Liga II

Zavoiul plânge

 CSM Rm. Vâlcea – Inter Gaz Bucureşti 1-1

Zăvoiul plânge

* fotbaliştii lui Furnică şi Lazăr s-au comportat penibil cu o formaţie bucureşteană în care au jucat şi trei ex-vâlceni

 

    Succesul cu 1-0 din tur, consemnat chiar în Capitală, i-a făcut pe vâlceni să abordeze relaxaţi confruntarea cu Inter Gaz, mai mult decât convinşi că-şi vor trece în cont la finalul partidei alte trei puncte. N-a fost însă deloc aşa, pentru că evoluţia lor a lăsat în dese rânduri de dorit, puţini fiind cei ce s-au ridicat la pretenţiile unei echipe aflate pe poziţia secundă în Divizia B. CSM a deschis scorul repede, dar tocmai acest lucru parcă i-a făcut pe fotbaliştii pregătiţi de Adrian Furnică şi Cristian Lazăr să-şi piardă concentrarea. A fost 1-0 din minutul 17, gol reuşit de Ciortan după o lansare în adâncime a lui Dumitru, care l-a lăsat pe atacantul vâlcean singur cu portarul Tufişi, iar elevul lui Furnică nu a ratat. Când se părea că lucrurile se vor aşeza pe un făgaş normal, Vlădescu a egalat în minutul 30 cu un şut puternic de la peste 25 de metri. Mingea a prins gazonul în faţa portarului Pampea şi a intrat în plasă cu tot efortul portarului vâlcean de a o devia în altă direcţie: 1-1. Gol pe fondul unei gafe „a la Lobonţ” au spus unii! Până la pauză, fiecare echipă a mai avut câte-o şansă de a trece în avantaj. „Omniabsentul” Pena n-a ajuns la o minge prelungită de Cumpănaşu cu capul, iar apoi pe un contraatac rapid al oaspeţilor, centrarea lui Ghiric a ajuns la Bârsan, dar şutul acestuia n-a găsit spaţiul porţii pentru că Pampea a agăţat miraculos mingea cu piciorul şi şi-a răscumpărat greşeala de la golul primit.

Pe mâna lui Savu

   Imediat după pauză, Inter Gaz a rămas în inferioritate numerică pe teren. La un fault în colţul careului de 16 metri, Boiciuc a primit din partea arbitrului buzoian Victor Stănişteanu cartonaşul galben, iar apoi pentru proteste s-a ales cu încă unul de acelaşi culoare şi bineînţeles cu cel roşu, astfel că a fost nevoit să plece mai devreme la vestiare. Misiune uşurată pentru vâlceni, dar de unde! Jocul dezlânat, fără orizont, i-a costat pe elevii lui Furnică. Savu a avut prima sa oportunitate de a înscrie în minutul 49, a ajuns singur cu Tufişi, dar ex-vâlceanul s-a opus cu succes şutului expediat. Pe măsură ce timpul s-a scurs, deşi oaspeţii erau cu un jucător mai puţin pe teren, misiunea vâlcenilor s-a îngreunat, Inter Gaz aşezându-se mai bine în apărare, mai ermetic decât au prevăzut tehnicienii CSM-ului. La jumătatea reprize, o centrare lungă a lui Stanca a depăşit întreaga apărare, mingea a ajuns la Savu venit în viteză la colţul careului de 6 metri, dar şutul acestuia din fuleu s-a scurs pe lângă poartă. În minutul 84, la un fault asupra lui Cătălin Lazăr în careu, centralul Stănişteanu nu a stat prea mult pe gânduri şi a indicat punctul cu var spre nemulţumirea jucătorilor bucureşteni. Savu a luat repede mingea în mână şi s-a grăbit să execute penalti-ul, dar a făcut-o ca la antrenament, pe vremea când juca în aceeaşi echipă cu Tufişi, însă portarul vâlcean, aflat acum la Inter Gaz, a reuşit să respingă şutul, spre disperarea oamenilor din tribune. Finalul partidei a fost de foc. Cinci minute de prelungiri a acordat Stănişteanu, timp suplimentar pentru ca CSM-ul să izbutească totuşi un gol victorios. A mai existat atunci o singură ocazie, o lovitură liberă pe care Cercel a executat-o de la marginea careului de 16 metri, dar mingea a ocolit şi atunci spaţiul porţii. Un 1-1 sec, la capătul unui meci tern, semn că la CSM nu mai există totuşi aceeaşi coeziune în joc, aceeaşi preocupare pentru a învinge. Dintre toate rezultatele mai slabe ale vâlcenilor consemnate până acum în Divizia B, nici unul nu a atras atâta furie asupra jucătorilor şi antrenorilor. Am pierdut două puncte esenţiale la „adevăr” care-ar putea cântări greu mai târziu, atunci când se va trage linie peste acest sezon. Asta în timp ce Universitatea Craiova marşează singură spre Divizia A, detaşându-se acum la şase puncte diferenţă de formaţia noastră.

 

Dezamăgire în tribune

 

   Timpul excelent pentru fotbal şi dorinţa de a-i vedea din nou la lucru pe favoriţi după o pauză îndelungată a adus în tribunele „Municipalului” aproximativ 3000 de oameni. Semieşecul i-a întristat însă pe toţi la final, potrivit proverbului la pomul lăudat să nu te duci cu sacul. Cu Petrolul va fi însă şi mai multă lume, dacă meciul nu va fi cumva televizat. Să sperăm că atunci şi evoluţia vâlcenilor va fi superioară, pentru că în caz contrar conducerea clubului ar trebui să ia în vedere montarea în tribune, în loc de scaune, a unor fotolii şi canapele cât mai moi, pentru ca publicul să doarmă liniştit, precum se întâmplă şi cu jucătorii în teren.

Arbitrul, al 12-lea jucător!

   CSM-ul a acuzat anul trecut în meciul cu Unirea Urziceni un arbitraj potrivnic, prestat de un anume Dragoş Bocăneală, de care nu s-a prea mai auzit între timp. Numirea lui Gheorghe Constantin în fruntea CCA ne-a dat speranţe mari că la Vâlcea nu va mai veni niciodată un tip precum Bocăneală, care „să ne fure ca-n codru”, iar sâmbătă am văzut în Zăvoi exact contrariul din partea buzoianului Victor Stănişteanu. Un arbitraj larg, cel mai favorabil vâlcenilor din câte au fost în acest campionat. Doar că n-a băgat mingea în poartă, pentru că în rest Stănişteanu a cam fost al 12-lea jucător al vâlcenilor. A eliminat un adversar, a fluierat lovituri libere cu duiumul prin preajma careului de 16 metri bucureştean, a dat şi-un 11 metri, însă golul nu a căzut.

Sunt încă în vacanţă?

   Nu puţini sunt cei care-au afirmat că vâlcenii se află încă în vacanţă prin Grecia, locul exotic unde conducerea clubului s-a gândit să le facă iarna mai uşoară. În loc de apreciere, fotbaliştii au găsit că trebuie să-şi bată mai întâi joc de suporteri şi de conducători. Deşi începutul returului a fost bun pentru vâlceni (0-0 la Astra), jocul nu a înregistrat nici un progres faţă de toamna trecută, ci dimpotrivă. Oarecum bucuroşi pentru eşecul echipei Unirea Urziceni acasă cu CS Otopeni, vâlcenii au de sâmbătă, datorită celor două puncte pierdute la „adevăr”, alte două echipe care pot emite pretenţii la locul secund în clasament: Petrolul Ploieşti (victorioasă la Câmpina şi aflată acum tot la +6 la adevăr, ca şi noi) şi CS Otopeni, grupare sponsorizată printre alţii şi de omul de afaceri vâlcean Teodor Florescu.

 

Ziua lui Stanca

 

   De ziua sa (a împlinit sâmbătă 23 de ani), fundaşul vâlcean a pătruns pe teren în minutul 42 în locul lui Murineanu, extrem de şters cu Inter Gaz. Deşi altădată făcea furori pe partea dreaptă a terenului, împreună cu „fratele” său Costea, de data aceasta Stanca a evoluat în nota echipei, adică mediocru spre slab. Consecvent principiilor sale conservatoare, Adrian Furnică a avut încredere în continuare în vechea gardă. Moţ şi Bier nu au fost luaţi în seamă pentru acest meci, fiind preferaţi nişte jucători care sunt ieşiţi cu totul din formă în această perioadă, precum Murineanu sau Pena, total depăşiţi de evenimente.

Pampea, titularizat în grabă

   Din dorinţa de a-l avea titular cu Inter Gaz, portarului Pampea i s-a scos ghipsul de la mână cu doar trei zile înaintea meciului. Deşi a fost acuzat pentru golul primit, antrenorul Adrian Furnică i-a luat apărarea: „Nu Pampea a greşit la gol. La şutul lui Vlădescu trebuia să apară Pena, care era de fapt jucătorul ce-l avea în marcaj. Pe Pena putea totuşi să-l salveze Bolcu, aflat la doi metri de Vlădescu, însă şi acesta a stat doar şi s-a uitat cum cel de la Inter Gaz îşi potriveşte mingea. Şutul a fost destul de puternic, a prins pământul, Pampea nu prea putea să facă mai mult”. De aceeaşi părere a fost şi tehnicianul oaspeţilor, Cristian Nica: „Nu cred că Pampea e chiar de condamnat pentru golul primit, el a salvat ulterior un altul ca şi făcut, pe care nu ştie câţi portari ar fi reuşit să-l scoată”.

Furnică l-a „atacat” pe Murineanu

   După ce în câteva rânduri, pe parcursul primei reprize, şi-a permis „luxul” de a-i răspunde antrenorului Adrian Furnică, Murineanu a şi fost înlocuit chiar înainte de pauză. „Nervozitatea afişată de Murineanu a apărut din neputinţă. Îmi pare rău că unii oameni de pe la echipă îi creează impresia că e cel mai bun jucător şi că, probabil, fără el, CSM-ul nu mai poate să joace. De aici a rezultat şi infatuarea sa, lipsa aceasta de ataşament faţă de ceea ce trebuia să facă pe teren”, a spus Furnică la finalul confruntării.

De ce a bătut Savu penalti-ul?

   Multă lume s-a întrebat de ce a executat Alin Savu penalti-ul din finalul partidei, atâta timp cât a jucat până nu de mult la Inter Gaz, iar portarul Robert Tufişi îi cunoştea bine stilul de a executa aceste lovituri de pedeapsă. „Înaintea jocului, era hotărât că primul jucător din echipă care trebuie să execute penaltiuri este Murineanu, iar al doilea Savu. Asta era ordinea, însă Murineanu a fost înlocuit mai devreme, aşa că a rămas să tragă Savu”, a explicat Adrian Furnică.

Vara trecută, CSM l-a vrut pe Vlădescu!

   În echipa bucureşteană s-au aflat pe teren trei jucători de origine vâlceană. Este vorba de portarul Robert Tufişi, de mijlocaşul Cosmin Ursu şi de fundaşul Daniel Vlădescu. Toţi trei au avut o evoluţie admirabilă şi şi-au adus o contribuţie esenţială la egalul smuls de Inter Gaz în Zăvoi. Ca un fapt divers, aşa cum ne-a precizat preşedintele Alin Trandafir, autorul golului de senzaţie, Vlădescu, a jucat în trecut la Petrolul Drăgăşani, iar CSM-ul l-a dorit vara trecută în Zaăvoi, dar s-a renunţat la el din motivul că erau prea mulţi fundaşi la echipă. Despre Cosmin Ursu, antrenorul de la Inter Gaz, Cristian Nica, a avut numai cuvinte de laudă: „Este un jucător complet, un jucător model pentru mine, chiar şi-n viaţa particulară le poate da lecţii colegilor. A avut o evoluţie foarte bună. Sunt mulţumit nu numai pentru ce a făcut în acest meci, ci şi pentru ce face la antrenamente. Dacă scăpăm de retrogradare în vară, el va rămâne în continuare la noi. Dacă nu poate să plece”.

 

Incident la banca oaspeţilor  

În timpul celei de-a doua reprize, când deciziile centralului Victor Stănişteanu nu mai conteneau să ne fie favorabile, spiritele s-au încins la banca de rezerve a oaspeţilor. Oficialii echipei Inter Gaz Bucureşti au intrat într-un schimb dur de replici cu suporterii din tribune, soldat cu înjurături şi cuvinte obscene. Imediat, omul CSM-ului, Jan Turmacu, a intervenit să aplaneze conflictul, iar apoi a intervenit şi centralul partidei.

 

Fiecare gol primit acasă ne-a costat

 

   În tur, trei echipe ne-au înscris goluri pe „Municipal”, Minerul Motru, CS Otopeni şi Unirea Urziceni, de fiecare dată partidele fiind deosebit de grele, doar patru puncte din totalul de nouă intrând atunci în contul vâlcenilor. Iată că situaţia s-a repetat şi acum, golul încasat în prima repriză lăsându-se ca un plumb în picioarele jucătorilor.

 

Nici primarului Gutău nu i-a plăcut

   Înainte de pauză, primarul Râmnicului, Mircia Gutău, prezent la meci şi nemulţumit la rândul său de evoluţia alb-albaştrilor, l-a trimis pe Verigeanu la cabine cu scopul de a-i muştrului puţin pe fotbaliştii lui Furnică pentru jocul haotic prestat. Din păcate, nici „săpuneala” oficialilor clubului vâlcean nu a fost de bun augur, golul victoriei lăsându-se aşteptat ca niciodată. În aceste condiţii, nici scorul pronosticat de Gutău (3-1 pentru CSM) – aplaudat de altfel de toţi spectatorii – nu s-a mai îndeplinit. Ca o ştire de ultimă oră se pare că evoluţia slabă a vâlcenilor nu a rămas fără urmări, conducerea clubului luând deja primele măsuri asupra jucătorilor. Cu mai multe date despre amenzile primite de jucători vom reveni în ediţia de vineri a publicaţiei noastre.

 

Furnică promite schimbări în echipă

 

   Vizibil dezamăgit de rezultatul consemnat, antrenorul Adrian Furnică nu a găsit la finalul partidei nici o scuză pentru elevi săi: „Am declarat-o de mai multe ori că echipele care sunt în zona retrogradării vor lupta cu toate forţele să smulgă puncte. Poate că nu mă aşteptam totuşi la atâta dârzenie, mai ales după 1-0. Acel gol parcă i-a trezit pe cei de la Inter Gaz, iar pe ai noştri i-a adormit. Din păcate, fotbaliştii mei s-au văzut învingători înainte de a începe jocul, n-au mai făcut efort, n-au mai făcut marcaj, au apărut probleme în sistemul defensiv. Odată cu trecerea timpului s-au ivit şi bâlbâielile, iar de aici totul s-a rupt. Nu se poate spune dacă am pierdut două puncte sau am câştigat unul, pentru că dacă Savu înscria din acel penalti învingeam. Problema care se pune acum este alta. Se pare că la nivelul echipei, mulţi jucători nu mai sunt aceiaşi din tur, vizavi de mentalitate şi ambiţie. Aici trebuie să lucrez în continuare foarte mult”.

„Mă doare enorm rezultatul. Dacă noi am fi câştigat, pe înfrângerea Urziceniului acasă, era extraordinar, ne-am fi detaşat la patru puncte de locul 3. Am spus că returul e greu, dar din păcate asta o spun doar eu, iar jucătorii nu înţeleg lucrul acesta, că nu mai e ce a fost în tur. Încerc să-i trezesc până la meciul de la Motru, dar cred că şi duşul acesta îi va trezi, ca şi discuţiile pe care le voi avea cu cei care-au jucat mai slab. Dacă vor să înţeleagă! Altfel, pe cei care se comportă tot aşa, încep să-i triez, iar cei care-au fost titulari nu vor mai fi”, spune Furnică, hotărât să facă schimbări esenţiale în echipa sa la meciul de la Motru. Ar fi şi timpul, pentru că bate la uşă jocul cu Petrolul Ploieşti, de peste două săptămâni, care e musai să fie câştigat. Primul jucător care poate reveni până atunci în formaţia vâlceană este chiar fundaşul Marian Balaci, aproape refăcut după accidentarea suferită toamna trecută.

 

Cristian Nica: „N-am venit să ne predăm la Vâlcea”

 

  La conferinţa de presă de la finalul partidei, antrenorul de la Inter Gaz, Cristian Nica, era bucuros de punctul smuls la Vâlcea, dar foarte deziluzionat de prestaţia arbitrului Victor Stănişteanu. „N-am venit să ne predăm la Vâlcea. Mă aşteptam la orice rezultat. Puteau să câştige şi gazdele, puteam să luăm şi noi un punct sau chiar pe toate trei. De pe poziţia pe care o avem în clasament, suntem nevoiţi să ne batem pentru fiecare punct. Altfel nu avem nici o şansă să scăpăm de la retrogradare. Ţin să remarc toată echipa mea, pentru dăruire, pentru respectarea sarcinilor de joc”, a spus Nica, iar tehnicianul oaspeţilor nu s-a sfiit apoi să acuze arbitrajul: „Nu prefer să comentez arbitrajul, dar astăzi fac o paranteză şi spun că nu ştiu ce ne mai putea da împotrivă acest cavaler al fluierului pentru ca Vâlcea să învingă: jucătorul nostru dat afară, penaltiul acordat, loviturile libere din toate poziţiile? Poate încă un om în plus sau încă un penalti!”. Nica a ţinut apoi să spună câteva cuvinte şi despre criza din sânul grupării vâlcene: „Părerea mea este că nu antrenorul Furnică a greşit, dar cred că jucătorii ne-au luat cam de sus, nu au fost concentraţi suficient. Acesta e fotbalistul român, aceasta e mentalitatea lui. Totuşi, cred că după rezultatele din această etapă, victoria Otopeniului la Urziceni, CSM-ul are în continuare şanse la locul 2”. Altfel, Cristian Nica a mai afirmat că neagă orice variantă vehiculată potrivit căreia jucătorii vâlceni din echipa sa ar fi încercat să „umble” la o parte dintre cei de la CSM: „Vă spun clar, nouă nu ne arde să venim la Vâlcea să umblăm la jucători!”.

– Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button