Diverse

Avem echipă de Liga Campionilor

Oltchim Rm. Vâlcea – Podravka Koprivnica 34-21

Podravka Koprivnica a fost aspru pedepsită sâmbăta trecută în Sala „Traian” pentru îndrăzneala de a fi administrat Oltchim-ului prima înfrângere după 28 de meciuri oficiale în care fetele lui Tadici n-au putut fi depăşite cu nici un chip. Cu Luminiţa Dinu în zi de graţie (a scos peste 15 mingi pe care scria cu siguranţă gol), cu o Steluţa Luca imposibil de oprit (care-a strâns puternic din dinţi după accidentarea suferită în Croaţia) şi cu un public admirabil alături, care-a fost nu doar al optulea, ci chiar al nouălea şi al zecelea jucător al echipei, Oltchim a făcut spectacol cu o biată echipă incapabilă să mai poată gestiona infimul avantaj luat pe teren propriu.

Handicapul din tur, anulat în doar 10 minute

Handbalistele pregătite de Gheorghe Tadici şi Seviştean Popa au ştiut de la început ce trebuie să facă. Graţie unui joc agresiv în apărare, până la limitele permise de regulament, şi unui atac explozibil, echipa vâlceană a avut iniţiativa din primul minut. În plus, paradele de excepţie ale Luminiţei Dinu le-au scos din mână pe croate, care nu au înţeles nici o clipă cum a fost posibilă metamorfoza prin care echipa vâlceană trecuse în doar o săptămână. Pe acest fond de superioritate, Oltchim-ul s-a detaşat treptat pe tabela de marcaj, şi după numai zece minute de joc diferenţa din meciul tur era deja anulată (9-3), în ciuda faptului că Valentina Ardean şi Ramona Maier şi-au permis inclusiv „luxul” de a rata fiecare câte o aruncare de la 7 metri. Tadici a simţit că are nevoie de sânge proaspăt în teren şi-a aruncat-o în luptă pe Adriana Nechita în locul Ramonei Maier, iar evoluţia tinerei jucătoare vâlcene a fost peste aşteptări. În delir, publicul le-a cerut favoritelor să nu oprească motoarele nici chiar atunci când s-a făcut 12-4 sau 18-8, iar vâlcencele au continuat să joace în stil de mare campioană până la capătul primelor 30 de minute. Pauza a găsit echipa croată în genunchi, scorul consemnat în acel moment (21-8) spulberând toate speranţele oaspeţilor de a se mai califica mai departe.
Aşa cum era de aşteptat, Oltchim-ul a făcut o a doua repriză de tatonare, în care-a ştiut să conserve avantajul luat şi să nu le permită adversarelor să se apropie la mai puţin de 10 goluri, câte a indicat la un moment dat tabela de marcaj a Sălii „Traian”. Tadici le-a cerut fetelor să facă şi spectacol, a fost şi o „aeriană”, ratată însă, plus o încercare a Luminiţei Dinu de a marca din poartă în poartă, dar una peste alta, publicul nu a avut deloc emoţii că echipa pe care-au venit să-o încurajeze va mai putea fi descalificată. După 31-21, în minutul 55, dându-şi seama că misiunea lor s-a încheiat deja, croatele nu au putut rezista iureşului final al vâlcencelor, care-au mai punctat de alte trei ori fără a mai primi nici un gol. S-a terminat în fine 34-21 pentru Oltchim, iar sărbătoarea putea începe.
Au marcat pentru echipa noastră: Steluţa Luca (8 goluri), Adina Meiroşu (6), Ionela Gâlcă (5), Ramona Maier (5), Adriana Nechita (4), Valentina Ardean (3), Narcisa Lecuşanu (1), Oana Manea (1) şi Roxana Gheorghe (1).

Vâlcencele, la rang de Liga Campionilor

Sferturile de finală ale Cupei Cupelor au adus faţă în faţă, pe de o parte, echipele venite din Liga Campionilor, iar de cealaltă parte, pe cele care-au început sezonul în Cupa Cupelor. Ei bine, după desfăşurarea meciurilor din acest tur, Oltchim Rm. Vâlcea este singura formaţie dintre cele care-au jucat în Cupa Cupelor care-a eliminat o grupare venită din Liga Campionilor. În acest moment, în afară de echipa noastră au mai rămas în cursă doar formaţii ce provin din Liga Campionilor. Ne-am depăşit net până acum toate adversarele din Cupa Cupelor, este clar că am fost cea mai bună echipă din această competiţie, iar acum avem nevoie de confirmarea valorii în compania unor echipe cu rang de Liga Campionilor.

„Nu am găsit breşe în defensiva Oltchim-ului!”

La conferinţa de presă de la finele partidei, antrenorul echipei croate, Josip Sojat, a recunoscut superioritatea Oltchim-ului şi le-a urat succes vâlcencele în continuare. „În prima repriză apărarea vâlceană a funcţionat foarte bine şi nu am avut prea multe soluţii de a pătrunde şi de a înscrie mai multe goluri. Atunci când am răzbit, s-a opus şi portarul Luminiţa Dinu, lucru care le-a demoralizat extrem de mult pe elevele mele. Felicit echipa Oltchim pentru victorie şi pentru calificare şi îi urez succes mai departe”, a spus Sojat. 

Luminiţa Dinu: „Am fost conştiente de greşelile din tur”

După meciul tur de la Koprivnica, Luminiţa Dinu a cerut presei să nu facă un caz din înfrângerea la cinci goluri şi să aştepte confruntarea retur. Momentul revanşei a venit, iar portarul echipei Oltchim a putut răsufla uşurată. „Toate jucătoarele au fost conştiente de greşelile făcute în Croaţia, pentru că practic acolo numai noi ne-am făcut jocul greu. Era şi normal să apăr mai bine de data aceasta, să-mi ajut echipa. Astăzi, cu acest public minunat în spate, am reînviat handbalul în Vâlcea. Chiar dacă prindem o zi mai slabă, vrem ca spectatorii să ne încurajeze mereu la fel. Nu avem nici o preferinţă pentru semifinale. Aşteptăm sorţii să decidă echipa cu care vom juca”, a mărturisit Luminiţa Dinu.

Steluţa Luca s-a resimţit la final

Jucătoarea în jurul căreia Tadici a ţesut tot jocul echipei vâlcene, Steluţa Luca, a avut parte la finele meciului cu Podravka de clipe nu tocmai plăcute. În drumul spre vestiare, după ce acordase câteva interviuri incendiare unor posturi TV din Capitală invitate la Vâlcea (când a şi anunţat de altfel destul de surprinzător că după meciurile cu Suedia se va retrage din echipa naţională), Luca s-a simţit de rău şi a fost nevoie de intervenţia rapidă a unei echipe medicale, pentru ca jucătoarea-emblemă a Oltchim-ului să-şi revină.

Galeria croată, redusă la tăcere

Cei 85 de suporteri veniţi cu două autocare la Vâlcea au sperat doar preţ de câteva minute că echipa lor favorită le va ţine piept fetelor de la Oltchim. Încercarea timidă de a se face auziţi în vacarmul din Sala „Traian” a fost imediat taxată de „Brigada Zăvoi” care-a acoperit uralele fanilor din Koprivnica. După minutul 10, când scorul a urcat în favoarea formaţiei noastre, croaţii au asistat resemnaţi la prăbuşirea jucătoarelor pregătite de Josip Sojat.

Tadici nu a permis accesul la antrenamente

După eşecul de la Koprivnica, meci în urma căruia Oltchim-ul avea de recuperat un handicap de cinci goluri, Tadici le-a cerut jucătoarelor concentrare maximă pentru partida retur. Pentru a pregăti în linişte a doua manşă, în săptămâna care-a precedat meciul din Sala „Traian”, antrenamentele echipei vâlcene s-au desfăşurat cu uşile închise. Aceeaşi măsură a fost aplicată de altfel şi de gruparea croată, vineri, cu o zi înaintea meciului, la singurul antrenament desfăşurat la Vâlcea, la care nici un spectator nu a avut acces.

Doar 1500 de bilete au fost puse în vânzare

Deşi Sala „Traian” are o capacitate de 2000 de locuri (pe scaune), dar poate găzdui în picioare chiar 2500-3000 de spectatori, clubul Oltchim a pus la dispoziţia iubitorilor handbalului doar un număr de 1500 de bilete pentru returul cu Podravka. Restul locurilor au fost repartizate astfel: 430 pentru abonaţi, 200 pentru invitaţi speciali, 150 pentru suporterii vâlceni, 85 pentru galeria venită din Croaţia şi 50 pentru presă. Aşa cum era de aşteptat, cele 1500 de bilete puse în vânzare miercuri s-au epuizat în mai puţin de două zile. Ultimul a fost cumpărat vineri seara, la ora 18.00, de şeful galeriei vâlcene. În ziua meciului, cei care-au dorit să intre în sală au putut s-o facă doar achiziţionându-şi bilete „la negru”, pentru o asemenea „favoare” trebuind să plătească chiar de 3-4 ori suma oficială.

Sala era plină cu două ore înainte de meci

Aşa cum era de aşteptat, febra meciului retur cu Podravka Koprivnica a cuprins nu numai echipa vâlceană, ci şi pe toţi iubitorii handbalului feminin. Cei care s-au grăbit şi şi-au procurat din timp bilete au putut să le urmărească la lucru pe elevele lui Tadici. Sala „Traian” s-a dovedit însă a fi neîncăpătoare pentru un asemenea nivel şi s-a umplut cu două ore înainte de meci.

Bilete mai scumpe, în finală

Preţul unui bilet de intrare în Sala „Traian” a crescut cu 5 RON la meciul retur pe care echipa vâlceană l-a jucat în Cupa Cupelor cu Podravka. Dacă la partidele cu Cornexi Alcoa şi FC Nurnberg spectatorii au achitat câte 7 RON (5 RON biletul de intrare plus 2 RON programul de meci), de data aceasta, pentru întâlnirea cu croatele, oficialii clubului vâlcean au ridicat preţul la 12 RON (10 RON biletul de intrare plus 2 RON programul de meci). Vicepreşedintele Petre Berbecaru ne-a informat că biletul ar putea rămâne acelaşi în următoarea fază a competiţiei, în semifinale, însă în finală ar putea creşte din nou, până la 17 RON (15 RON biletul de intrare plus 2 RON programul de meci).

Brandul Oltchim face bani frumoşi

În paralel cu vânzarea biletelor pentru meciul cu Podravka Koprivnica, a funcţionat şi un magazin „mobil”, deschis de membrii galeriei „Brigada Zăvoi” cu sprijinul direct al conducerii clubului Oltchim. Printre produsele pe care fiecare iubitor al handbalului vâlcean şi le-a putut procura la preţuri accesibile s-au numărat fulare, insigne, pungi, medalioane, etc, toate cu însemnele echipei vâlcene. Suporterii vâlceni au încasat din vânzarea materialelor reprezentând brandul Oltchim câteva milioane de lei vechi, bani numai buni pentru completarea „arsenalului” necesar unei galerii moderne.

 „Brigada Zăvoi” a fost la înălţime

Suporterii Oltchim-ului au dat tonul pentru spectacolul din teren, iar restul spectatorilor prezenţi i-au secondat cu brio pe membrii galeriei „Brigada Zăvoi”. Croatele nu au putut face faţă încă din start presiunii pe care cei peste 2500 de spectatori au exercitat-o asupra lor şi au căzut pradă repede jocului avântat practicat de trupa lui Tadici. Pentru a crea o atmosferă incendiară, spectatorii au primit la intrare din partea clubului Oltchim batoane de plastic (oferite special de firma Vartex) cu ajutorul cărora au creat o gălăgie infernală pe toată durata disputei.

Arbitraj fără cusur

În ciuda faptului că au existat voci care-au susţinut că venirea ca observator din partea EHF a şefului arbitrilor din Europa, ungurul Sandor Andorka, ar putea fi cu „dus-întors”, lucrurile pe teren au stat cu totul altfel. Sub „lupa” atentă a şefului direct, „fluieraşii” lituanieni Zvironas şi Mikucionis au arbitrat impecabil, iar asta ne face să ne gândim că ştiu foarte bine de frica lui Andorka. Prestaţia cavalerilor fluierului a fost apreciată cum se cuvine de toţi oficialii vâlceni, dar şi de cei croaţi la finele disputei.
Banchetul a împăcat ambele tabere
Pentru că şi Podravka Koprivnica a organizat la finele meciului tur un banchet (recomandat de EHF), clubul Oltchim a întors serviciului grupării croate, iar la finele disputei retur, tranşate net în favoarea echipei vâlcene, cele două tabere s-au reîntâlnit într-o atmosferă destinsă. Nu s-a întâmplat însă la fel după dubla confruntare cu FC Nurnberg, atunci când nici germanii, nici vâlcenii nu au organizat vreun banchet.

Nu a fost „vrăjitorie”

Prin prisma scorului înregistrat în a doua manşă a „dublei” cu Podravka Koprivnica (34-21), calificarea echipei vâlcene nu mai poate fi pusă la îndoială. Oltchim-ul a fost formaţia mai bună şi chiar dacă a pierdut în deplasare la cinci goluri, a abordat meciul retur cu aplombul unei echipe deja învingătoare, căreia nu poate să-i stea practic nimic în cale. Ceea ce unii au numit „vrăjitorie” este în opinia antrenorului Gheorghe Tadici rezultatul unei munci asidue şi-a unui efort peste măsură.
„Fetele au mai făcut jocuri bune şi foarte bune şi înainte de Podravka. Este suficient să vă amintesc meciul cu Cornexi Alcoa, când au fost mobilizate de asemenea la maxim şi au jucat extraordinar. Şi-au dorit să continue drumul spre finală. Chiar dacă obiectivul nostru este numai ajungerea în ultimul act al competiţiei, vă asigur că dacă vom juca finala ne dorim s-o şi câştigăm. Se poate spune că a fost un avantaj faptul că am jucat returul la Vâlcea, dar şi dacă am fi evoluat prima dată acasă ne-am fi străduit să luăm un avans cât mai mare. Ne-a durut faptul că după unele aprecieri meciul din Croaţia nu mai avea şi-un retur şi că pur şi simplu a fost considerat un dezastru!”, a declarat Tadici.
„Meciurile cu Podravka au fost foarte important pentru noi, am întâlnit o echipă care-a disputat deja în acest an opt meciuri în Liga Campionilor şi sigur că doream să mergem mai departe. Ne pare rău că la Koprivnica am făcut un meci mai slab, însă, se ştie, au fost o sumedenie de factorii colaterali, iar fetele noastre, care nu sunt roboţi, nu au rezistat. Nu au fost suficient de odihnite în primul rând, au stat două zile pe drum în autocar, iar să mergi în continuu câte 11 ore pe zi este foarte greu”, a mai afirmat tehnicianul echipei vâlcene.

„La anul, jucăm în Liga Campionilor!”

Maniera categorică în care Oltchim-ul s-a impus în disputa retur cu Podravka l-a făcut pe Gheorghe Tadici să anunţe revenirea echipei vâlcene, din viitorul sezon, în Liga Campionilor. „Am câştigat campionatul şi vă spun fără reţinere că vom juca în sezonul viitor în Liga Campionilor. Până atunci, ne străduim să facem o echipă competitivă la Vâlcea, s-au adunat aici jucătoare cu personalităţi diferite şi nu e uşor să faci dintr-un cumul de valori o echipă omogenă. Îmi pare bine că echipa creşte, iar după un sezon atât de greu, cu atât de multe meciuri, pe care le-au avut pe trei planuri, campionat, cupă europeană şi echipa naţională, fetele au dovedit că ne putem baza în continuare pe ele”.

Handbalul vâlcean, la „Duminica în familie”

La nici 24 de ore după senzaţionala calificare în semifinalele Cupei Cupelor, preşedintele Ioan Gavrilescu, antrenorul Gheorghe Tadici şi întregul lot de jucătoare al echipei Oltchim Rm. Vâlcea au beneficiat de o invitaţie de onoare în studioul emisiunii „Duminica în familie”, realizată în direct din „River Plaza Mall” de Mihaela Rădulescu. Handbalistele au lăsat deoparte încrâncenarea din teren, au dovedit că înainte de toate latura umană contează şi au donat suma de 10.000 RON din prima pentru calificarea în semifinale unui copil de 10 ani, elev la Şcoala „Take Ionescu” din Rm. Vâlcea, pentru a-i ajuta acestuia să facă un transplant de rinichi. (N.C.)
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button