Liga I

„Fluieraşii”, artizanii finalului de campionat?!

Cei mai buni arbitrii ai ţării, Cristi Balaj şi Alexandru Tudor, au greşit grav la derbiurile de sîmbătă şi se pare că au influenţat în mod direct lupta pentru locul secund. În cele mai importante partide ale etapei a 30-a, CFR Cluj – Rapid Bucureşti 3-2 şi Unirea Urziceni – Steaua Bucureşti 1-2, arbitrii au influenţat rezultatul final în urma unor grave greşeli. În meciul de la Cluj, Cristi Balaj n-a văzut un penalti clar pentru Rapid în prelungirile partidei, iar Alexandru Tudor a acordat eronat 11 metri în favoarea Stelei la scorul de 1-0 pentru trupa lui Olăroiu.

În minutele de prelungire ale partidei de la Cluj, Marius Constantin aflat în careul advers a trimis o minge pe spate, aceasta oprindu-se de braţul drept al portughezului Fredy. Centralul Balaj a lăsat jocul să continue, deşi poziţia mâinii apărătorului clujean era una „nefireacă” şi, implicit, se impunea lovitură de pedepasă.
La Urziceni, Alexandru Tudor a dictat un 11 metri total aiurea. În minutul 33 al partidei Unirea Urziceni – Steaua Bucureşti, Vasilică Cristocea a urmărit o minge în suprafaţa de pedeapsă echipei lui Dan Petrescu, portarul Grigore a ieşit să prindă mingea, a alunecat şi în cădere l-a atins uşor pe gheată pe mijlocaşul stelist. Acesta a căzut, iar Tudo a dictat lovitură de la 11 metri. Steaua a înscris pentru 2-0, iar golul s-a dovedit decisiv în obţinerea victoriei.
Astfel că, cele două mari gafe ale „fluieraşilor” au avantajat pe CFR şi pe Steaua, marea perdantă fiind Rapid. În cazul în care meciul de la Cluj s-ar fi terminat 3-3 şi cel de la Urziceni 1-1, atunci Rapid ar fi avut doar două puncte distanţă de Steaua şi trei de CFR, iar lupta pentru locul doi ar fi rămas să se dispute în trei.

„Arbitrajul românesc, în moarte clinică”

Cele două gaze controversate au fost analizate şi de fostul arbitru internaţional, vâlceanul Ion Crăciunescu, care spus răspicat că cei doi arbitri au greşit. „Balaj a condus bine meciul, însă trebuia să acorde penalty pentru Rapid. A fost henţ clar şi se impunea 11 metri, la Cluj. La Urziceni, pe imaginile TV n-am văzut nimic care să indice că a fost penalty. Este inexplicabil cum a putut să greşească Tudor. Se întâmplă ceva cu el şi cu toţi ceilalţi, cred că s-au raliat sistemului actual. E clar că arbitrajul românesc este în moarte clinică", a adăugat Ion Crăciunescu.

„E uşor să stai în fotoliu şi să acuzi”

Referitor la ceea ce s-a întâmplat la Cluj şi Urziceni, preşedintele CCA, Gheorghe Constantin a spus: „La cele două meciuri, am delegat cei mai buni arbitri ai ţării. Dacă aş fi trimis doi începători, atunci da, aş fi avut ce să-mi reproşez, dar aşa? Ce, eu i-am spus lui Tudor să greşească? Nu, eu i-am zis să arbitreze bine. Nu iau decizii la cald, voi face analiza prestaţiilor luni şi apoi o să anunţ ce voi hotărî, dar nici nu sunt de acord cu unii care stau în fotoliu şi acuză. Aşa mi-ar fi şi mie uşor. Tudor poate a fost stresat, presat, obosit, ceva s-a întâmplat. Şi el, şi Balaj susţin că au avut dreptate, îi las să se liniştească şi apoi voi discuta cu ei. Avem timp să-i judecăm, nu e grabă"

Cei doi sunt în „first class”

Cristi Balaj şi Alexandru Tudor sunt în acest moment cei mai buni arbitri români, dar şi cei plasaţi cel mai bine în ierarhia trimisă de Comisia Centrală a Arbitrilor la UEFA. De altfel, de numele celor doi se leagă cele mai mari speranţe ale arbitrajului românesc de a avea din nou, după mult timp, un arbitru care să oficieze la „centru” în Liga Campionilor. În anul 2007, Alexandru Tudor a fost delegat la 11 meciuri, iar Cristi Balaj la 9, fiind cei mai folosiţi arbitri din lotul Ligii I.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button