Diverse

Byassen Trondheim, un adversar incomod

După primele vizionări ale viitoarei adversare din finala Cupei Cupelor, antrenorul Gheorghe Tadici declară că norvegiencele formează o echipă foarte solidă, iar câştigarea trofeului nu pare a fi deloc o floare la ureche, deşi a doua manşă se va juca în Sala „Traian”. „Am văzut împreună cu jucătoarele viitoarea adversară din finala Cupei Cupelor şi ne-am convins că nu vom avea o misiune uşoară. Byassen e o echipă foarte solidă, cu un joc exact, foarte rapid, şi, aşa acum era de aşteptat, destul de imprevizibil. Sper să ne adunăm forţele, pentru că e nevoie să jucăm la un randament undeva până aproape de 90 la sută ca să putem trece de norvegience. Din punctul nostru de vedere vom face tot ce depinde de noi să câştigăm trofeul pus în joc”, spune Tadici.

O amintire neplăcută pentru Tadici

În vara lui 2005, în turul preliminar al Ligii Campionilor, chiar înainte de intrarea în grupe, Silcotub Zalău, echipă pregătită pe vremea aceea de Tadici, a avut de înfruntat chiar Byassen Trondheim. Norvegiencele, evoluând de două ori pe teren propriu, au mers mai departe, după ce au depăşit în primul meci echipa română cu 30-19, cedându-l pe al doilea cu 24-26. „Atunci am jucat ambele meciuri la Trondheim, întrucât la Zalău aveam probleme financiare. De aceea, am acceptat să jucăm de două ori în deplasare. Practic nu ne-au costat nimic acele meciuri şi am mers mai departe în Cupa EHF”, şi-a adus aminte Tadici.
De data aceasta situaţia nu se mai prezintă la fel, Oltchim Rm. Vâlcea are forţa necesară să organizeze un meci pe teren propriu, iar pentru Tadici şi cele patru eleve ale sale de atunci, venite la începutul acestui sezon la Vâlcea (Pâslaru, Gatzel, Beşe, Maier), a sosit momentul revanşei.

Trei campioane europene la Trondheim

Vorbind în continuare despre Byassen Trondheim, Gheorghe Tadici nu a uitat că în lotul echipei norvegiene evoluează trei campioane europene. Între toate se remarcă însă Trine Haltvik, o jucătoare extrem de experimentată, care-a prins şi „dubla” manşă din 2005, dintre Silcotub şi Byassen. „Trine Haltvik de asemenea se află încă în lot, deşi eu ştiam că s-a retras mai demult. Este o jucătoare cu mare experienţă, are peste 30 de ani, dar e de o vitalitate extraordinară, a şi marcat multe goluri în acest sezon. Este şi antrenoare principală la trei echipe de junioare ale clubului Byassen. Am văzut că şi Vigdis Harsaker a revenit, e o altă jucătoare foarte bună, de echipă naţională, a fost operată, a avut probleme de sănătate, dar acum s-a refăcut şi a revenit cu goluri. Goril Snorroeggen a fost şi ea accidentată, iar în ultimul timp de când a reintrat a dat cam în toate jocurile minim 7-8 goluri. În general, faţă de vara lui 2005, este cam aceeaşi echipă”, a mărturisit Tadici.

Tadici, surprins de calificarea norvegiencelor

Altfel, tehnicianul echipei Oltchim a recunoscut încă o dată că a rămas surprins de calificarea în ultimul act al competiţiei a echipei Byassen Trondheim, care-a eliminat Union Ribarroja graţie unui gol în plus înscris în deplasare, după ce ambele manşe s-au încheiat la egalitate (29-29 în Norvegia şi 30-30 în Spania). „M-a surprins calificarea norvegiencelor. După acel 29-29 de pe teren propriu nu mai credeam niciodată că pot să se mai califice. De altfel, am vorbit cu Gregorio Garcia (n.r.: antrenorul echipei din Ribarroja), iar acesta mi-a spus că nu au ajuns în finală pentru că au fost prea siguri de victorie. La pauză, Ribarroja a avut 18-13, apoi Garcia a făcut o serie de schimbări şi când a vrut să revină în joc nu a mai putut”, a încheiat Tadici.

Al patrulea vârf de formă

Dacă ce la începutul sezonului Tadici vorbea despre trei vârfuri de formă pe care elevele sale trebuie să le prindă pentru a duce la bun sfârşit un an competiţional foarte încărcat, cu meciuri pe mai multe fronturi (campionat şi cupă pe plan intern, Cupa Cupelor şi naţională pe plan internaţional), acum antrenorul Oltchim-ului este ferm convins că acestea au ajuns deja la al patrulea vârf de formă şi încă mai e mult de muncă. „Problema asta mă îngrijorează foarte mult, trebuie să vedem cum o gestionăm mai bine. Nu e uşor pentru jucătoare. După ce au jucat săptămâna trecută ultimele două meciuri din campionat, urmează acum Cupa României, cu deplasare la Bistriţa. Apoi manşa tur din Norvegia, cu Byassen Trondheim, returul de la Vâlcea, după care sunt luate de proaspete pentru echipa naţională, unde chiar ar trebui să aibă cea mai mare prospeţime. E un efort uriaş, un consum fizic şi nervos enorm”, a declarat Tadici.

Suedezele s-au reunit deja

Dacă tricolorele încă mai sunt angrenate în multe competiţii, adversara României din play-off-ul pentru Campionatul Mondial din decembrie 2007, naţionala Suediei, se află deja în pregătire. „Au luat foarte în serios această «dublă» manşă cu România, de altfel chiar antrenorul lor imediat după tragerea la sorţi a afirmat că începe pregătirea de a doua zi. Ştiu că mai sunt câteva jucătoare suedeze care mai sunt angrenate în campionatul Danemarcei, câteva şi în cel al Norvegiei, dar au timp suficient de pregătire spre deosebire de noi. A fost problema de care am suferit şi anul trecut, în meciurile cu Serbia, când ele au fost adunate de Anja Andersen la Slagelse în Danemarca pentru două săptămâni şi jumătate. Noi ne-am reunit doar pentru cinci zile şi s-a văzut ce a ieşit. Sigur că datele sunt altele acum, jucătoarele din echipa noastră naţională sunt la un alt nivel din punct de vedere al jocului, mult mai omogene, au o pregătire fizică superioară, parte care ne-a afectat şi ne-a lipsit cel mai mult anul trecut. În 2006, unele handbaliste erau şi după o pauză de 1-2 săptămâni sau chiar de o lună. Şi bineînţeles că au căzut fizic după minutul 45, nu au mai avut suflu ca să ducă jocul până la capăt”, spune Tadici.
Cum selecţionerul a avut la dispoziţie la Oltchim majoritatea componentelor echipei naţionale, este clar că în privinţa omogenizării şi a condiţiei fizice, tricolorele stau mult mai bine decât anul trecut. După reunirea completă, care va avea loc pe 21 mai, România va disputa şi două partide amicale, în Sala Sporturilor din Chiajna, cu naţionala Belarusului. Meciurile cu Suedia se joacă pe 3 iunie (în deplasare, la Uddevala) şi respectiv 9 iunie (în Sala „Traian” din Rm. Vâlcea).
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button