Diverse

Fotbal de Paşti, în memoria lui Dumitru Anescu

INAUGURARE / Luni, 20 aprilie, pe baza Hidroelectricii din Nodul Râmnicului a avut loc prima ediţie a Memorialului „Dumitru Anescu”

De numele lui Dumitru Anescu se leagă multe amintiri frumoase ale iubitorilor sportului rege din judeţul nostru. Excluzând cariera de jucător (care n-a fost nici ea una de neglijat, Mitică Anescu, ca şi fotbalist, având prilejul de a evolua la Ştiinţa Bucureşti, actuala Sportul Studenţesc, alături de Dan Spătaru, în scurta trecere prin fotbal a marelui artist de muzică uşoară), Anescu a devenit cu adevărat cunoscut în 1973. A format marea echipă a Chimiei, care nu doar a promovat în Divizia A, ci şi-a trecut în cont, sub conducerea lui Mitică Anescu, cea mai mare performanţă din istoria fotbalului vâlcean: câştigarea Cupei României.

Succes ce la vremea respectivă a oferit prilejul echipei vâlcene de a reprezenta România într-o competiţie europeană, Cupa Cupelor. Chimia a jucat o dublă manşă în compania formaţiei Glentoran Belfast din Irlanda de Nord. Aventura prin Europa s-a încheiat, însă, rapid, vâlcenii plătind tribut lipsei de experienţă abia în retur, pe care l-au pierdut cu 2-0, după ce la Vâlcea remizaseră, scor 2-2.
A urmat o perioadă de graţie pentru Chimia, care a ajuns pe prima scenă fotbalistică a ţării. După câţiva ani, însă, s-a stins. Nu şi Dumitru Anescu, care s-a transformat într-un adevărat mentor pentru antrenorii Costică Ştefănescu şi Ion Oblemenco, la formarea cărora a contribuit, ajutându-i să facă trecerea de la stadiul de jucător la cel antrenor. În afara Chimiei, după anii ’80, s-a mai remarcat la conducerea Viitorului Scorniceşti, Carpaţi Sibiu, FCM Braşov, ICIM Braşov, Romradiatoare Braşov, Energia Feldioara. Sub comanda acestuia s-au pregătit jucători consacraţi precum Victor Piţurcă, Adalbert Kassai, Cornel Ţălnar, Ion Crăciunescu, Tibor Selymes, Cornel Buta, Mugurel Buga, Manuel Dragomir (fiul decedat al lui Mitică Dragomir, preşedintele LPF) sau Ionel Ganea. În ultimii ani, însă, contactul cu sportul-rege se realiza doar prin intermediul celor câteva meciuri pe care le viziona în calitate de observator federal. Pe 4 aprilie 2008, la 73 de ani, inima i-a cedat, astfel încheindu-şi contractul cu viaţa. O viaţă dedicată exclusiv fotbalului şi familiei. Soţia, fiul său – Mircea şi fiica lui Mitică Anescu, au fost de fapt şi cei care au avut iniţiativa organizării unei competiţii sportive în memoria acestuia, la aproximativ un an de la trecerea sa în nefiinţă.

Unirea Tricolorul Goleşti, câştigătoarea turneului de old-boys

Aflat la prima ediţie, Memorialul „Dumitru Anescu” a cuprins două turnee. Unul dintre acestea, cel destinat juniorilor şi organizat de CSM (care astfel a dat o dublă semnificaţie aniversării a 5 ani de existenţă a clubului), a avut loc în zilele de 12, 13 şi 14 aprilie, pe terenul sintetic din cadrul stadionului Municipal. Gabriel Mangalagiu şi Dumitru Teleşpan s-au preocupat pentru bunul mers al competiţiei care la grupa de 1998 a dat-o ca şi câştigătoare pe CSM, formaţie antrenată de Eugen Catrinoiu, iar la grupa de 1999 pe echipa Şcolii de Fotbal „Gică Popescu” din Craiova. Printre participante s-au mai numărat: Pandurii Tg. Jiu, Pro Luceafărul Tg. Jiu, Interstar Sibiu, Şcoala de Fotbal „Pitic” Slatina (a fotbalistului Răzvan Raţ) şi CSO Filiaşi.
Ulterior acestei întreceri sportive, în cea de-a doua zi a Paştelui, mai exact luni, 20 aprilie, a avut loc şi etapa a II-a a Memorialului, cea în care au fost angrenate echipe de old-boys. De fapt, au format o echipă de old-boys doar fostele glorii ale fotbalului vâlcean ce au activat pentru Chimia între anii 1972 şi 1988: Gică Lepădatu, Petrică Ion, Vasile Ciutacu, Constantin Pintilie, Teo Ţarălungă, Lucian Catargiu, Mitică Teleşpan şi mai tinerii lor colegi, Viorel Ciofîcă, Cristi Lazăr şi Gabi Mangalagiu. Toţi aceştia, cărora li s-a alăturat şi Emil Râmniceanu (portarul Chimiei la această competiţie), coordonaţi de pe margine de Teo Ciobanu, au revenit pe teren pentru a ne reaminti de vremurile din trecut. Au avut onoarea să înfrunte Chimia, echipele Unirea Tricolorul Goleşti, Voinţa Orleşti şi AS Hidroelectrica. Goleştenii au fost aleşi să participe la memorial datorită implicării financiare în organizarea turneului a lui Cristi Ene, patronul de la Ştef Mar şi totodată sponsorul UTG-ului, în aceeaşi situaţie fiind şi AS Hidroelectrica, ce a pus la dispoziţia organizatorilor terenul sintetic din cadrul cochetei baze sportive din nordul Râmnicului. Echipa primarului Constantin Cârstina, Voinţa Orleşti, s-a numărat şi ea printre invitate datorită „gradului de rudenie” cu Mitică Anescu. Fostul antrenor al Chimiei s-a născut la Orleşti şi a văzut ultimul meci de fotbal din calitate de observator tot la Orleşti, astfel că Voinţa nu putea rata prima ediţie a Memorialului. Lidera seriei a II-a de la Onoare, Voinţa Orleşti, a ratat, însă, trofeul Memorialului „Dumitru Anescu”, fiind învinsă în finală de Unirea Tricolorul Goleşti cu scorul de 2-1, prin golurile lui Mihai Sebastian. Chimia Rm. Vâlcea a ocupat locul 3, singura victorie a fostelor glorii ale fotbalului vâlcean fiind obţinută în faţa Hidroelectricii (scor 4-3). Drobul din ziua de Paşte, kilogramele în plus şi vârsta înaintată i-au împiedicat pe foştii mari fotbalişti ai Vâlcii să joace la adevărata valoare, care-au promis, însă, că la următoarea ediţie a Memorialului „Dumitru Anescu”, ce va avea loc anul viitor, tot a doua zi de Paşti, se vor strădui mai mult pentru a-şi trece în cartea de vizită un alt „trofeu”, un nou „mare succes”, după câştigarea Cupei României.
Simona SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button