Diverse

România defileaza la turneul de calificare pentru Mondiale

România defilează la turneul de calificare pentru Mondiale

Publicul vâlcean iubitor al handbalului feminin de calitate are în acest zile motive maxime de bucurie. Sala „Traian” găzduieşte turneul de calificare pentru Campionatul Mondial din 2007, o competiţie la care participă cinci echipe. Alături de naţionala ţării noastre, se mai bat pentru locul 1, singurul ce asigură prezenţa în play-off-ul din vara anului viitor, alte patru selecţionate de pe bătrânul continent. Cel mai puternice par a fi cele ale Islandei şi Portugaliei, în timp ce Italia şi Azerbaidjan au venit la Vâlcea în postura de outsidere. Turneul a început marţi, 28 noiembrie, iar primele rezultate consemnate au confirmat ipotezele specialiştilor. România este în pole-position, iar Islanda şi Portugalia vor să producă surpriza. „Tricolorele” au avut parte în primele două zile de confruntări cu adversare mult inferioare valoric, aflate în lumea a IV-a a handbalului feminin mondial şi sunt lidere incontestabile ale ierarhiei graţie celor două victorii lejere repurtate în faţa Italiei şi Azerbaidjanului. De asemenea, nordicele şi ibericele sunt încă neînvinse, dar au un meci mai puţin jucat.

48-15 cu Italia

Elevele lui Gheorghe Tadici şi Dumitru Muşi au câştigat mai întâi în faţa naţionalei Italiei cu 48-15, un scor care ne scuteşte de alte comentarii. Adversarele au opus o rezistenţă dârză doar în primele cinci minute de joc, după care au obosit, iar pe teren nu a mai existat decât o singură echipă, cea a României. „Tricolorele”, în rândul cărora nu a jucat Steluţa Luca, menajată după accidentarea suferită la „Cupa Mondială” din Danemarca, s-au detaşat treptat, dar la pauză scorul de 19-10 nu anunţa deloc „măcelul” din repriza secundă. După revenirea de la vestiare, italiencele nu au mai înscris decât cinci goluri, iar româncele au făcut spectacol, la cererea expresă a selecţionerului Tadici. Au punctat pentru echipa română: Ramona Maier (11 goluri), Cristina Neagu (6), Oana Manea (5), Cristina Vărzaru (5), Valentina Ardean (4), Adriana Nechita (4), Ionela Gâlcă (4), Mihaela Tivadar (2), Valeria Beşe (2), Roxana Cherăscu (2), Raluca Ivan (1) şi Talida Tolnai (1).

26-21 cu Azerbaidjan

A urmat meciul cu Azerbaidjan, o formaţie ambiţioasă, care-a pus probleme echipei noastre în primele zece minute de joc. Avertizaţi de înfrângerea la limită a azerelor în faţa Islandei, consemnată în prima zi a turneului, Tadici şi Muşi au trimis pe teren formula standard. Adversarele au avut 2-0 şi 3-1, apoi au mai condus odată cu 5-4, însă după aceea balanţa s-a înclinat net în favoarea naţionalei române. Până la pauză, „tricolorele” aveau deja asigurată victoria, scorul era deja 23-13, însă antrenorii le-au forţat să menţină un ritm ridicat de joc, iar eficacitatea din repriza secundă a fost identică. România a marcat tot de 23 de ori, nu însăşi azerele care au punctat doar de 8 ori. Au marcat pentru România: Ionela Gâlcă (11 goluri), Valentina Ardean (8), Cristina Vărzaru (7), Oana Manea (5), Adriana Nechita (4), Steluţa Luca (3), Ramona Maier (3), Valeria Beşe (2), Cristina Neagu (1), Roxana Cherăscu (1), Raluca Ivan (1) şi Mihaela Tivadar (1).

Urmează Islanda şi Portugalia

Joi, 30 noiembrie, la turneul de calificare pentru Mondialele de handbal feminin care se vor desfăşura în decembrie 2007, în Franţa, a fost zi de pauză. Întrecerea organizată în Sala „Traian” se reia vineri, 1 decembrie, dar de Ziua Naţională a României „tricolorele” vor sta. Dinu, Luca şi compania vor reintra în scenă abia sâmbătă, 2 decembrie, de la ora 17.00, când vor întâlni Islanda, o adversară cu un grad ridicat de tenacitate, care, din câte ne aducem aminte, ne-a administrat o înfrângere în 2005, la „Cupa Lucardi”, în Olanda, cu puţin timp înainte de Mondialele din Rusia. În cazul în care Portugalia va reuşi să nu piardă în faţa nordicelor, atunci România va mai avea parte de încă un meci decisiv, duminică, 3 decembrie, de la ora 11.00, în compania reprezentativei din Peninsula Iberică.

Vine şi Simona Gogârlă

Lotul de 16 jucătoare pe care Gheorghe Tadici şi Dumitru Muşi l-au alcătuit pentru turneul de calificare de la Vâlcea va fi completat de vineri, 1 decembrie, şi cu Simona Gogârlă, una dintre vicecampioanele mondiale din Rusia. Interul naţionalei tricolore va putea evolua în meciurile cu Islanda şi Portugalia şi desigur că va constitui o forţă în plus pentru România. Altfel, trebuie amintit faptul că la meciurile din Sala „Traian” nu pot fi prezente, din diferite motive, nu mai puţin decât şase dintre componentele echipei care a cucerit medaliile de argint la Mondialele din 2005. Este vorba de Paula Rădulescu, Aurelia Brădeanu, Oana Şoit, Ana Maria Lazer, Narcisa Lecuşanu şi Roxana Gatzel. Din câte se vede, noua generaţie de handbaliste talentate pe care România le are îşi face însă cu prisosinţă datoria. Iar aici trebuie să amintim deocamdată doar numele jucătoarelor Cristina Neagu, Adriana Nechita şi Oana Manea. Altfel, mai trebuie spus că Oltchim Rm. Vâlcea a dat naţionalei cele mai multe handbaliste pentru acest turneu (12).

Biletele pentru Mondiale nu se obţin de la Vâlcea

Multă lume s-a întrebat cum de a ajuns România, vicecampioană mondială en-titre să dispute un turneu de calificare pentru turneul final din 2005. Prezenţa „tricolorelor” în aceste calificări se datorează dublei manşe pierdute în vară în faţa Serbiei-Muntenegru. Dacă elevele lui Tadici ar fi bătut atunci, accederea la Mondialele din Franţa s-ar fi putut obţine direct de la Europenele care vor începe săptămâna viitoare în Suedia. Altfel însă, româncele au fost nevoite să treacă prin furcile caudine ale acestui turneu de calificare, care se dovedeşte a fi, ce-i drept, doar o simplă formalitate. Drumul spre Mondialele din Franţa nu se opreşte însă aici. După turneul de calificare de la Vâlcea, selecţionata care va ocupa primul loc în clasamentul final va accede doar în play-off, un ultim tur preliminar ale cărui meciuri se vor disputa în vara lui 2007 (precum s-a întâmplat în acest an cu Serbia-Muntengru). Câştigătoarea turneului de la Vâlcea va întâlni atunci o echipă care va ocupa unul dintre locurile codaşe la Campionatul European din Suedia.

Turneu de calificare pentru CM 2007
Rm. Vâlcea, 28 noiembrie – 3 decembrie
Marţi, 28 noiembrie:
Islanda – Azerbaidjan                 33-29
România – Italia                        48-15
Miercuri, 29 noiembrie
Portugalia – Italia                      33-12
România – Azerbaidjan               46-21
Vineri, 1 decembrie
Ora 17.00: Portugalia – Islanda
Ora 19.00: Italia – Azerbaidjan
Sâmbătă, 2 decembrie
Ora 17.00: Portugalia – Azerbaidjan
Ora 19.00: România – Islanda
Duminică, 3 decembrie
Ora 11.00: România – Portugalia
Ora 13.00: Islanda – Italia

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button