Liga V

Un egal care nu foloseşte nimănui

Dinamo Rm. Vâlcea – Energia Malaia 2-2 (2-0)

* gazdele au condus cu 2-0 la pauză, dar au fost egalaţi şi erau aproape să piardă meciul în repriza secundă * de pasul greşit al Energiei Malaia a profitat AS Mihăeşti, care s-a instalat solitară în fruntea clasamentului

Derby-ul etapei în Liga a V-a s-a disputat pe terenul CSŞ din Nord, între Dinamo Rm. Vâlcea şi Energia Malaia, două formaţii cu obiective diferite în acest sezon. Oaspeţii îşi doreau să învingă pentru a reuşi să ţină trena cu AS Mihăeşti, principala rivală în lupta pentru promovare, în timp ce gazdele vroiau să dovedească faptul că-n acest moment, după achiziţiile spectaculoase din iarnă, constituie o echipă puternică şi capabilă să facă saltul de asemenea în cel mai scurt timp în eşalonul superior.

Două şuturi pe poartă, două goluri

Cele două echipe au început meciul destul de temătoare una faţă de cealaltă. Totuşi, pe acest fond de prudenţă excesivă au apărut şi primele ocazii de gol. În minutul 5, Văcaru a profitat de o nesincronizare a apărării oaspeţilor, a pătruns până în careul advers, dar a fost ajuns din urmă şi deposedat chiar în momentul şutului de Naum. De partea cealaltă, a fost rândul lui D. Vangu să ia o acţiune pe cont propriu după ce a dejucat ieşirea la ofsaid a gazdelor, însă a controlat mingea cu greutate din cauza terenului plin de bălţi, iar şutul său a trecut pe lângă poartă. Primul gol al meciului avea să pice în poarta celor din Malaia, în minutul 19: la un corner al dinamoviştilor balonul a fost trimis cu capul în plasă de Stoica, în ciuda plonjonului disperat al portarului Rotariu (1-0). Oaspeţii s-au regăsit greu după primirea golului, iar peste câteva minute doar norocul i-a salvat pe elevii lui Stroie să nu-l încaseze şi pe al doilea: M. Buga l-a lansat în adâncime pe Stoica, acesta a centrat periculos în faţa porţii, unde Văcaru aştepta pentru a îndeplini o simplă formalitate, dar Tănase a apărut la timp în defensivă şi-a respins mingea în corner. În minutul 35, D. Vangu a fost găsit nemarcat la 10 metri, însă a lovit prea slab mingea cu capul, iar Armeanu a reţinut-o cu siguranţă. Până la urmă, Dinamo avea să se desprindă totuşi la două goluri diferenţă, în minutul 41, după o fază construită de Văcaru şi M. Buga, ultimul marcând după ce a depăşit în viteză doi fundaşi adverşi şi l-a învins pe portarul Rotariu cu un şut imparabil din unghi (2-0). Cu acest scor avea să se şi încheie de altfel prima repriză, însă meciul era departe de a se fi terminat.

Stroie a avut inspiraţie la schimbări

Energia Malaia a jucat cu totul şi cu totul altceva după pauză. Introducerea pe teren a lui Voicu, în minutul 55, a schimbat radical faţa echipei pregătite de Leonard Stroie. Oaspeţii au apărut tot mai des în jumătatea de teren adversă, ba mai mult decât atât, au exercitat un presing ucigător pentru Dinamo, iar jucătorii lui Laurenţiu Mustăţea au mai ajuns destul de rar la buturile apărate de Rotariu. În minutul 64, Voicu a făcut faza meciului, a driblat în viteză câţiva jucători, a centrat în faţa porţii, de unde D. Vangu a reluat mingea cu capul în poarta lui Armeanu, rămas fără reacţie (2-1). Până la urmă, peste 10 minute, Energia avea să şi egaleze printr-un alt jucător intrat pe teren în repriza secundă a meciului, Niţu, care l-a învins pe Armeanu, încă o dată simplu spectator, cu un şut pe jos de la aproape 25 de metri (2-2). Până la urmă, jucătorii lui Mustăţea au sfârşit meciul „în genunchi”, fiind făcuţi groggy în propriul careu de o echipă care-a ştiut să desfacă jocul pe laturile terenului, acolo unde gazdele erau cu totul şi cu totul descoperiţi. Însuşi golgheterul M. Buga a sfârşit pe linia fund, în încercarea de a îndepărta pericolul din preajma careului apărat de portarul Armeanu, care-a primit două goluri de kinogramă, ca-n curtea şcolii, când urmărea probabil alte faze, dar nu cele care se derulau pe teren.
Până la final, nici una dintre echipa nu a mai înscris, iar meciul s-a terminat la egalitate, un rezultat care nu foloseşte de fapt nimănui, ci doar celor de la AS Mihăeşti, care-au profitat de pasul greşit al Energiei Malaia şi s-au instalat solitari în fruntea clasamentului.
Au evoluat echipele:
Dinamo Rm. Vâlcea: Armeanu – Cl. Bogoslov, Gh. Bogoslov, Ştefănescu, I. Buga, Stănculescu, Bondarici, Păun, Stoica, M. Buga, Văcaru.
Energia Malaia: Rotariu – Naum, Lala (Scheul), Beleţ, Tănase, Racolţa, Martalogu (Niţu), Costache (Voicu), Olaru, D. Vangu.
Au arbitrat: Cristian Hoarcă – la centru, acesta fiind ajutat la cele două linii de Mihai Ghinea şi Ştefan Irimia. Observator AJF: Viorel Neacşu.

Derby-ul, aproape să nu se joace

Întâlnirea dintre Dinamo şi Energia a început cu o jumătate de oră întârziere, cauzată de faptul că vice-primarul Gheorghe Vangu nu a putut ajunge la timp la teren cu echipamentul şi legitimaţiile pentru jucători. Deşi cei de la Dinamo au protestat vehement, după ce a aşteptat un sfert de oră sosirea lui Vangu, aşa cum prevede regulamentul, observatorul Viorel Neacşu a permis delegatului echipei oaspete să completeze raportul de arbitraj după ora 11.15. „De la Malaia la Brezoi drumul a fost blocat câteva ore. Din cauza vântului, mulţi copaci au căzut pe carosabil şi au făcut imposibilă trecerea spre Vâlcea o bună perioadă de timp!”, au justificat cei din Malaia întârzierea lui Vangu.

Dinamoviştii l-au bătut pe Voicu

Jucătorul care-a făcut clar diferenţa în repriza secundă, când a contribuit decisiv la cele două goluri marcate de echipa sa în poarta celor de la Dinamo, a devenit ţinta principală de bătaie pentru gazde. Imediat după fluierul final al lui Hoarcă, dinamoviştii au tăbărât pe Voicu, l-au alergat, iar atunci când l-au prins la marginea terenului l-au lovit fără milă. După ce spiritele s-au calmat, arbitrul Hoarcă a purces la eliminările de rigoare în tabăra dinamovistă, dar printre cei avertizaţi cu cartonaşul roşu s-a numărat şi Racolţa de la Energia. Din câte se pare, Voicu nu se află la primele clinciuri cu cei de la Dinamo. Pe vremea când echipa lui Mustăţea se numea Hermes, iar actualul jucător al Energiei evolua la Goleşti, au mai avut loc alte incidente similare între Voicu şi câţiva jucători actuali dinamovişti.  Bătaia iscată pe teren la meciul Dinamo –Energia va fi analizată de Comisia de Disciplină din cadrul AJF Vâlcea în şedinţa de marţi, 27 martie, care va acorda şi sancţiunile de rigoare pentru cei vinovaţi.

Incidentele din teren au continuat în tribună

Scene de un dramatism uluitor s-au petrecut însă la finele meciului şi-n micuţa tribună a stadionului CSŞ din Nord, acolo unde câţiva suporteri ai echipei Dinamo s-au încăierat cu câţiva spectatori din Malaia. Pentru ca incidentele să fie aplanate au ajuns în grabă la faţa locului două maşini de poliţie. Din câte am aflat, se pare că Viorel Neacşu nu a văzut scandalul din tribună şi probabil că nici nu a notat nimic în raportul său de observator. În mod normal, pentru că asemenea incidente nu-şi au locul pe un teren de fotbal, Comisia de Disciplină din cadrul AJF Vâlcea ar putea ridica dreptul de organizare a meciurilor pe teren propriu echipei Dinamo şi de asemenea poate amenda echipa lui Mustăţea pentru incidentele din final.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button