Politica

Rata şomajului a depăşit pragul de 40 la sută

Potrivit unui anunţ făcut de către deputatul PSD Vasile Bleotu, la Drăgăşani, în ultima vreme, rata şomajului a urcat alarmant, depăşind pragul de 40 la sută. Parlamentarul vâlcean spune că este greu de plasat cuiva anume vina pentru această situaţie „de-a dreptul îngrijorătoare”. „Sunt mai multe elemente care au determinat creşterea şomajului. Cele mai multe dintre acestea ţin de modul în care au fost conduse unităţile economice importante din zonă. Mi-aduc aminte de vremurile bune şi vreau să vă spun că, la un moment dat, la fabrica de încălţăminte Finca, erau în jur de 4.500 de angajaţi. Ce s-a întâmplat? În urmă cu câţiva ani, în funcţia de director al societăţii a fost numit un om care, pe parcurs, a creat o firmă căpuşă.

Finca, Roţi Auto şi Oltplas au ajuns într-o situaţie tragică

Eurofina, Finca fiind prăduită şi apoi lăsată de izbelişte. Vina în acest caz îi aparţine, evident, directorului respectiv, care acum ia marfă din China, la preţuri derizorii, şi o etichetează Made in Romania. Adică se ocupă tot de falsuri, pe care le vinde pe urmă fraierilor. De Finca, aşa cum spuneam, s-a ales praful, iar la Eurofina mai sunt o sută şi ceva de angajaţi. O altă societate importantă pentru comunitatea noastră era cea de jante auto. Când lucram eu acolo, avea şapte-opt sute de angajaţi, dar acum au rămas cu 100-150. Pe lângă firma-mamă, a apărut şi aici o societate mai mică, Mun Power, dar tot cu puţini angajaţi, din care aud că urmează să mai dispară o parte. Mă tem că, într-un final, acolo vor rămâne 30-40 de oameni”, a semnalat deputatul social-democrat. El a anunţat că nici la Olt Plast situaţia nu a fost diferită. Din 5-6 sute de salariaţi, în prezent, nu mai există unul. De asemenea, la Uzina de Armament, cumpărată de Gigi Becali, peste o mie de locuitori din zonă îşi câştigau existenţa. În acest moment, mai puţin de 30-35 de şefi şi paznici încearcă să creeze impresia că fosta emblemă a economiei din Drăgăşani n-ar fi o ruină.

Uzina de Armanent, o altă piatră de gâtul comunităţii

„În acest caz, s-a cerut într-adevăr rezilierea contractului cu Becali, dar nu cred că se va reuşi, pentru că, din câte mi-a spus un director de acolo, s-a îndeplinit acea clauză impusă de AVAS privind realizarea unei investiţii în valoare de aproximativ 3 milioane de euro, în termen de 5 ani. Se pare că s-a făcut această investiţie, într-un proiect de mediu, deşi, sincer, nu se vede nimic în acest sens. Ba din contră, avem semnale că s-au tăiat foarte multe instalaţii şi s-au dus la fier vechi”, a adăugat Vasile Bleotu, care se gândea foarte serios să-l pună pe Becali în contact cu câţiva investitori din Portugalia, Spania şi Germania, dornici să amenajeze un parc industrial în sudul Vâlcii. Negocierile au fost însă blocate în momentul în care Becali a spus că doreşte nu mai puţin de 15 milioane de euro pentru întreaga proprietate, adică dublu faţă de cât erau dispuşi să ofere oamenii de afaceri străini.

Parc industrial şi cartier de locuinţe la ieşirea dinspre Slatina

Cu toate că misiunea realizării unui parc industrial la Drăgăşani poate părea aproape imposibilă, deputatul Vasile Bleotu şi primarul Cristian Nedelcu nu dau semne să renunţe la această idee. Ei spun că o posibilă soluţie s-ar putea găsi împreună cu Dinel Staicu, patronul SIF Oltenia, care deţine peste 7,5 hectare de teren la ieşirea dinspre Slatina a oraşului. „Am purtat cu el o discuţie şi mi-a spus că, în condiţiile în care vrem terenul pentru primărie, pentru locuinţe sociale sau parc industrial, ni-l dă. Am tratat şi problema banilor. L-am convins să lase din preţ şi am ajuns la suma de 1,7 milioane de lei. Acum, sperăm să finalizăm această chestiune şi să ne apucăm de treabă, pentru că oraşul are nevoie de oxigen, de investiţii şi fonduri. Municipiul Drăgăşani a primit aprobare pentru realizarea unui parc industrial încă din 2003, dar acum PSD are şi primar şi altfel putem acţiona. Fiind de la acelaşi partid, înţelegându-ne foarte bine, putem face front comun. Nu mă deranjează să facem acolo un cartier de locuinţe, cum spunea la un moment dat primarul Cristian Nedelcu. La primărie, sunt depuse peste o mie de cereri pentru locuinţe sociale sau pentru tineret. Important e să nu mai batem pasul pe loc, să facem ceva. După cum probabil ştiţi, recent, primarul din Drăgăşani, împreună cu omologul său de la Suteşti, Ion Stănescu, a fost în China. Acolo, a intrat în contact cu diverşi investitori şi, una peste alta, suntem încrezători. Între 11 şi 15 mai, la fel, vor veni la Cluj şi Drăgăşani nişte investitori din Coreea de Sud, cu care putem colabora pe multe proiecte”, a concluzionat deputatul Bleotu. 

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button