Liga IV

Joiţa a fost bătut de Herăscu

* meciul Olteţul Zătreni – Sportul Rm. Vâlcea s-a terminat în minutul 81, după ce arbitrul a fost „zdruncinat” de portarul gazdelor

O nouă pată neagră s-a adăugat sâmbătă, 24 martie, peste fotbalul vâlcean. Ploaie, meciuri nedisputate, terenuri sub apă, mulţi nervi, cuvinte grele, agresiune între jucători care în câteva cazuri s-a răsfrânt şi asupra arbitrilor. Din ultima categorie a făcut parte şi meciul dintre Olteţul Zătreni şi Sportul Rm. Vâlcea care s-a terminat înainte de vreme, mai exact în minutul 81 al partidei, când arbitrul Joiţa a fost lovit cu piciorul de portarul gazdelor, Victor Herăscu. Până a reveni asupra acestei faze să trecem în „revistă” şi câteva aspecte care s-au petrecut, se pare, conform spuselor uneia dintre părţile implicate în acest meci, încă de la începutul jocului.

Astfel, de cum au apărut la Zătreni, arbitrii au fost avertizaţi că nu vor mai pleca de la teren dacă nu vor lua decizii care să-i mulţumească. Au existat proteste şi de o parte şi de cealaltă pe parcursul meciului la deciziile arbitrului Marian Joiţa. Oaspeţii au contestat că n-au primit un penalti la o pătrundere a lui Roşoagă oprit neregulamentar în careu şi că centralul a tratat în defavoarea lor alte câteva faze, în timp ce gazdele susţin, prin vocea primarului Constantin Liţoiu, că au avut două lovituri de la 11 metri neacordate, un cap în gură aplicat de un adversar unui jucător al echipei gazdă, un cot în figură, o ieşire a portarului oaspete cu mingea în mâini în afara careului, toate nesancţionate de arbitri. Cu toată tensiunea primei reprize sporită şi de faptul că nicio echipă nu reuşea să se desprindă, brigada de arbitri delegată la acest meci nu s-a confruntat cu probleme majore. Prima întrerupere a jocului a avut loc abia în minutul 66 al meciului când centralul a fost chemat de unul dintre asistenţi, Vasile Niculicioiu, pentru a-i comunica anumite probleme cu care se confrunta pe acea parte a terenului, cea cu spectatorii, şi anume că s-a aruncat cu pietre, bucăţele de cărămidă, că a fost scuipat şi tras de mână chiar de primarul din Zătreni. Până la urmă jocul s-a reluat şi nu s-a mai întrerupt decât în minutul 81 când Joiţa a acordat lovitură de la 11 metri pentru Sportul în urma unui fault comis asupra lui Bunescu. Penalti-ul nu s-a mai executat pentru că, imediat după luarea deciziei de către central, portarul gazdelor, Victor Herăscu, s-a repezit spre Joiţa pe care l-a lovit cu piciorul în tibie. Joiţa a căzut, a intervenit şi asistentul Scheianu care i-a mai calmat pe jucători, au venit şi jandarmii. În ciuda îngrijirilor medicale primite, centralul nu a mai putut continua jocul, astfel că a fluierat sfârşitul meciului. Cât primea îngrijiri medicale susţine că a mai fost şi înjurat, ameninţat şi scuipat. Apoi Scheianu l-a ajutat să ajungă până la vestiare unde, pe lângă cele ce aveau să menţioneze în raport, arbitrii au vrut să reţină şi legitimaţia portarului Herăscu. Însă fratele acestuia, Marcel (?), i-a avertizat că nu vor opri nicio legitimaţie. Pentru a nu complica şi mai mult lucrurile, arbitrii n-au reţinut carnetul lui Victor Herăscu. Şi cam atât despre acest meci, în opinia părţii „vătămate”.

Gazdele susţin că cei de la Sportul le-au oferit bani pentru a câştiga meciul

Versiunea gazdelor a fost oarecum diferită de cele relatate mai sus. În primul rând primarul din Zătreni s-a oprit asupra modului de arbitraj: „Am fost iritaţi de maniera de arbitraj. Arbitrii nu au sancţionat niciuna dintre fazele pe care le-am imputat noi: că portarul de la Sportul a ieşit cu mingea în mâini în afara careului, jucătorii noştri au fost loviţi, ba cu cotul, ba cu capul, plus alte două lovituri de la 11 metri de care ne-au privat. La una dintre ele ne-a răspuns că a considerat ca fiind o compensare cu o fază precedentă în care ar fi trebuit să fim sancţionaţi. Eu i-am atras atenţia că nu semnalizează anumite lucruri evidente în joc şi asistentului, dar nu l-a atins nimeni. L-am avertizat de la pauză pe observator, pe Râmniceanu, că oamenii se agită pe margine dacă se arbitrează de aşa manieră”. „Totul a pus capac atunci când un jucător de-al nostru l-a auzit pe unul de la oaspeţi care-i reproşa arbitrului că nu s-a ţinut de cuvânt, pentru ca imediat după aceasta Joiţa să dicteze penalti după ce Vrăjeală sau cum îi spun ei, s-a aruncat în careu fără să-l atingă cineva. Arbitrul s-a ţinut de cuvânt. Apoi cred că i-a fost teamă să mai ducă jocul la bun sfârşit şi l-a încheiat mai devreme”, a mai menţionat Constantin Liţoiu.
În cele din urmă primarul din Zătreni a făcut referire şi la echipa adversă: „Din cele petrecute nu putem să deducem decât că e posibil să fi fost plătiţi şi arbitrii. Faptul că oaspeţii ne-au întrebat pe noi înainte dacă vindem meciul ne duce cu gândul la acest lucru. Căpitanul lor le-a oferit o anumită sumă de bani jucătorilor mei ca să le dea meciul şi ei n-a vrut să accepte oferta”. „Au văzut că nu pot să ne bată nici pe teren, că am avut două penalti-uri, un cartonaş roşu pentru oaspeţi neacordat, aşa că probabil a rămas varianta a doua. Astfel s-a întâmplat ce s-a întâmplat la final”, a mai comentat Liţoiu.

Incidentul a schimbat câteva delegări

În urma incidentului de la Zătreni delegările la câteva meciuri au fost date peste cap. Arbitrul Marian Joiţa ar fi trebuit să oficieze la centru partida dintre Dinamo Horezu şi Ştiinţa Grădiştea, însă el a anunţat că nu va mai putea urma programul stabilit datorită problemelor cu care s-a confruntat la meciul de Liga a IV-a. Astfel, în locul său, la Horezu s-a dus Cătălin Buşi, deşi acesta fusese delegat pentru meciul dintre FC Pietrari şi Unirea Tricolorul Goleşti. Iar la Pietrari au rămas cei doi asistenţi cu care Buşi arbitrase un alt meci disputat sâmbătă, începând cu ora 11.00. Unul dintre ei, Marius Dincă, a arbitrat la centru partida de la Pietrari, în timp ce la linii s-au aflat Mariu Vâncea şi Lucian Floarea, cel din urmă „cules” de pe drum de preşedintele CJA Vâlcea, Grigore Tomoiagă. Totodată, duminică, 25 martie, Marian Joiţa, împreună cu colegii săi din lotul „C”, trebuia să dea testele fizice la Craiova, însă n-a mai făcut deplasarea. Lovitura primită în picior a fost destul de serioasă, atât încât Joiţa nu s-a mai dus să dea testele.

Joiţa îl dă în judecată pe Herăscu

Arbitrul Marian Joiţa a anunţat deja că-l va da în judecată pe Herăscu pentru că l-a lovit: „În 7 ani de arbitraj n-am avut probleme de acest gen. Vin de la un meci de Liga a III-a unde totul a fost în regulă şi merg la Liga a IV-a, la Zătreni, să fiu lovit, să nu mai pot arbitra. Am avut norocul că m-a prins în alergare că altfel îmi rupea piciorul. Îl voi acţiona în judecată pe Herăscu pentru că am pierdut acum şi pierd în continuare nişte meciuri. Am anunţat la Federaţie că nu pot să mă prezint nici la testele fizice pentru Liga a III-a ce au avut loc duminică, 25 martie. Dacă era un începător la acest meci, un băiat mai fără curaj, la ceea ce s-a întâmplat acolo, se lăsa imediat de arbitraj. Dar eu am încercat să duc jocul până la capăt. Carabageac, Mosor, Popescu şi alţii ştiu ce spun. Au trecut şi ei prin ce-am trecut eu”.

Portarul din Zătreni riscă excluderea din viaţa sportivă

Pentru că nu se află la prima abatere de acest gen, portarul Olteţului Zătreni, Victor Herăscu, o dată cu imprudenţa din meciul cu Sportul, riscă să fie exclus din viaţa sportivă. A mai fost vinovat de o comportare violentă şi în trecut, drept pentru care primise o pedeapsă aspră, însă actuala conducere a AJF-ului, în speţă preşedintele Constantin Pintilie, a făcut o promisiune în campanie, aceea de a ridica toate suspendările, chiar dacă unele erau pe viaţă, şi s-a ţinut de cuvânt. Astfel, Herăscu a fost reintrodus în circuit, el recidivând mai repede decât s-ar fi aşteptat cineva. Drept urmare a celor petrecute portarul de la Zătreni poate primi acum pedeapsa maximă, adică excluderea din viaţa sportivă. Oricum, regula susţinută de Pintilie spune că dacă unul dintre jucătorii graţiaţi recidivează, se va adăuga pedepsei dictate pentru abaterea gravă comisă recent şi cea precedentă, aşa că Olteţul Zătreni rămâne din nou fără portar.
Mihai VOICU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button