Diverse

FTC Budapesta vine la Vâlcea

* Oltchim înfruntă puternica echipa maghiară în semifinalele Cupei Cupelor

Tragerea la sorţi pentru semifinalele Cupei Cupelor la handbal feminin a scos în calea echipei Oltchim Rm. Vâlcea un adversar de calibru de pe continent: Ferencvaros (FTC) Budapesta. Echipa maghiară este deţinătoarea en-titre a Cupei EHF, vine din Liga Campionilor şi constituie fără îndoială un rival pe măsură pentru elevele lui Gheorghe Tadici şi Seviştean Popa. Altfel, mai trebuie spus că Ferencvaros este a doua echipă din ţara vecină pe care Oltchim-ul o întâlneşte în Cupa Cupelor, după Cornexi Alcoa, de care vâlcencele au trecut lejer în ianuarie.

51 la sută şanse de calificare pentru Oltchim

După ce a aflat echipa cu care Oltchim va juca în semifinale, antrenorul Gheorghe Tadici a recunoscut că elevele sale au un mic avantaj, însă doar atât. „Şansele de calificare sunt de 51 la 49 în favoarea noastră. Cred că este exagerat să se spună că avem mai mult de atât. Ce-i drept, le-am bătut într-un amical în august, anul trecut, dar atunci cea mai bună jucătoare a lor, Helga Nemeth, a lipsit. În plus, între timp, s-au mai întărit cu încă trei handbaliste de valoare. FTC a jucat anul acesta în Liga Campionilor şi pentru a accede în Cupa Cupelor au avut nevoie de o victorie la Slagelse, pe care au obţinut-o până la urmă, iar asta spune multe despre valoarea lor. Nu a fost doar o simplă întâmplare că au bătut în Danemarca. Calificarea este la limită, orice greşeală a noastră poate înclina balanţa în favoarea adversarelor”, avertizează Tadici.

Primul meci se joacă la Vâlcea
* o victorie la opt goluri în meciul tur ar aduce liniştea în tabăra vâlceană

Pentru prima oară în acest sezon al Cupei Cupelor, Oltchim-ul va trebui să treacă şi peste handicapul de a disputa primul meci acasă, iar returul în deplasare. „Va trebuie să ne descurcăm şi aşa, iar eu cred că o victorie la minim opt goluri diferenţă ar putea fi suficientă pentru a ne asigura în bună măsură calificarea în finală”, pronostichează tehnicianul principal al echipei vâlcene, Gheorghe Tadici.

Două echipe cu antrenori de loturi naţionale

Ca şi-n „dubla” cu Podravka Koprivnica, meciul Oltchim – Ferencvaros va genera şi un duel între selecţionerii a două reprezentative naţionale. Atunci Tadici s-a confruntat cu omologul său de la naţionala Croaţiei, Josip Sopat, iar de data aceasta are parte de întâlnirea cu Andras Nemeth (de la reprezentativa Ungariei). Până acum, în meciurile directe, Tadici se află în avantaj (2-0), după succesele pe care echipele antrenate de acesta le-au repurtat împotriva celor pregătite de Nemeth: în decembrie 2005 (România – Ungaria, la Campionatul Mondial) şi-n august 2006 (Oltchim – Ferencvaros, într-un meci amical).

Andras Nemeth pleacă în vară la Hypobank

Pentru Andras Nemeth, meciurile cu Oltchim pot fi ultimele în care va mai sta pe banca tehnică a echipei FTC Budapesta. Sezonul viitor îl va găsi ca antrenor la galonata grupare austriacă Hypobank Viena, iar magnatul Gunnar Prokof vrea să recâştige supremaţia pe plan european. „Se ştie că din vară, Nemeth va prelua pentru doi ani de zile echipa austriacă Hypobank Viena. Va fi aşadar ultimul lui sezon la cârma grupării ungare şi vrea să obţină maximum posibil în acest an”, spune Gheorghe Tadici. Între Nemeth şi Oltchim ar putea avea loc aşadar şi anul viitor dueluri, dar în Liga Campionilor.

Va fi şi duelul galeriilor

Handbalistele de la FTC Budapesta vor avea în spate, inclusiv în manşa tur de la Rm. Vâlcea, o galerie extrem de stufoasă din punct de vedere numeric şi foarte gălăgioasă, lucru pe care antrenorul Gheorghe Tadici îl cunoaşte foarte bine. „Cunosc galeria echipei ungare foarte bine, m-am confruntat cu ei şi altă dată, ştiu ce pot, au un arsenal renumit, creează o gălăgie fantastică la meciuri. Mă tem că suporterii vâlceni nu vor putea fi la înălţimea celor ai echipei ungare. Este nevoie încă o dată de sprijinul imens şi total al publicului vâlcean, aşa cum s-a întâmplat cu Podravka, pentru a putea să-i combatem”, spune Tadici.
Altfel, pentru ca şi vâlcencele să aibă parte de un sprijin moral însemnat la meciul retur de la Budapesta, oficialii clubului vâlcean pun deja la cale un plan viabil pentru ca în Ungaria să ajungă cât mai mulţi suporteri ai Oltchim-ului,cu mult peste numărul celor care-au fost la Koprivnica.

Nu vor mai fi probleme cu deplasarea

Problemele deosebite legate de o deplasare lungă, care-au apărut odată cu meciul jucat în deplasare la Koprivnica, au dispărut acum. Când au jucat la Podravka vâlcencele au acuzat o stare de oboseală acută, evidenţiată de altfel şi pe terenul de joc şi soldată cu acea înfrângere la cinci goluri diferenţă. Budapesta e însă la o aruncătură de băţ de România, iar Oltchim-ul poate ajunge acolo cu un avion charter, în cel mai scurt timp posibil.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button