Liga I

Cătălin Buşi a debutat în Liga I

Promovat în această vară de noua conducere a Comisiei Centrale a Arbitrilor în lotul A, arbitrul vâlcean Cătălin Buşi şi-a văzut, în sfârşit, visul cu ochii. Sâmbătă seara a arbitrat primul său meci oficial în Liga I. Şi-a dorit acest lucru încă din momentul în care a îmbrăcat pentru prima dată echipamentul de arbitru, o primă răsplată pentru efortul depus de-a lungul timpului primind-o acum aproape trei ani, când a arbitrat în Zăvoi partida dintre CSM Rm. Vâlcea şi Steaua Bucureşti. Debutul în Liga I nu a fost, totuşi, atât de spectaculos, CCA oferindu-i un meci considerat mai de mâna a doua, nu unul în care să fie angrenate marile forţe ale fotbalului românesc, Steaua, Dinamo sau Rapid.

A oficiat partida dintre FC Braşov şi nou-promovata Astra Ploieşti, întâlnire încheiată la egalitate, scor 0-0. Contrar aşteptărilor, Cătălin Buşi a avut parte de un meci greu, cu multe decizii de luat, pe care l-a încheiat, însă, bine, pentru prestaţia sa primind nota 7 din partea presei sportive centrale. A lăsat emoţiile deoparte şi a dat dovadă de curaj, dictând just două eliminări în tabăra oaspeţilor. Singura dezamăgire este legată de cele precizate de comentatorul întâlnirii de la Braşov, care-a menţionat faptul că Buşi a fost promovat în Liga I în locul unui alt vâlcean, Adrian Comănescu. Cu alte cuvinte, locurile în Liga I sunt limitate pentru vâlceni şi nu ar fi putut arbitra atât Buşi, cât şi Comănescu pe prima scenă fotbalistică a ţării, alături de Dan Berbecaru, Augustus Constantin sau Teo Crăciunescu, „cavaleri ai fluierului” deja cu ştate vechi la acest nivel.
Altfel, să mai spunem că la Braşov, alături de Cătălin Buşi, în postura de rezervă s-a aflat un alt Cătălin, deja o veche cunoştinţă a vâlcenilor. Centralul Cătălin Popa, cel care a fost lovit la un meci de Liga a IV-a dintre Lotru Brezoi şi Dinamo Rm. Vâlcea, acelaşi arbitru care a oficiat şi partida de la Piteşti dintre Ghecon Lăpuşata şi Sportul Vişina Nouă, a fost şi el promovat în Liga I. De asemenea, printre noutăţile din lotul A se mai numără şi fostul fotbalist al CSM-ului, Marian Balaci, care afirma în urmă cu câteva luni, înainte de a fi promovat, că popasul făcut la Vâlcea i-a schimbat viaţa şi datorează totul oamenilor de aici. Partida de la Mediaş, dintre Gaz Metan şi Universitatea Craiova, a fost cea de-a doua condusă de Balaci în Liga I.

Teo Crăciunescu, un „extraterestru inchizitor”

Cătălin Buşi a ieşit cu fruntea sus dintr-un meci greu. Nici Dan Berbecaru n-a ieşit prea mult în evidenţă în partida de la Bistriţa dintre Gloria şi Unirea Alba Iulia. Nota discordantă între vâlcenii din Liga I a făcut, însă, Teo Crăciunescu, care-a arbitrat, aparent, un meci uşor, disputat fără spectatori, între Dinamo Bucureşti, candidată la titlul naţional, şi o nou promovată, Internaţional Curtea de Argeş, o echipă ce pare angrenată în lupta pentru evitarea retrogradării. Crăciunescu-junior a reuşit să-i supere rău pe „câini”, declanşând un scandal naţional după ce i-a lăsat în inferioritate numerică, eliminându-le doi jucători. Dinamo a pierdut cu 1-0 partida din Ştefan cel Mare, drept pentru care „câinii” au sărit la gâtul lui Crăciunescu. „Echipa a încercat să joace ceva în ciuda acestui extraterestru îmbrăcat în arbitru, care se doreşte o umbră a unui inchizitor ce ia decizii suflate”, a spus pentru Gazeta Sporturilor unul dintre „şefii haitei”, Cornel Dinu, care a avut şi o recomandare pentru CCA. „Cel mai bine ar fi să nu-l delege vreodată la Constanţa, nu e indicat să conducă vreun meci acolo. Dacă bate vântul, îl dărâmă briza!”, este de părere Dinu.
Simona SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button