Politica

Fonduri pentru finalizarea lucrărilor la Spitalul din Horezu

Deputatul PSD Aurel Vlădoiu îl va interpela zilele viitoare pe ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, readucând în atenţia Executivului situaţia Spitalului de la Horezu, unitate medicală ce urmează să asigure servicii de specialitate pentru aproape 80 de mii de locuitori din zona de vest a judeţului Vâlcea. „La acest obiectiv, se lucrează de 17 ani. Din păcate, nu este finalizat nici astăzi, iar asta pentru că, de-a lungul anilor, nu s-au alocat fonduri suficiente şi constant. De fiecare dată, s-au repartizat sume mici, cu care s-a putut realiza doar o parte infimă din ceea ce era planificat.

La fel, problema disponibilizării unor resurse financiare pentru achiziţionarea aparaturii medicale necesară funcţionării unităţii nici nu a mai fost luată în calcul, deşi, iniţial, proiectanţii spitalului de la Horezu anunţau că acesta va fi cel mai modern de pe teritoriul judeţului nostru”, apreciază parlamentarul social-democrat. În opinia sa, pentru ca fondurile alocate până în prezent în scopul realizării acestei investiţii să nu se fi cheltuit inutil, este necesar ca lucrările, intrate pe ultima sută de metri, să continue şi să fie duse la bun sfârşit. Pentru finalizarea acestora ar mai fi nevoie de circa 1.300.000 lei, un efort financiar „nesemnificativ” având în vedere „importanţa spitalului pentru toate cele aproximativ 20 de comunităţi locale din zona Horezu”.

Liceul „Constantin Brâncoveanu” – în lista priorităţilor

Aurel Vlădoiu va interveni săptămâna aceasta şi la Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, în scopul aprobării ultimei tranşe de finanţare a lucrărilor de la Liceul „Constantin Brâncoveanu”. „Lipsa fondurilor a făcut ca şi aici lucrările de construcţie, extindere şi modernizare să avanseze destul de greoi. Suma de care ar mai fi nevoie este de doar 300.000 lei. Aş dori să subliniez şi faptul că, fiind singura unitate de învăţământ din oraşul Horezu, la acest liceu sunt şcolarizaţi elevi de la clasele I până la clasele a XII-a liceu, a XIII-a FR, şcoala de arte şi meserii şi clasa a XI-a – an de completare. În fiecare an, numărul elevilor înscrişi a crescut simţitor, în prezent aproximativ 2.500 de copii studiind la Horezu”, a mai adăugat reprezentantul comunităţilor din vestul judeţului Vâlcea. Cât priveşte situaţia de la Pietreni, unde casele mai multor localnici sunt în pericol de prăbuşire, Aurel Vlădoiu a anunţat că îl va interpela pe ministrul Economiei, Adriean Videanu, solicitându-i să intervină cât mai rapid.

Trebuie evitată o eventuală catastrofă la Pietreni

 „În perioada 1975-1980, Întreprinderea Minieră Râmnicu Vâlcea a amenajat pe raza comunei Costeşti un canal de deviere a cursului râului Pietreni, după ce acesta a fost obturat ca urmare a deplasării haldei carierei de calcar Bistriţa. Noul curs al râului a fost unit cu cel al pârâului Valea Morii, deşi acesta din urmă avea iniţial un debit de aproximativ zece ori mai mic. Normal era ca, în aceste condiţii, pe albia noului curs de apă să se execute lucrări de regularizare şi consolidare a malurilor, însă, acest lucru nu s-a întâmplat”, explică deputatul Vlădoiu, subliniind că, pe parcurs, inundaţiile au accelerat procesul de eroziune a solului, iar gabioanele care susţineau malurile au fost distruse, albia noului râul lărgindu-se considerabil. Nu a mai durat mult până ca primele alunecări de teren să le creeze o problemă suplimentară autorităţilor din zonă. În prezent, şcoala generală din satul Pietreni (comuna Costeşti) şi locuinţele mai multor cetăţeni sunt în pericol. Ciorgan Nicolae, Pistol Gheorghe, Macavei Isidor, Schiteanu Constantin, Schiteanu Nicolae, Marinescu Constantin, Iordache Virgil, Conea Nelu, Marinoiu Constantin, Ticu Cica, Ispas Constantin şi Ciorgan Elisabeta sunt doar câţiva dintre localnicii care se tem că, la un moment dat, casele şi gospodăriile lor vor fi distruse. De aceea, ei cer despăgubiri pentru terenurile afectate şi solicită refacerea gabioanelor pentru protecţia malurilor râului, prevenind astfel surparea caselor din zona de risc.  

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button