolidon Cluj-Napoca, de exemplu, decât cu Universitatea Timişoara şi Mureşul Tg.Mureş”, ne-a spus Gavrilescu.
Pentru ca varianta cu acest sistem competiţional să fie aprobată este nevoie însă de majoritatea voturilor venite din partea membrilor Consiliului de Administraţie al FR Handbal, acolo unde se pare că nu toată lumea ar agrea această idee a oficialului vâlcean.

Puţini oameni sunt de acord cu ideea preşedintelui de la Oltchim

Unul dintre cei care-au declarat că nu susţin ideea preşedintelui de la Oltchim este chiar antrenorul Gheorghe Tadici. „Se speră că astfel campionatul va fi mai tare, vor fi jocuri mai disputate şi va fi benefic pentru echipe. Pe de o parte aş agrea ideea, dar pe de alta, în interesul general al handbalului de pe tot teritoriul României, nu pot fi de acord, pentru că o bază cât mai mare creează posibilitatea apariţiei unor vârfuri. Altfel, aria s-ar restrânge, iar în momentul în care va dispărea interesul, e normal să-şi ia tălpăşiţa şi sponsorii, iar aceştia să se orienteze spre alte discipline. Dimpotrivă, sunt pentru o lărgire şi pentru un sistem competiţional mult mai bogat”, a menţionat Tadici.

Handbalul norvegian – un exemplu pentru Tadici

Tot tehnicianul principal al echipei Oltchim a oferit şi un bun exemplu vizavi de ceea ce înseamnă sprijinirea handbalului românesc pentru o dezvoltare continuă. În 2005, când Silcotub Zalău a întâlnit în preliminariile Ligii Campionilor echipa Byassen Trondheim, Tadici a văzut în Norvegia cum este susţinută creşterea tinerelor talente. 
„Când am mers în sala din Trondheim am văzut o programare, de vineri până duminică, cu nu mai puţin decât 146 de meciuri de copii şi juniori, cu vârsta de până la 18 ani. Am luat programul respectiv şi l-am adus preşedintelui Gaţu de la FRH, ca să vadă şi acesta cât de bine se dă atenţie handbalului acolo. Şi atunci e normal că au şi o bază extraordinar de mare de selecţie. Clubul Byassen Trondheim, de exemplu, are 21 de grupe de copii şi juniori, iar la nivelul junioarelor I şi II fiinţează vreo şase echipe. Ori, fiecare echipă dacă produce câte un singur talent, o singură jucătoare pe generaţie, desigur că nu-şi pun problema selecţiei, de unde fac rost de jucătoare. Nu trebuie să se ducă la Bacău sau nu ştiu eu pe unde auzind că a apărut pe acolo vreo jucătoare nouă. De aceea, vreau să cred că e bine să avem o bază mare de unde să poată să iasă vârfuri, iar scopul nu trebuie să fie numai performanţa. Nu toată lumea poate să facă performanţă la nivel foarte înalt, iar în situaţia de astăzi e bine să atragi copiii spre sport, decât să-i îndepărtezi”, a concluzionat Tadici.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button