Diverse

Analiza lui Costica Vâlcea

Analiza lui Costică Vâlcea

După un an de şefie la Comisia Centrală de Arbitrii, vâlceanul Gheorghe Constantin îşi analizează „prestaţia”. Şeful CCA pune sub lupă arbitrajul românesc

Echilibru la CCA

„Concluziile după mai bine de un an la CCA? Multă muncă, dar ştiam că asta mă aşteaptă. Sunt şi satisfacţii şi insatisfacţii, e undeva un echilibru, să spunem aşa. Atunci când te linişteşti şi ai mulţumirea că lucrurile se întâmplă aşa cum îşi doreşti, apar prestaţiile slabe ale unor arbitri şi totul se dărâmă. Şi este grav că ele nu sunt acceptate, ci interpretate. Mai apare şi presa care pune paie pe foc şi aşa totul ia amploare. Ca realizări, pot spune că am pregătit un regulament de organizare al activităţii arbitrilor mai flexibil ţinând cont de condiţiile existente în România. De asemenea, am mulţumirea că pregătirea teoretică, cursurile de instruire pe care le-am ţinut, sunt apreciate de reprezentanţii UEFA”.

La CCA, ca la naţionala de fotbal

Gheorghe Constantin găseşte o similitudine între Comisia Centrală de Arbitri şi naţionala de fotbal. Zvonurile că ar putea fi demis de la CCA l-au întărit pe Constantin, care recent a primit un sprijin din partea şefului FRF, Mircea Sandu, care a declarat în presa centrală că este mulţumit de Costică Vâlcea. „Aşa e la noi mentalitatea, când nu-ţi place ceva, hai să-l schimbăm. Oricum, eu nu ţin cu dinţii de scaunul acesta, de la CCA, am ştiut de la început că nu e o funcţie din care să ieşi la pensie. Cum rezultatele echipei naţionale ţin un antrenor în funcţie, aşa e şi aici, şi la Federaţie. Sunt conştient că în momentul în care Federaţia consideră că nu corespund, vor găsi o modalitate să mă schimbe. Deocamdată, pentru presa centrală nu există altceva decât naţionala şi CCA, atât este important”.

Multe se interpretează

 „Sunt cluburi avantajate, altele dezavantajate. Sunt perioade şi perioade, dar asta nu depinde de reaua intenţie a arbitrilor. Dar multe se interpretează. În plus, sunt nemulţumiri legate de faptul că echipele de frunte sunt oficiate de arbitri de top, dar aşa se întâmplă şi în străinătate, pentru că aceşti arbitri duc altfel meciul. Dacă am avea un corp de 20 de arbitri egali valoric, lucrurile ar fi simple, dar sunt puţini arbitrii valoroşi în ţară”, a mai menţionat Constantin. Şeful CCA mărturiseşte că a încercat să aducă un climat de linişte la CCA: „Am căutat anul acesta să am linişte, am înghiţit multe din dorinţa de a crea acel climat favorabil pentru arbitri. E important să aibă linişte. Dacă eu aş fi răspuns de câte ori am fost provocat, aş fi creat o presiune şi mai mare decât există deja. Eu zic că aceşti oameni, arbitrii, prin câte trec, vor să facă performanţă şi sunt de apreciat. Mai sunt şi «uscături», pentru că nu se poate altfel, însă  majoritatea cred că nu au intenţii ascunse”.

„Să caute un nebun ca mine”

După ce a înfiinţat CSM-ul în urmă cu doi ani, echipă pe care a condus-o din „umbră” până a plecat în fruntea CCA, Gheorghe Constantin nu întrevede în curând posibilitatea ca Stadionul Municipal să găzduiască meciuri de Liga I. „CSM o să promoveze abia când vor mai găsi un nebun ca mine, care să dea din coate mai mult. Şi să aibă şansa ca acel nebun să găsească oameni de bună intenţie cum au fost la Primăria Râmnicului. Cred că dacă Primăria ar renunţa la CSM, anul viitor echipa s-ar găsi în Divizia C sau s-ar desfiinţa” a declarat Costică Vâlcea.

„Pintilie să fie corect”

Fostul şef al AJF Vâlcea, Gheorghe Constantin nu a fost surprins de alegerea reprezentanţilor echipelor din judeţ care i-au dat pe mână lui Constantin Pintilie conducerea fotbalului vâlcean. „Mă aşteptam să câştige Pintilie. Eu i-am dat sfaturi, acum e treaba lui dacă vrea să ţină cont de ele. Pintilie are destulă vechime la AJF şi bănuiesc că a învăţat să cunoască oamenii, să-şi dea seama de caracterul fiecăruia. Dacă respectă şi aplică regulamentul, merge lejer până la capătul mandatului. Să nu aibă intenţii de a favoriza sau defavoriza pe cineva sau dacă face acest lucru să se încadreze undeva în procentul 45-55 la sută. E greu de atins un echilibru total”.

Simona Sima 

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button