Diverse

Adevărata finală

Cupa Cupelor – semifinale / Oltchim Rm. Vâlcea – FTC Budapesta
• fetele lui Tadici dau piept cu unguroaicele sâmbătă, 14 aprilie, de la ora 17.15, în Sala „Traian”

În prima manşă a semifinalelor Cupei Cupelor, Oltchim Rm. Vâlcea înfruntă sâmbătă, în Sala „Traian”, de la ora 17.15, puternica grupare maghiară FTC Budapesta. Nu sunt puţini cei care afirmă, fără teama de a greşi, că aceasta e în fond adevărata finală a întrecerii. Cine merge mai departe va fi favorită pentru cucerirea trofeului pus în joc, iar asta spune multe despre importanţa covârşitoare a dublei manşe dintre grupările pregătite de selecţionerii echipelor naţionale ale României şi Ungariei, Gheorghe Tadici şi respectiv Andras Nemeth.

De la Antwerpen, la Budapesta

Adversarele pe care Oltchim Rm. Vâlcea le-a întâlnit în actualul sezon al Cupei Cupelor au fost tot mai puternice cu fiecare tur pe care elevele lui Gheorghe Tadici şi Seviştean Popa l-au jucat. Totul a început toamna trecută, cu obstacolul facil numit Antwerpen, echipa belgiană fiind doar un sparring-partner de întrecere pentru fetele noastre. Confruntările care-au urmat au fost însă tot mai grele. Mai întâi Cornexi Alcoa (Ungaria), apoi FC Nurnberg (Germania) şi Podravka Koprivnica (Croaţia), ultima venită din Liga Campionilor. De fiecare dată, Luminiţa Dinu, Steluţa Luca şi colegele lor au ştiut să strângă perfect rândurile şi să meargă mai departe. La rând a venit FTC Budapesta, una dintre cele mai galonate grupări de handbal feminin de pe continent, iar concentrarea trebuie să fie şi de această dată maximă, cu mult peste nota în care handbalistele vâlcene au jucat până acum. Iar cel care ştie cel mai bine acest lucru este chiar antrenorul principal al Oltchim-ului, Gheorghe Tadici, care-a văzut pe viu ce poate echipa maghiară.
„Unguroaicele au o apărare agresivă, dusă chiar până la duritate, dar şi un atac foarte bine închegat. Joacă de patru ani împreună şi asta se vede. Au şi breşe bineînţeles, pentru că dacă nu ar avea atunci ar fi câştigat Liga Campionilor. Tocmai pe acest lucru ne bazăm, sperăm să exploatăm aceste lacune, pregătim atent meciul pentru a nu avea surprize. Au făcut rezultate foarte strânse în Liga Campionilor, au pierdut la diferenţe mici cu Slagelse şi Hypobank, iar asta spune iarăşi foarte mult despre forţa lor. Dacă vreţi o opinie personală, sunt sigur că cele două echipe cu care FTC Budapesta a jucat în grupe, vor juca până la urmă şi finala Ligii Campionilor”, ne-a spus antrenorul Gheorghe Tadici încercând să creioneze „succint” portretul viitoarei adversare.

60 de minute de foc

Dacă în precedenta confruntare cu croatele de la Podravka Koprivnica, după o primă repriză fantastică, când au şi întors rezultatul din manşa tur, elevele lui Tadici şi-au permis să se relaxeze uşor în partea secundă, cu FTC Budapesta vor fi 60 de minute de foc. Fetele noastre au un motiv în plus acum să păstreze acelaşi ritm ridicat pe toată durata disputei: urmează şi o manşă retur, în deplasare, când nimeni nu ştie ce se poate întâmpla. Iar un avans cât mai consistent de goluri în meciul tur din Sala „Traian” le-ar apropia mai mult de finală. Este nevoie de un efort dublu pentru a depăşi reduta maghiară, pe durata ambelor reprize, iar pentru acest lucru, Luminiţa Dinu, Steluţa Luca şi colegele lor trebuie să fie sută la sută pregătite pentru un parcurs de anduranţă.
„Cu cât vor fi mai multe goluri în plus pentru noi în meciul tur, cu atât va fi mai multă linişte în deplasarea din Ungaria. O victorie la o diferenţă de minim opt goluri ne poate oferi şanse în plus de calificare în finală”, a recunoscut de altfel şi Tadici.

FTC Budapesta – un rival pe măsură

FTC (Ferencvaros) Budapesta este o participantă permanentă în cupele europene, ca şi Oltchim-ul de altfel. Dar dacă vâlcencele au avut în ultimii patru ani doar participări efemere, maghiarele s-au bătut chiar pentru trofee continentale. Astfel, în 2002, an în care şi Oltchim-ul a jucat finala Cupei Cupelor cu Lada Toljatti, echipa din Budapesta a fost finalista Ligii Campionilor (a pierdut finala cu Kometal Skoplje, echipă la care evolua pe atunci şi Luminiţa Dinu), iar în 2006 a izbutit chiar să câştige Cupa EHF, după ce au depăşit în ultimul act vechea cunoştinţă a Oltchim-ului, Podravka Koprivnica.
Lotul de jucătoare al echipei ungare cuprinde trei jucătoare din Slovacia şi mai multe internaţionale maghiare, care sunt pregătite la echipa reprezentativă chiar de antrenorul lor de la club, Andras Nemeth.
Portari: Melinda Pastrovics (26 ani) şi Katarina Harisova (27 ani)
Extreme dreapta: Katarina Mravikova (30 ani) şi Viktoria Soos (22 ani)
Fundaşi: Helga Nemeth (34 ani), Zita Szucsanszki (20 ani), Julia Smidelusz (20 ani), Timea Toth (27 ani) şi Szandra Zacsikova (17 ani)
Interi centru: Csila Nemeth (18 ani), Lucia Uhrakova (22 ani), Piroska Szamoransky (21 ani) şi Dora Balasz (19 ani)
Extreme stânga: Aniko Szamoransky (21 ani) şi Erika Kirsner (32 ani)

Avantajul moral e de partea vâlcencelor

Despre FTC Budapesta, oficialii clubului vâlcean ştiu totul până în cele mai mici amănunte. Tehnicienii şi jucătoarele le-au vizionat deja pe casete video, există deja un teanc de înregistrări cu meciurile lor. În plus, le cunosc destul de bine din meciul cu Rulmentul Braşov, au date şi din amicalul de anul trecut de la Odorheiu-Secuiesc, de la meciul cu Slagelse, important pentru calificarea în Cupa Cupelor, iar mai nou, au informaţii precise şi despre fiecare jucătoare în parte din echipa lui Andras Nemeth. În mod normal, FTC Budapesta nu ar trebui să surprindă cu nimic echipa vâlceană. Şi totuşi, Tadici şi compania le vor servi fără îndoială şi câteva surprize.
Anul trecut, în amicalul de la Odorheiu-Secuiesc, Oltchim-ul a învins cu 39-26 (20-10), o formaţie maghiară de-a dreptul şocată de forţa unei echipe vâlcene care-a strâns la un loc nu mai puţin decât nouă vicecampioane mondiale.

Doar 1500 de bilete vor fi puse în vânzare
* preţul unui tichet de intrare costă 12 lei (ca şi la meciul cu Podravka)

Aşa cum se cunoaşte, Sala „Traian” are o capacitate de 2000 de locuri pe scaune, dar poate găzdui în total până la 2500 de spectatori. Însă, ca şi la meciul retur cu Podravka, clubul Oltchim va pune în vânzare pentru întâlnirea cu FTC Budapesta doar un număr de 1500 de bilete. Restul locurilor sunt repartizate astfel: 450 pentru abonaţi, 200 pentru invitaţii speciali, 100 pentru suporterii vâlceni, 200 pentru galeria venită din Ungaria şi 50 pentru presă. Preţul unui tichet de intrare în Polivalenta vâlceană va fi de 12 lei, biletele urmând a fi puse în vânzare de miercuri, 11 aprilie.

Cinci autocare cu suporteri maghiari sunt aşteptate la Vâlcea

Conform regulamentului de desfăşurare a meciurilor din cupele europene inter-cluburi, Oltchim Rm. Vâlcea poate permite clubului maghiar să aducă în Sala „Traian” o galerie formată din maxim 200 de persoane (adică 10 la sută din capacitatea Polivalentei vâlcene). După cele văzute în Ungaria, acolo unde galeria celor de la FTC Budapesta a intrat în sală sub protecţia a peste 80 de poliţişti, antrenorul Gheorghe Tadici avertizează că organele de ordine vor avea mult de furcă cu suporterii maghiari. „Suporterii echipei maghiare m-au şi impresionat, dar m-au şi speriat. Au fost aduşi în sală sub protecţia a 80 de poliţişti, numai la meciurile de fotbal am mai văzut aşa ceva! Din câte ştiu, au anunţat mai demult că vor să ajungă la Vâlcea cu vreo cinci autocare. Dar deocamdată nu au mai dat nici un semn de viaţă. Sper să nu se mai întâmple ca odinioară, pe vremea când eram antrenor la Zalău, atunci când au venit chiar în ziua meciului, neanunţaţi, au intrat cu forţa în sală, fără bilete, şi nu au mai putut fi scoşi afară”, îşi aduce aminte Tadici.

Vâlcenii urmăresc atent cealaltă semifinală

Cu gândul la finală, oficialii clubului vâlcean vor urmări atenţi şi ce se întâmplă în celălalt meci din semifinale, între echipa norvegiană Byasen Trondheim şi cea spaniolă Union Ribarroja. „Am vorbit deja cu Ildiko Kerekes-Barbu, care va filma pentru noi meciul din Spania dintre cele două echipe. Trebuie să le vedem la lucru pe amândouă, deocamdată nu ştim cine se va califica, dar oricum e clar că una dintre ele ne va fi până la urmă adversară!”, spune Berbecaru justificând interesul Oltchim-ului pentru acele meciuri. „Eu personal aş vrea să jucăm finala cu ibericele. Vrem să ne luăm revanşa în faţa lor după ce ne-au scos greu din Cupa EHF. Dar ce echipă aveam noi atunci şi ce echipă e acum? Iar fetele din Ribarroja sunt cam aceleaşi”, încheie vicepreşedintele clubului Oltchim.

Tadici vede Ribarroja în finală

Antrenorul Gheorghe Tadici crede că până la urmă Union Ribarroja va trece de norvegience şi va juca finala. „Ribarroja e o echipă puternică, au foarte multe jucătoare străine, care formează o trupă extrem de tare. Eu cred că ibericele le vor elimina pe norvegience şi se vor califica în finală”, declară Tadici.

Unguroaicele, cazate la Hotelul „Orizont” din Călimăneşti

Ca şi celelalte trei adversare ale Oltchim-ului care-au vizitat în acest an Râmnicul, şi unguroaicele de la Ferencvaros vor fi cazate la luxosul hotel „Orizont” din frumoasa staţiune Călimăneşti-Căciulata. Fetele lui Andras Nemeth vor descinde în România în cursul zilei de joi, urmând a ajunge la Vâlcea abia vineri. În aceeaşi zi, după amiaza, au programat un antrenament cu uşile închise în Sala „Traian”.

Oltchim-ul face banchet

În spiritul recomandărilor Federaţiei Europene de Handbal (EHF), mai mult ca sigur, clubul Oltchim va organiza după meciul tur din Sala „Traian” cu FTC Budapesta un banchet la care este invitată şi echipa oaspete. Aşa cum se cunoaşte, în precedenta confruntare din Cupa Cupelor, oficialii vâlceni au întors serviciul grupării croate Podravka Koprivnica din prima manşă şi au pus la cale un banchet asemănător. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat însă după meciul retur cu FC Nurnberg, atunci când germanii au trecut cu vederea acest aspect pe teren propriu. Lucru pe care şi Oltchim-ul l-a făcut în retur.

Firma Vartex, din nou alături de suporteri?

În manşa retur cu Podravka Koprivnica, fiecare spectator a primit gratuit, la intrarea în sală, din partea firmei Vartex, câte o pereche de „bastoane” de plastic, umflate cu aer, pe care oamenii le-au agitat cu frenezie pe toată durata disputei, creând o atmosferă infernală pentru jucătoarele croate. Rămâne de văzut dacă şi de această dată, firma Vartex va proceda la fel, pentru a pune o presiune în plus pe echipa maghiară. „Cei de la Vartex şi-au făcut reclamă singuri. Am fi preferat ca pe acestea să fie trecut să fie trecut şi numele clubului Oltchim, dar până la urmă e bine că totuşi acestea au fost distribuite chiar şi aşa. Era important ca atmosfera din sală să fie una infernală pentru echipa adversă şi ne bucură că s-a întâmplat întocmai!”, ne-a spus vicepreşedintele clubului Oltchim, Petre Berbecaru.

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button