Liga III

Daca n-ar fi fost repriza a doua…

Sparta Mediaş – FC Oltchim Rm. Vâlcea 4-1 (1-1)

Dacă n-ar fi fost repriza a doua…

Gruparea lui Costel Gaiţă trece prin cea mai grea perioadă de la înfiinţare. Când să spunem şi noi că ne apropiem din nou de primele locuri din clasament, a venit seria de rezultate imprevizibile şi negative, s-a instaurat atmosfera tensionată în cadrul clubului. Dar probabil că acesta e preţul succesului de anul trecut. De fapt a devenit o obişnuinţă în fotbal, chiar şi la nivel mai înalt, nu doar aici, ca după o perioadă de excepţie să vină şi momentul când echipa nu mai dă randament, probabil de fondul psihicului, mentalităţii şi a oboselii. Este o posibilă explicaţie pentru ce se întâmplă şi la Oltchim. Sau poate că absenţa jucătorilor Melcea şi Cosmin Popa contează mai mult decât s-ar fi aşteptat cineva. Am amintit că anul trecut această dispută cu Sparta Mediaş conta pentru şefia clasamentului. Atunci am avut câştig de cauză şi se preconiza că şi în etapa 15-a din acest campionat, dată fiind situaţia Oltchim-ului şi atenţionările conducerii clubului la adresa jucătorilor şi antrenorului, gruparea vâlceană nu va pleca învinsă de la Mediaş. Şi, odată cu trecerea timpului speranţele că se va întâmpla astfel creşteau. Gazdele au deschis scorul după o fază fixă în minutul 19 prin Tuţă, dar Oltchim-ul a reuşit repede, la nici 10 minute, să restabilească egalitatea prin juniorul Tănăsie care s-a aflat la locul potrivit în urma unei lovituri de la colţul terenului deviată de un adversar. Egalitatea s-a menţinut până în debutul reprizei secunde când Sparta a trecut din nou în avantaj graţie reuşitei aceluiaşi Tuţă. Am primit un gol tot din fază fixă, fapt ce l-a nemulţumit total pe antrenorul Gaiţă care i-a culpabilizat pentru acest lucru pe Pană şi Creangă care au uitat să-şi urmărească adversarii direcţi. Însă, primul dintre aceştia, Pană, cu excepţia acestei greşeli, a fost, alături de Tănăsie, jucătorul evidenţiat în mod pozitiv de antrenor în acest meci. Revenind la joc să spunem că această diferenţă minimă s-a menţinut până pe finalul partidei când vâlcenii s-au avântat în atac pentru a egala. Gazdele atât au aşteptat. I-au prins descoperiţi şi în minutele 84 şi 86 au marcat pentru scorul final de 4-1. 
Pentru FC Oltchim au evoluat: Monea – Tănăsie, Stoica, Marinescu, Bărbuţ, Nuţu, Creangă, Pană, Vali Popa, Preda, Şorega. Au mai jucat Smedescu şi Căpătan.

Arbitrajul, din nou problematic pentru vâlceni

Prestaţia „oamenilor în negru” i-a nemulţumit iar pe jucătorii şi oficialii Oltchim-ului. Antrenorul „chimist”, Costel Gaiţă, a explicat care-au fost deciziile ce i-au făcut pe vâlceni să creadă că greşelile arbitrilor nu au fost lipsite de intenţie: „Toate echipele îşi iau măsuri în ultima perioadă împotriva noastră. Cred că devenisem destul de incomozi pentru toată lumea. Eram echipa care-am câştigat campionatul şi s-au speriat de noi, că prea deranjam. Nu trebuie să vorbesc despre arbitraj, dar nu poţi să nu zici nimic când vezi că prea greşesc «neintenţionat» în defavoarea ta. Le-au dat cel puţin 6 din 10 lovituri libere împotriva noastră undeva în apropierea careului, iar în minutul 40 când Preda a fost călcat clar şi intenţionat pe cap, n-a mai văzut nimic arbitrul. Nici măcar cartonaş galben n-a dat”. De altfel, ca urmare a acestui lucru atacantul Oltchim-ului, Bogdan Preda, s-a resimţit ulterior şi la antrenamente. Pentru că în urmă cu câteva săptămâni a suferit o comoţie, iar acum s-a lovit din nou la cap, Preda va trebui să meargă la spital pentru un control mai amănunţit.

Roşoagă are probleme medicale

Unul dintre jucătorii cu cea mai mare experienţă din lotul Oltchim-ului, Iulică Roşoagă, alături de alţi colegi (Glăvan şi Negrescu), a fost suspendat de conducerea clubului săptămâna trecută ca urmare a evoluţiilor sub aşteptări. Aşadar, n-a jucat în meciul cu Sparta Mediaş datorită acestui lucru, însă, chiar dacă nu ar fi fost suspendat, Roşoagă tot nu ar fi putut face deplasarea pentru că în urmă cu câteva zile a suferit o criză de rinichi. A fost internat în spital, iar după analize medicii i-au recomandat un repaus de câteva zile. Pentru că nu poate reveni imediat la antrenamente, este mai mult decât probabil ca acesta să nu joace în penultima etapă dinaintea vacanţei.

Marinescu s-a întors de la „Naţională” cu două victorii şi o înfrângere

Federaţia Română de Fotbal a luat decizia în urmă cu ceva timp de a înfiinţa o echipă naţională cu jucători sub 25 de ani ce evoluează şi au evoluat doar la nivel de Liga a III-a pentru ca aceştia să crească în valoare şi să poată facă saltul mai sus. Nu se acceptă fotbalişti care au jucat în eşaloane superiore. În această selecţionată a Ligii a III-a şi-a făcut loc şi un vâlcean, Octavian Marinescu, jucător ce a părăsit pentru vreo două săptămâni clubul la care se află sub contract, Oltchim, pentru a participa alături de Naţională la un turneu de pregătire în Bulgaria. Aici au avut programate trei jocuri cu selecţionatele similare ale Greciei, Iugoslaviei şi ţării gazdă, Bulgaria. Primele două întâlniri, cu Grecia şi Iugoslavia, în care Marinescu a fost introdus de antrenori în teren, au fost câştigate de echipa noastră, însă în ultimul meci, cu ţara organizatoare a turneului, românii au pierdut. Pentru această partidă Marinescu nu a fost preferat de tehnicienii Naţionalei.

Mihai Diculoiu a ridicat aproape toate suspendările

* dar atenţionează: „Dacă continuă în maniera aceasta, vor merge în producţie”

Preluând, într-un fel, modelul clubului Dinamo Bucureşti ai cărui acţionari i-au premiat pe jucători după două eşecuri consecutive, Consiliul de Administraţie al FC Oltchim, în frunte cu inginerul Mihai Diculoiu, după ce săptămâna trecută anunţa şi chiar a luat cu o parte din staff-ul echipei măsuri drastice, acum, după o nouă înfrângere, a considerat că ar fi o decizie bună, care le-ar putea schimba în bine mentalitatea şi modul de abordare, ca jucătorii să fie iertaţi şi antrenorului să i se dea credit în continuare: „Am hotărât să-i reabilităm pe toţi. Le-am ridicat celor trei jucători suspendarea, iar antrenorul va continua alături de echipă. Sper ca toate aceste situaţii ce s-au creat să fie o lecţie pentru ei. Să respecte mai mult culorile clubului, să dea totul pe teren. Sunt foarte supărat pentru rezultatele din ultima perioadă ce au culminat cu acest eşec categoric din deplasare, dar pentru această partidă motivaţia conducerii tehnice a fost că au pierdut pe final de meci, n-au fost dominaţi pe tot parcursul celor 90 de minute”. Dar Diculoiu avertizează că „această situaţie nu va continua la infinit şi, chiar dacă acum au fost iertaţi, este important să se ştie că nu vom merge la infinit cu nerealizările. Oricum, în privinţa antrenorului, dacă va fi neapărat necesar, o decizie o vom lua pe moment sau la sfârşitul turului, nu ne mai pronunţăm dinainte. Iar legat de jucători cred că ar fi bine să ştie că dacă nu mai pot pe terenul de fotbal, îi vom trimite în producţie. Trebuie să-şi justifice şi ei într-un fel salariul. Asta dacă vor mai dori să fie angajaţi la Oltchim”. Dintre toate deciziile luate în urmă cu aproape două săptămâni, după meciul cu Mobila Sovata, singura asupra căreia nu s-a revenit a fost cea legată de înlocuirea antrenorului secund, Marian Deaconescu, cu un alt tehnician din cadrul clubului, Ion Lazăr.

Simona SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button