Diverse

În finala Cupei Cupelor, Oltchim joacă returul acasă

* preşedintele Ioan Gavrilescu, prezent la Viena, a purtat noroc echipei

Dacă în 2002, la precedenta calificare în finala Cupei Cupelor, Oltchim Rm. Vâlcea a avut neşansa de a disputa meciul tur cu Lada Toljatti în Sala „Traian”, iar returul în Rusia, de data aceasta norocul a surâs echipei noastre. La tragerea la sorţi desfăşurată marţea trecută, la Viena, Byassen Trondheim a fost prima echipă extrasă din urnă şi prin urmare va fi gazda primului joc. Prezent la Viena, preşedintele Clubului Sportiv Oltchim, Ioan Gavrilescu, a dezvăluit câteva lucruri interesante din culisele acelei trageri la sorţi:

„M-am dus special ca să văd şi să-mi ies din păreri dacă este sau nu cinstită treaba. Dacă nu mă duceam şi ieşea aşa cum a ieşit, ziceam că este cinstită, dacă era invers aveam însă suspiciuni. Şi pentru ca să elimin aceste suspiciuni, cum deja eram la Budapesta, la returul cu Ferencvaros, a fost şi mai uşor să ajung la Viena”.

Oltchim, singura echipă reprezentată la tragerea la sorţi

 „Acolo, la tragerea la sorţi, înainte să se intre în sala care era special amenajată, pe un mic hol, se face prezenţa. Erau deja formulare tipizate, se scrie echipa, reprezentatul, funcţia şi semnătura. Ei bine, dintre toate cele opt finaliste în competiţiile europene din acest an, a fost prezentă una singură: Oltchim Rm. Vâlcea. Treaba aceasta a contat enorm, motiv pentru care când am intrat în sală, secretarul general al EHF a spus că întrucât noi eram singurii reprezentanţi ai unui club care i-a onorat cu prezenţa la acea tragere la sorţi, s-a decis ca prima tragere la sorţi să fie cea din Cupa Cupelor. În mod normal, trebuia să se înceapă de la cap la coadă, cu Liga Campionilor, sau invers, cu Challenge Cup. Când s-a scos prima bilă pe care scria Byassen Trondheim aceasta nu s-a desfăcut, era foarte strânsă, şi-atunci au spart-o în picioare ca pe un ou”, a mărturisit Gavrilescu.

Vâlcencele au prima şansă în finală

Prin prisma faptului că va juca returul pe teren propriu, Oltchim-ul porneşte în mod clar cu prima şansă în această finală. Pe 12-13 mai, vâlcencele vor disputa primul meci în deplasare, iar al doilea va avea loc pe 19-20 mai în Sala „Traian”. „Este ceea ce ne-am dorit cu toţii: oficiali, antrenori, jucătoare, suporteri. Deşi ne-am atins deja obiectivul cu care am plecat la drum, nu trebuie să ratăm această şansă de a cuceri şi trofeul pus în joc”, a recunoscut tehnicianul Gheorghe Tadici.

Tadici vroia ca returul cu Byassen să se joace pe 18 mai

Deocamdată, încă nu se ştie precis în ce zi se va disputa meciul retur al finalei Cupei Cupelor dintre Oltchim Rm. Vâlcea şi Byassen Trondheim, la care şi-au anunţat deja prezenţa preşedintele suspendat al României, Traian Băsescu, dar şi premierul Călin Popescu-Tăriceanu. Săptămâna trecută, s-a avansat chiar ideea ca partida să aibă loc vineri, 18 mai, iar cel mai mulţumit în această privinţă pare a fi Tadici. „Eu chiar mi-aş dori să fie aşa, pentru că după cum se ştie echipa naţională joacă pe 30 mai şi 6 iunie o dublă manşă cu Suedia pentru calificarea la Campionatul Mondial. În planul de pregătire al echipei naţionale convocarea este programată pentru luni, 14 mai. O parte dintre jucătoarele convocate, cele care nu sunt la Oltchim, se vor reuni la acea dată (n.r.: şi se vor pregăti cu secundul Dumitru Muşi). E o situaţie oarecum dificilă, pentru că practic în acea săptămână echipa naţională se împarte în două”.

În ziua referendumului?

Cum sâmbătă, 19 mai, autorităţile române au fixat deja data referendumului naţional pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, este clar că unii ar putea interpreta că din returul finalei s-ar putea face un scop politic în sine, lucru pe care clubul vâlcean vrea să-l evite. Tadici nu crede însă că poate fi vorba de aşa ceva: „Eu fac doar politica handbalului. Politica adevărată n-au decât s-o facă cei care sunt de meserie, de carieră. Dar din punctul meu de vedere îmi place că instituţia guvernului, a preşedinţiei, dă atenţie sportului, handbalului şi Oltchim-ului. Cred că e onorant pentru oricine ca preşedintele unui stat, şi primul om din guvern, să participe la un eveniment în care eşti implicat”.
Până la urmă, câştig de cauză ar putea avea Federaţia Europeană de Handbal (EHF), care, de regulă, din cauza contractelor ferme cu canalele TV, ar putea obliga clubul Oltchim să organizeze meciul retur duminică, 20 mai.

Arbitri din Macedonia şi Portugalia pentru finală

Federaţia Europeană de Handbal (EHF) a dat publicităţii săptămâna trecută brigăzile de arbitri care vor oficia la cele două meciuri din finala Cupei Cupelor, dintre Oltchim Rm. Vâlcea şi Byassen Trondheim. Astfel, partida tur din Norvegia a fost încredinţată unor cavaleri ai fluierului din Macedonia, Nachevski şi Nikolovski, care nu le trezesc amintiri prea plăcute vâlcenilor şi românilor în general. Delegat EHF pentru acel prim joc va fi Stasova din Slovacia. Returul de la Vâlcea va fi condus de un cuplu de arbitri din Portugalia, Goulao şi Macau, în postura de delegat EHF urmând a se afla Magnusdottir din Islanda.
În actuala ediţie a Cupei Cupelor, Oltchim a mai dat peste un alt cuplu de arbitri din Macedonia, Kamisevski şi Naumovski, la meciul tur de la Cornexi Alcoa. Vâlcenii au contestat atunci prestaţia acestora, iar rezultatul s-a văzut în retur, când diferenţa de valoare şi-a spus cuvântul! 17 goluri în plus peste trupa maghiară şi o calificare en-fanfare în optimi.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button