Economie

Proiect de hotărâre de guvern pentru salvarea Oltchim

SOLUŢIE / Conducerea Petrom este de acord să cedeze petrochimia de la Piteşti

Autorităţile de la Bucureşti par să fi găsit o soluţie pentru rezolvarea problemelor de la SC Oltchim SA. Zilele trecute au început negocierile între Ministerul Economiei şi Petrom, în vederea preluării activităţilor de petrochimie de la Arpechim Piteşti de la Petrom, în schimbul unei părţi din acţiunile deţinute încă de stat la compania cumpărată de austriecii de la OMV.

Petrom vinde piroliza pe un euro

Miza o reprezintă instalaţia de piroliză, care reprezintă sursa de materii prime a Oltchim. Deja a fost elaborat un proiect de hotărâre de guvern, potrivit căruia Ministerul Economiei condus de democrat-liberalul Adriean Videanu ar urma să preia activitatea de petrochimie de la Arpechim, pentru ca Oltchim să poată funcţiona la capacitatea normală.

Activele Arpechim vor reprezenta aportul la capitalul social al unei companii de stat care le va gestiona, în vederea aprovizionării cu materii prime a Oltchim-ului. Reamintim cititorilor noştri că transportul de materie primă de la Piteşti la Râmnicu Vâlcea a fost stopat la finele anului trecut, fapt care a afectat sensibil producţia Oltchim.
În acest fel, autorităţile par să evite complicaţiile implicate de colaborarea cu Comisia Europeană, al cărui acord ar fi obligatoriu în cazul contractării unui împrumut garantat de stat în vederea cumpărării pirolizei de la Arpechim. Într-o primă fază, toată lumea părea de acord că soluţia de contractare a creditului era cea mai plauzibilă, însă situaţia delicată a combinatului depindea, într-o mare măsură, de durata mare de timp pe care ar implica-o elaborarea tuturor documentelor la Bruxelles în ceea ce priveşte aprobarea creditului. De asemenea, existau serioase semne de întrebare şi asupra unui răspuns afirmativ din partea forurilor europene. Însuşi managerul general al Oltchim, ing. Constantin Roibu a făcut o serie de deplasări la Bruxelles pentru a convinge Comisia de Concurenţă că demersul societăţii pe care o conduce este unul legal şi oportun. Semnalele au fost încurajatoare, însă apropierea alegerilor europarlamentare şi procedurile destul de greoaie de aprobare i-au silit pe oficialii români să apeleze la o altă soluţie.
Sistarea etilenei şi propilenei în ultimele şase luni către Oltchim, a produs pierderi enorme, mai ales că s-au produs diminuări majore la capacităţile de producţie. Din această cauză, nu au mai putut fi onorate contractele externe şi interne, şi nici creditele deja contractate. Numai în acest an, dacă situaţia ar rămâne neschimbată, Oltchim ar putea raporta pierderi de peste 50 milioane euro, în timp ce cifra de afaceri s-ar înjumătăţi.
La rândul lor, polonezii de la PCC Petrochemicals au încercat să-i convingă pe austriecii de la OMV să le cedeze piroliza de la Arpechim, însă ministrul Adriean Videanu le-a transmis acestora din urmă să nu dea curs cererii, întrucât vor intra în conflict cu statul român. Principalul argument adus de ministrul Economiei: cei de la PCC ar fi incompatibili cu statutul de proprietari ai pirolizei, întrucât sunt patronii principalului concurent al Oltchim-ului, firma poloneză Rokita.
Potrivit ziarului Financiarul (www.financiarul.com), Videanu i-a transmis personal managerului general al OMV să nu dea curs solicitării PCC. Potrivit aceleiaşi surse, oficialii Petrom sunt dispuşi să cedeze Argeş Petrochemicals Oltchim-ului pentru un euro, cu condiţia ca firma vâlceană să plătească datoriile de 31 de milioane euro pe care le are la rafinăria Arpechim. Mai trebuie spus că pentru cei de la PCC, obiectivul nr.1 este preluarea Oltchim, aceştia dorind să participe la privatizarea societăţii. Cei de la PCC neagă că doresc să pună mâna pe Oltchim pentru a scăpa Rokita de un concurent, argumentând că activităţile celor două companii diferă substanţial.

Marca Râureni – vândută

Potrivit sursei de mai sus, Oltchim vrea să vândă marca de conserve Râureni, după ce în 2008 a încasat 20,5 milioane lei pe fabrica de conserve, precum şi 94,4% din capitalul social al Sistemplast şi 18,2% din acţiunile deţinute la PVC Oltgrup. Pe acestea din urmă, cei de la Oltchim speră să obţină 2,3 milioane de lei. În plus, în cadrul şedinţei AGA de la finele acestei luni, va fi luată în discuţie şi vânzarea unui teren de 2,25 hectare.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button