Liga II

Mai buni în deplasare

Gaz Metan Mediaş – CSM Rm. Vâlcea 0-0

Mai buni în deplasare

* „municipalii” sunt neînvinşi „afară”, atât în cupă, cât şi-n campionat, de aproape două luni

Aşa cum era de aşteptat, mai ales prin prisma faptului că Gaz Metan Mediaş nu mai e deloc echipa grozavă din anii trecuţi, când s-a aflat inclusiv pe prima scenă fotbalistică a ţării, jucătorii de la CSM Rm. Vâlcea au reuşit sâmbăta trecută să smulgă încă un punct important în deplasare, care le-a mai redus puţin din pasivul consemnat în clasamentul „adevărului”. Elevii lui Costel Pană şi Dumitru Teleşpan alternează aşadar în continuare, într-un mod oarecum ciudat, evoluţiile slabe de pe teren propriu cu cele bune din deplasare. De câteva etape, este aproape lege: vâlcenii au cedat puncte preţioase în Zăvoi şi au recuperat apoi câte ceva de „afară”. După episodul fericit de la Cluj-Napoca, s-a întâmplat din nou la Mediaş, însă între cele două meciuri, s-a interpus evoluţia lamentabilă cu Corvinul Hunedoara, când CSM-ul s-a înclinat cu 0-1, spre disperarea suporterilor, tot mai enervaţi pe jucători şi tehnicieni.

Pană a revenit la sistemul 4-4-2

La Mediaş, Costel Pană a revenit la sistemul de joc 4-4-2, în care „municipalii” au jucat în primele etape din tur. Acest fapt s-a datorat probabil indisponibilităţilor existente în lot (Cumpănaşu, Lepădatu, Budean) sau poate faptului că rezultatele din ultimul timp au cam început să fie defavorabile CSM-ului, iar tehnicienii doresc să dea o altă faţă echipei. Ori poate pentru a încerca să-i obişnuiască pe jucători cu această formulă de joc, cu care ar încerca să contracareze jocul Rapidului, miercuri, în Cupa României. În aceste condiţii, Mocioacă a fost trecut din linia de fundaşi în cea mediană, dar având atribuţii de mijlocaş defensiv. O mutare care până la urmă şi-a arătat roadele, tânărul apărător vâlcean reuşind să fie de multe ori primul obstacol în calea atacurilor declanşate de gazde. Aşa cum o arătă şi scorul, meciul a fost cât se poate de echilibrat, iar norocul putea surâde fiecărei echipe. În prima repriză s-au consemnat ocazii de gol de ambele părţi. De la CSM Rm. Vâlcea a ieşit la rampă Ciortan, care-a ajuns singur în faţa porţii adverse, dar vârful vâlcean nu a găsit spaţiul porţii. La jumătatea reprizei, medieşenii puteau primi o lovitură de la 11 metri, la o imprudenţă în careu a lui Georgescu, dar centralul orădean Ciprian Danşa a închis ochii şi a lăsat jocul să continue. Ulterior, Melcea putea să puncteze în finalul reprizei, dar lovitura sa de cap n-a ajuns în plasă.

Repriza secundă a fost a lui Pampea

A doua repriză a meciului se poate numi şi „repriza lui Pampea”. După ce au cedat mijlocul terenului, sub presiunea tot mai mare a gazdelor, vâlcenii s-au văzut nevoiţi să stăvilească pe cât posibil atacurile medieşenilor. Iar Pampea a fost în acest caz „zidul” de care gazdele n-au putut trece în nici un fel. Aşa că s-au întrecut în ratări, pentru că de fiecare dată bravul Pampea s-a opus cu succes. În finalul meciului, vâlcenii au avut la rândul lor două şanse de gol, apărute în urma unor lovituri libere executate splendid de Cercel şi apoi de Georgescu, dar portarul gazdelor s-a remarcat.

Astfel s-a încheiat un meci între două echipe care în sezonul precedent s-au bătut pentru promovarea în prima ligă, iar acum au ajuns printre deziluziile campionatului. Un 0-0 sec, un meci nul, care nu avantajează de fapt pe nici una dintre formaţiile care s-au duelat la Mediaş. Deşi s-ar putea aprecia faptul că CSM-ul nostru a câştigat un alt punct preţios în deplasare, vâlcenii s-ar bucura probabil mai mult dacă ar reuşi să se impună mai des în Zăvoi.

Au evoluat pentru CSM: Pampea – Dumitru, Situwe, Georgescu, Cercel – Melcea (A. Nica ’89), Mocioacă, A. Savu, Murineanu (Moţ ’75) – Dandea (Vlăduţi ’69), Ciortan.

Costel Pană: „Rezultatul de la Mediaş este echitabil!”

Adus la Vâlcea cu gândul de a da o altă faţă echipei din Zăvoi, antrenorul Costel Pană a trebuit să treacă nu de puţine ori prin diferite stări emoţionale, de la bucurie la necaz şi invers. Ultimele patru meciuri jucate de „municipali” în Liga Secundă sunt edificatoare în acest sens. Înfrângere cu Câmpia Turzii acasă, egal uluitor la Cluj-Napoca, iarăşi înfrângere cu Corvinul în Zăvoi şi acum alt punct smuls în deplasare, la Mediaş.

„La Mediaş, jocul a fost foarte echilibrat, fiecare dintre cele două echipe a avut posibilitatea să câştige. Noi n-am jucat deloc prea defensiv, am încercat să ieşim la joc şi le-am pus multe probleme gazdelor. Gazdele au jucat foarte bine faza de atac, însă din fericire pentru noi Pampea s-a aflat într-o zi de graţie, a fost extraordinar şi-a reuşit să se opună de fiecare dată atacurilor adverse. Raportul ocaziilor de gol a fost aproape egal, ceea ce denotă că şi scorul a fost echitabil. Gaz Metan nu era o echipă de speriat, dar ne-am luat măsuri de siguranţă în plus, şi-am reuşit să câştigăm un punct”, a spus pană după întâlnirea de la Mediaş. Acest ultim joc a avut aşadar darul de a mai descreţi frunţile oficialilor echipei din Zăvoi, în perspectiva disputei de la jumătatea săptămânii din Cupa României. Atunci când vâlcenii vor merge să dea piept în Capitală cu o grupare de seamă a fotbalului românesc, Rapid.

Dacă alte echipe stau prost la capitolul portari (a se vedea inclusiv cazul Steaua), CSM Rm. Vâlcea datorează multe dintre rezultatele bune realizate în Liga Secundă într-un sezon şi jumătate lui Florin Pampea. Portarul argeşean adus de Benone Lazăr de la Internaţional Piteşti în vara anului 2005 şi-a dovedit în dese rânduri utilitatea şi valoarea certă de care dispune. La Mediaş, Pampea a fost încă o dată eroul echipei vâlcene. De departe omul care-a adus un punct de aur în Zăvoi, graţie intervenţiilor sale salutare, prestaţia celorlalţi jucători ieşind prea puţin în evidenţă la Mediaş. „Se poate spune şi că punctul cucerit la Mediaş e al lui Pampea, care a cam fost singurul jucător remarcat din tabăra noastră. A avut intervenţii foarte bune şi a avut astfel o contribuţie majoră la realizarea acestui egal”, a spus Costel Pană la finele meciului cu Gaz Metan.

Imbatabili în deplasare

Fapt mai puţin prevăzut, CSM Rm. Vâlcea a devenit din ce în ce mai greu de învins în deplasare. Eşecurile consemnate pe teren propriu îi mobilizează surprinzător pe vâlceni, care renasc miraculos şi îi pun pe jar pe adversari atunci când aceştia se aşteaptă mai puţin. Dacă în propriul fief, CSM-ul nu e deloc de speriat, „afară” elevii lui Pană şi Teleşpan au cam început să devină imbatabili. În Liga Secundă s-au strâns deja trei meciuri consecutive fără înfrângere în deplasare, ultimul eşec fiind consemnat tocmai pe 2 septembrie, la Vânju Mare. Au trecut de atunci aproape două luni de zile. În acea rundă, vâlcenii pierdeau cu 0-1 în faţa celor de la Building, acelaşi scor fiind consemnat şi-n primele două deplasări, la FCM Târgovişte şi Auxerre Lugoj. Au urmat apoi 2-1 la CFR Timişoara, 1-1 la „U” Cluj şi acum 0-0 la Gaz Metan Mediaş. Combinaţia cu Cupa României întăreşte invincibilitatea municipalilor”, nevoiţi să evolueze în această competiţie de fiecare dată în deplasare. După meciul cu FC Oltchim, care s-a disputat oricum înaintea celui de la Vânju Mare, vâlcenii au jucat la Slatina şi la Mătăsari, de unde s-au întors mereu neînfrânţi. În total, sunt cinci meciuri consecutive fără vreun eşec în deplasare. Pe 4 noiembrie, vâlcenii vor merge la Unirea Dej, o partidă de unde pot scoate puncte preţioase de asemenea. Dar până atunci urmează meciul cu Rapid. Să ne aşteptăm la o prestaţie aşijderea şi-n Giuleşti?

 

Zăvoiul aşteaptă revanşa

Că e mai uşor să joci în deplasare, unde nu trebuie decât să distrugi jocul echipei adverse, asta e deja literă de lege la CSM. „Buba” apare însă de fiecare dată în Zăvoi, când „municipalii” sunt incapabili să fructifice vreuna din ocaziile pe care şi le creează. Deşi au făcut egal la Mediaş, iubitorii fotbalului din Vâlcea sunt în continuare dezamăgiţi de formaţia vâlceană. „Iar au făcut meci bun în deplasare, iar vine lumea în Zăvoi şi iar pierd acasă, ca să-i înjure spectatorii!”, spun cârcotaşii după rezultatul consemnat la Mediaş. Şi când ne gândim că în Zăvoi vine sâmbăta viitoare Dacia Mioveni, nimeni alta decât lidera la zi a Seriei a II-a, e clar că pe „municipali” îi aşteaptă iarăşi o misiune foarte grea.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button