Liga III

Istoria se repeta: debut cu stângul

FC Oltchim Rm. Vâlcea – Arieşul Turda 1-3 (1-1)

Istoria se repetă: debut cu stângul

Costel Gaiţă şi compania au început din nou lupta în Liga a III-a. De această dată într-o serie mai puternică, într-un campionat care se anunţă a fi mult mai aprig disputat. Fără unul dintre golgheteri, Iosif Melcea, fără un obiectiv bine stabilit şi cu mai puţină ambiţie decât în sezonul trecut, FC Oltchim a luat contactul cu noua Ligă a III-a. Prima rundă s-a disputat vineri, 11 august, de la ora 18.00 când vâlcenii au primit vizita unei formaţii cu care nu s-au mai întâlnit până acum, Arieşul Turda. O grupare mai determinată şi mai bine legată decât majoritatea adversarelor pe care le-am avut în sezonul trecut pentru care joacă şi un vâlcean, Adi Albinaru care şi-a demonstrat valoarea mai mult decât ne-am fi dorit, înscriind primul gol al oaspeţilor. După o ocazie a adversarilor şi una a gazdelor la baza căreia a stat Cosmin Popa a venit golul lui Albinaru. Pasă din flancu stâng în careu la Albinaru care, fără preluare, a trimis balonul în „aţe”: 0-1. Tot de la oaspeţi, Dida a încercat să marcheze şi el. În două-trei rânduri a scăpat de sub marcaj, i-a depăşit în viteză pe vâlceni dar nu a reuşit să puncteze. Apoi oaspeţii şi-au pierdut unul dintre jucătorii care şi-a pus, aşa cum a trebuit, amprenta pe acest joc, vâlceanul Adi Albinaru care, într-un sprint pentru câştigarea balonului, a suferit o contractură musculară ce-l va ţine departe de teren aproape două săptămâni.
Prin minutul 32 am irosit o altă şansă de a restabili egalitatea. Am obţinut o lovitură liberă executată în suprafaţa de pedeapsă adversă la Negrescu, acesta a retrimis bine spre poarta ardelenilor, dar balonul s-a oprit aproape de linia porţii oaspeţilor fiind în cele din urmă îndepărtat din acea zonă. A fost 1-1 în minutul 40 dintr-o fază creată şi finalizată printr-un şut aproape de vinclu al lui Cosmin Popa. Cu puţin înainte de fluierul de final al primei reprize tot acelaşi Popa putea aduce Oltchim-ul în avantaj, însă mingea a trecut milimetric pe lângă bara laterală.
După pauză oaspeţii au ieşit de la cabine hotărâţi să tranşeze soarta partidei în favoarea lor. Şi-au arătat „dinţii” imediat de la reluare. Dida, unul dintre remarcaţii meciului, a prins un şut bun punându-i ceva probleme portarului vâlcean care-a reuşit totuşi să respingă, însă nu să îndepărteze şi pericolul. Norocul nostru a fost că nici un adversar nu a urmărit mingea şutată de Dida. Totuşi, elevii lui Gaiţă nu au mai putut face nimic în minutul 53 când a venit golul de 1-2 al oaspeţilor: lovitură liberă obţinută la 20-25 de metri de poarta vâlceană şi o execuţie nu strălucită a lui Luca, prin zid, pe lângă goalkeeper-ul Vlădoi – fără reacţie la această fază. La puţin timp după marcarea golului au urmat alte două faze importante ce l-au avut în prim plan pe Stancu, înlocuitorul lui Albinaru, dar Vlădoi a ieşit inspirat la intervenţii. De la gazde, Preda şi Creangă au încercat şi ei să-şi regleze direcţia spre poarta adversă, dar balonul expediat de aceştia nu şi-a găsit ţinta. Cu 10 minute înainte de final Cosmin Popa a fost aproape de a înscrie, dar nu a avut şansă pentru ca în minutul 90 oaspeţii să închidă tabela la scorul de 1-3. Stoica l-a faultat în careu pe Dida, iar Stancu a executat precis.
Aşa au început vâlcenii şi anul trecut, cu o înfrângere, la acelaşi scor, singura diferenţă fiind că meciul s-a disputat în deplasare, iar adversara s-a numit CSM Sebeş. Acum ne-a predat lecţia Arieşul Turda, o formaţie ce ţinteşte primul loc în această serie şi a dat o mostră că îşi poate realiza obiectivul.
Au arbitrat: Ionuţ Iugulescu – la centru, ajutat la cele două linii de Claudiu Iugulescu şi Valentin Mihalache (toţi din Târgovişte). Arbitru de rezervă: Cătălin Buşi (Rm. Vâlcea). Observator: Stan Prodan (Alexandria).

Pentru FC Oltchim au evoluat:

Vlădoi – Glăvan, Stoica, Marinescu, Bărbuţ, Creangă, Roşoagă, Olaru, Vali Popa, Negrescu, Cosmin Popa. Au mai jucat: Pană, Nuţu, Preda şi Smedescu.
 
 
Banii – vinovaţii fără vină ai înfrângerii!?
 
„Am venit total nepregătiţi pentru acest joc. Sunt nemulţumit de atitudinea unor jucători cu experienţă, de maniera de a trata acest joc. Parcă erau încă în vacanţă sau în etapa 30. Nu am avut consistenţă, am tratat lejer anumite faze, i-am lăsat să joace şi vedeţi rezultatul. Îmi pare rău pentru această înfrângere, mai ales că am suferit-o pe teren propriu. Aş fi preferat să jucăm în deplasare acest prim meci” a spus Costel Gaiţă în urma partidei disputată de „chimişti” pe teren propriu în compania grupării Arieşul Turda. Dacă antrenorul Gaiţă a avut reacţia aşteptată, preşedintele Diculoiu a fost mai acid în declaraţii: „Total nepregătiţi fizic. Nu ştiu ce au făcut în cantonament, dar dacă s-au prezentat aşa, îl consider pierdut. Probabil că au fost aşa obosiţi pentru că le-am dat primele de obiectiv ieri, cu o zi înaintea meciului. Poate au chefuit, ori fi fost la şpriţuri. Nu puteam emite pretenţii să câştigăm la cum am jucat”. De asemenea, „nici această variantă nu e paluzibilă, cum că acum nu mai au pentru ce lupta, că nu mai avem drept de promovare. E la fel ca şi sezonul trecut, aceleaşi condiţii, acelaşi obiectiv, aproape aceeaşi jucători. Noi tot pe primul loc vrem să terminăm, chiar dacă nu vom mai avea drepturile pe care le-am avut. Pentru ei cred că ar trebui să fie important să joace”, a încheiat Diculoiu.
 

Pentru jocul „curat” pe care l-a practicat în Divizia C

FC Oltchim a primit Cupa „Fair Play”

 În ediţia trecută de campionat FC Oltchim a consemnat probabil cele mai bune rezultate din întreaga existenţă a clubului. Rezultate în urma cărora şi-a obţinut dreptul de a merge spre un nivel superior, dar anumite lucruri au făcut ca elevii lui Gaiţă să înceapă acest sezon tot în eşalonul III. Startul campionatului i-a surpins pe elevii lui Gaiţă. Pe lângă înfrângerea suferită pe teren propriu în faţa ardelenilor din Turda, „chimiştii” au avut parte totuşi şi de un moment plăcut, neaşteptat. Înaintea primului fluier de început al jocului din prima etapă, jucătorilor vâlceni le-a fost oferită de către observatorul întâlnirii, Stan Prodan, Cupa „Fair Play” a Diviziei C. Federaţia Română de Fotbal a decis că acest trofeu merită acordat vâlcenilor pentru că ei au practicat cel mai „curat” joc dintre toate echipele participante în sezonul 2005-2006 la Divizia C. În stabilirea acestui lucru s-a luat în considerare numărul cartonaşelor acordate, iar din rapoarte a reieşit că FC Oltchim Rm. Vâlcea a avut cele mai puţine.
 
 
În Liga a III-a formaţia „chimistă” va sta „încarcerată” 3 ani
 
Se pare că în regulamentul competiţiei este prevăzută o astfel de măsură care sancţionează drastic echipele campioane care-şi vând locurile obţinute unor alte formaţii, mai puţin valoroase ca joc, dar cu „dare de mână”. Este şi cazul Oltchim-ului care nu şi-a putut realiza visul până la capăt. Oficialii formaţiei vâlcene, datorită circumstanţelor, au fost nevoiţi să aleagă această variantă, de vânzare a locului obţinut în cea de-a doua ligă fotbalistică a ţării. Şi, după cum spunea şi preşedintele Mihai Diculoiu, odată cu alegerea acestei variante şi-au asumat şi răspunderea faţă de consecinţe. Una dintre acestea se referă la interzicerea dreptului de a mai promova timp de 3 ani.
 
Preşedintele Diculoiu spune că:
„S-a vândut locul din Liga a II-a pentru ca jucătorii să nu rămână fără servici”

În aceeaşi perioadă, în urmă cu un an, FC Oltchim anunţa obiectivul pentru noul sezon: câştigarea campionatului ceea ce presupunea şi o eventuală promovare în Liga a II-a. Încă de la început nu puţini au fost cei care s-au îndoit că gruparea vâlceană va avea şi forţă să realizeze acest lucru. Apoi, când lucrurile au început să prindă contur, mai exact când FC Oltchim a devenit favorită la câştigarea campionatului, se lansaseră zvonuri, însă cu fundament, că gruparea vâlceană va vinde locul obţinut în Liga a II-a. Dar erau doar zvonuri până când directorul societăţii Oltchim, Constantin Roibu, şi-a făcut cunoscut punctul de vedere în ceea ce priveşte acest aspect şi anume că FC Oltchim nu va evolua în Liga a II-a. Chiar şi fără sprijinul sponsorului, preşedintele clubului, inginerul Mihai Diculoiu a continuat cu ideea că se vor găsi soluţii şi gruparea vâlceană nu va rămâne mai prejos decât concitadina CSM. Astfel, nimic nu a fost cert până cu puţin înainte de startul noului sezon când în locul echipei vâlcene a apărut în Liga a II-a Unirea Alba Iulia. Mihai Diculoiu, preşedintele clubului vâlcean, a motivat luarea deciziei: „Eu am vrut, dar nu s-a putut. Am luat în calcul atât avantajele, cât şi dezavantajele alegerii pe care am făcut-o. Nici jucătorii nu au fost străini de acest lucru. Înainte de a lua această măsură, de a vinde locul, au fost consultaţi. N-au vrut nici ei să joace. L-am întrebat pe antrenorul Gaiţă dacă se va descurca cu lotul actual în Liga a II-a. Mi-a spus că dacă nu aducem şi alţi jucători, nu pot face faţă. Noi nu aveam posibilitatea să mai aducem alţi jucători care ne impuneau anumite condiţii. Şi asta a fost! Nu au de ce să fie dezamăgiţi. La jucători ne-am gândit când am luat această decizie, de a ne întoarce în eşalonul III, să aibă un loc de muncă. Dacă mergeam mai departe, îi puteam ţine la «B» 2-3 etape, dar fără bani, nu-şi mai puteau lua nici primele de obiectiv… Fără sponsori, «muream» repede. Dacă ne retrăgeam eram retrogradaţi la Divizia D şi mai primeam şi amendă. Cam aşa au stat lucrurile”.  

Cătălin Buşi a arbitrat Oltchim-ul în Liga a III-a
 
Vineri, 11 august, s-a dat startul unui nou sezon de Liga a III-a. Pentru vâlceni nu s-au schimbat prea mult lucrurile. A dispărut Genesis Brezoi, însă a rămas FC Oltchim într-o serie mai valoroasă, dar într-un campionat în care nu-şi mai poate fixa un obiectiv măreţ care să fie şi realizabil. Există o noutate în ceea ce priveşte această ediţie de campionat a Ligii a III-a, poate mai puţin importantă pentru echipele care sunt angrenate în competiţie, dar de un real interes pentru cei care împart legea pe terenurile de fotbal, arbitrii. Aceasta constă în măsura luată de CCA în colaborare cu FRF de a adopta modelul întâlnit în prima ligă a ţării, unde brigăzile de arbitri sunt formate din central, cei doi asistenţi şi arbitrul de rezervă, şi în eşaloanele II şi III. Pentru a nu încărca prea mult echipele la plată, atunci când se fac delegările, cel puţin în cazul Ligii a III-a, cei care se ocupă de acest sector au în vedere ca al patrulea oficial să provină dintr-o localitate apropiată locului de desfăşurare a partidei. Primul astfel de exemplu l-am constatat chiar la meciul disputat de FC Oltchim pe teren propriu în compania formaţiei Arieşul Turda unde a fost delegat ca arbitrul de rezervă pentru centralul Iugulescu din Târgovişte vâlceanul Cătălin Buşi, singurul arbitru de centru al judeţului nostru care va susţine în scurt timp examenul pentru promovarea în Liga a II-a. El s-a achitat bine de sarcinile avute, fiind, de altfel, singurul din brigadă care nu a fost „certat” de preşedintele Diculoiu şi ceilalţi oficiali vâlceni pentru prestaţia avută.

 Simona SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button