Liga Nationala

CSM Ploieşti, răpusă greu în Sala Traian

ÎNCRÂNCENARE / Oltchim a mai depăşit un obstacol în Liga Naţională, dar campioanele au trebuit să se întrebuinţeze serios pentru a învinge trupa antrenată de Gheorghe Ionescu

Deşi ocupă penultima poziţie în clasamentul la zi al Ligii Naţionale de handbal feminin, CSM Ploieşti a reprezentat o nucă tare pentru Oltchim. Echipa antrenată de Gheorghe Ionescu – „Balamuc” a evoluat cât se poate de dezinvolt în faţa campioanei en-titre a ţării, fără complexe, iar acest lucru le-a creat destul de multe probleme vâlcencelor, obişnuite mai mereu să defileze în întrecerea internă. Prin victoria obţinută (cu scorul de 36-32), trupa lui Radu Voina a mai făcut astfel încă un pas spre cucerirea unui nou titlu de campioană naţională, care ar fi al cincisprezecelea din istoria clubului vâlcean.

Prahovencele şi-au arătat colţii încă de la început. Au condus cu 3-2 în minutul 4, însă încet-încet Oltchim a pus stăpânire pe joc. Echipa vâlceană a întors rezultatul şi s-a distanţat chiar la 4-5 goluri diferenţă, dând impresia că deţine controlul deplin asupra meciului. CSM Ploieşti nu a renunţat însă la luptă şi s-a apropiat la 14-13 în minutul 22, aşa că finalul reprizei a fost unul echilibrat. Prahovencele s-au ţinut scai de vâlcence, dar elevele lui Radu Voina au intrat totuşi la vestiare în avantaj, ce-i drept, unul minim: 20-19. CSM Ploieşti a egalat imediat după pauză (20-20) şi a menţinut scorul egal până în minutul 37 (atunci când tabela de marcaj a Sălii Traian indica rezultatul de 23-23). Pe fondul a două eliminări survenite în formaţia prahoveană, dar şi graţie unor decizii bizare ale celor doi arbitri ai partidei, constănţenii Georgescu şi Moldoveanu, care au dezavantaj echipa oaspete, vâlcencele au marcat de cinci ori consecutiv şi s-au desprins la 28-23 în minutul 42, iar ulterior la 31-24 în minutul 48. Ulterior, pe fondul unei uşoare relaxări apărută în tabăra vâlceană, adversarele au început să reducă încet-încet din handicap iar meciul s-a încheiat cu scorul de 36-32 în favoarea Oltchim-ului.

Oltchim Rm. Vâlcea 36 (20)
CSM Ploieşti  32 (19)

Au marcat:
Oltchim Rm. Vâlcea: Cristina Neagu – 9g., Ramona Maier – 9g., Regina Shymkute – 7g., Valentina Ardean – 2g., Rita Borbas – 2g., Narcisa Lecuşanu – 2g., Adina Fiera – 2g., Anastasiya Pidpalova – 1g., Gabriella Szucs – 1g., Raluca Ivan – 1g.
CSM Ploieşti: Mirela Toma – 9g., Andreea Dospin – 7g., Andreea Tâlvâc – 6g., Anişoara Durac – 4g., Ana Maria Luca – 2g., Mariana Dumitru – 2g., Cristiana Nica – 1g., Alina Moroianu – 1g.

O echipă pe teren, alta în tribune

Antrenorii Radu Voina şi Aurelian Roşca au avut şi în meciul cu CSM Ploieşti o misiune ingrată, trebuind să aleagă cele 14 jucătoare pentru a fi incluse pe raportul de arbitraj. De data aceasta, „echipa din tribune” le-a cuprins pe Steluţa Luca, Oana Manea, Elena Avădanii, Iulia Puşcaşu, Clara Vădineanu, Mihaela Smedescu, Adriana Ţăcălie şi Roxana Cherăscu. În plus, au mai fost prezente la meci Valeria Beşe (care şi-a reluat de puţin timp antrenamentele), Adriana Nechita-Olteanu şi Tereza Pâslaru (handbaliste pe care nu se mai poate conta din păcate în acest sezon). Altfel, aşa cum era de aşteptat, pe durata partidei, Radu Voina şi-a permis să ruleze întregul lot avut la dispoziţie, cu două excepţii (Roxana Gatzel şi Patricia Vizitiu) toate celelalte 10 jucătoare de câmp trecându-şi numele şi pe lista marcatoarelor.

Luminiţa Dinu, doar pe banca de rezerve

Talida Tolnai a bifat toate cele 60 de minute de joc în faţa echipei CSM Ploieşti. Aceasta a profitat de faptul că Luminiţa Dinu a fost păstrată pe banca de rezerve de conducerea tehnică a campioanei. La un moment dat, în minutul 56, Radu Voina a avut totuşi intenţia s-o schimbe pe Tolnai cu Dinu, la o aruncare de la 7 metri. Tolnai n-a observat însă ce se întâmpla pe margine, aşa că până să se producă înlocuirea prahoveanca Mirela Toma a executat lovitura de la 7 metri, iar Talida a rămas până la final între buturi, Luminiţa Dinu stând liniştită pe banca de rezerve.

Neagu şi Maier – cele mai prolifice

Cristina Neagu şi Ramona Maier au fost cele mai prolifice jucătoare vâlcene în partida cu CSM Ploieşti, fiecare înscriind câte 9 goluri. Ex-braşoveanca – aflată la cel de-al treilea meci pentru Oltchim are acum 15 goluri marcate pentru Oltchim, la zestrea sa în acest campionat putând fi adăugate şi cele 54 marcate pentru Rulmentul. Cât o priveşte pe Ramona Maier, extrema Oltchim-ului a arătat că a revenit la forma care a consacrat-o, un fapt îmbucurător în perspectiva meciurilor grele cu Viborg HK din semifinalele Ligii Campionilor.

Regina Shmykute, încă un meci bun

Ucraineanca Regina Shymkute a devenit, de la meci la meci, tot mai utilă echipei vâlcence. Aflată abia la al doilea joc în campionatul intern, „straniera” de la Oltchim a înscris şapte goluri în poarta celor de la CSM Ploieşti şi a ajuns astfel la cota 10, precedentele trei reuşite ale sale fiind marcate în poarta celor de la CSM Cetate Deva, în precedenta partidă din Liga Naţională. Anastasiya Pidpalova a evoluat mai puţin cu CSM Ploieşti, însă până în acest moment are însă mai multe goluri înscrise pentru Oltchim decât compatrioata sa (21).

Gheorghe Ionescu, un tehnician inconfundabil

În stilul caracteristic, antrenorul echipei CSM Ploieşti, Gheorghe Ionescu, a făcut show pe marginea terenului. Muştruluielile adresate elevelor sale au stârnit amuzamentul publicului, la fel cum s-a întâmplat şi cu protestele la adresa deciziilor luate de cei doi arbitri ai meciului. La un moment dat, în repriza secundă, atunci când i-a fost arătat cartonaşul galben, fostul tehnician al Oltchim-ului a vrut să-l smulgă din mâna arbitrului, însă s-a oprit la timp.

Patru ex-vâlcence au tras tare pentru CSM Ploieşti

Pentru CSM Ploieşti au evoluat şi cinci jucătoare care au făcut parte, în trecut, din lotul echipei Oltchim. Este vorba de portarul Alexandra Cazacu, de pivotul Anişoara Durac, de extrema Andreea Dospin, precum şi de interul Andreea Tâlvâc. Aşa cum era de aşteptat, din rândul acestora s-au evidenţiat Andreea Dospin, una dintre golgheterele Ligii Naţionale în acest sezon (a marcat 124 de goluri în cele 20 de meciuri disputate până acum în întrecerea internă), precum şi Andreea Tâlvâc (care a înscris de 6 ori în poarta Oltchim-ului).

Liga Naţională se întrerupe
LA TIMP / „Ne prinde bine această scurtă pauză competiţională”, a recunoscut antrenorul Radu Voina

După etapa care s-a desfăşurat la finele săptămânii trecute, Liga Naţională de handbal feminin va intra într-o scurtă vacanţă. Pauza se datorează pregătirilor pe care naţionala de tineret a ţării noastre le va efectua în perioada 30 martie – 9 aprilie, la Brăila, localitate unde va avea loc de altfel şi turneul de calificare la Campionatul European. Alături de naţionala ţării noastre, pregătită de Alexandrina Soare (nimeni alta decât antrenoarea echipei Dunărea Brăila), la acest turneu vor mai participa selecţionatele Luxemburgului, Finlandei şi Rusiei, pe care România le va întâlni, pe rând, în zilele de 10, 11 şi 12 aprilie. Întrecerea internă se va relua joi, 16 aprilie.

Trei zile de pregătire la Moeciu

Întreruperea campionatului intern l-a încântat pe antrenorul Radu Voina, dar şi pe handbalistele Oltchim-ului, care chiar aveau nevoie de o pauză pentru a-şi reîncărca bateriile în vederea „dublei” cu Viborg HK, din semifinalele Ligii Campionilor. „Ne prinde bine această scurtă pauză competiţională. Oltchim chiar avea nevoie de aşa ceva, pentru că jucătoarele pot să se mai liniştească puţin după ritmul infernal de meciuri pe care le-au disputat de la începutul anului. Au soţi, prieteni, familie, deci era nevoie de puţină libertate, să mai facă şi altceva decât handbal”, a spus antrenorul Radu Voina.
După meciul disputat vineri, 27 martie, cu CSM Ploieşti, handbalistele de la Oltchim au primit două zile libere. Luni, 30 martie, vâlcencele au plecat la Moeciu, acolo unde se vor pregăti trei zile.

 HCM Buzău, următorul adversar

Următorul adversar al echipei vâlcene în campionatul intern va fi HCM Buzău, echipă pe care Oltchim Rm. Vâlcea ar trebui s-o întâlnească, în deplasare, chiar între cele două meciuri dificile cu Viborg HK din Liga Campionilor. Oficial, partida cu gruparea buzoiană este programată a avea loc joi, 16 aprilie, însă, mai mult ca sigur, meciul va fi devansat sau poate amânat, deoarece sâmbătă, 18 aprilie, Oltchim va disputa în deplasare returul cu Viborg din semifinalele Ligii Campionilor.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button