Politica

SlumDog & Millionaire

FOTOGRAFIE DE OSCAR LA CONGRESUL PNL

Week-end important şi extrem de agitat pentru liberali. Ziua de vineri a fost poate cea mai lungă pentru delegaţii veniţi din întreaga ţară să aleagă între Călin Popescu Tăriceanu şi Crin Antonescu. Miza alegerii preşedintelui PNL şi, implicit, a candidatului acestei formaţiuni politice la prezidenţiale i-a divizat pe liberali. Reprezentanţii din teritoriu ai partidului şi-au împărţit voturile până în ultima clipă între cei doi colegi înscrişi în cursa pentru şefia PNL.

Cei peste 1.400 de delegaţi PNL invitaţi la Palatul Parlamentului pentru a participa la congresul extraordinar al partidului au avut parte de două zile de foc. Tensiune, îngrijorare, nerăbdare şi nervi întinşi la maxim – acestea au fost principalele lor stări timp de aproximativ 15 ore. Mulţi dintre ei veniseră cu temele făcute, însă, orice zvonuri şi informaţii noi privind şansele unuia sau altuia dintre candidaţi de a câştiga păreau să-i influenţeze în luarea unei decizii. Vineri, la ora 9.30, se credea că aproape jumătate dintre reprezentanţii PNL Vâlcea vor vota în favoarea fostului premier. Spre seară, cu puţină vreme înainte de vot, doar câţiva îşi păstraseră opţiunea.

Tăriceanu era sigur că va câştiga

În pragul competiţiei pentru şefia partidului, Călin Popescu Tăriceanu nu se arăta deloc temător că ar putea pierde funcţia de preşedinte. Ba mai mult, chiar făcea şi previziuni în legătură cu ce avea de făcut în continuare. PD-L este un partid destinat dispariţiei, iar PNL trebuie să-i câştige electoratul de centru-dreapta. Fostul şef al Executivului a declarat că partidul este acum „mai mare, mai puternic, mai curajos şi pregătit de luptă”: „Transferarea întregii guvernări pe umerii PNL a reprezentat un succes major pentru liberali, în ciuda numărului mic de parlamentari pe care se putea baza Guvernul. (…) În această perioadă de guvernare, am ajuns la cea mai scăzută rată a şomajului. (…) Am realizat în patru ani ceea ce guvernele precedente nu au reuşit în 14”. El s-a arătat mândru că a putut să-şi respecte cuvântul dat Congresului în urmă cu doi ani şi a apreciat că „PNL este pregătit să treacă de la un scor de 20%, la 30%”. Tăriceanu şi-a asumat „succesul” guvernării făcând şi o scurtă trecere în revistă a măsurilor impuse de-a lungul timpului de cabinetul său, de la politica de pensii, la infrastructura locală. Totodată, la momentul creării PLD, prin plecarea grupării Stolojan, el a consemnat „măsurile politice energice impuse de preşedintele PNL şi prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu, care au evitat slăbirea PNL”. Astfel, principalele decizii politice de răspuns la pericolul ce plana asupra PNL odată cu crearea unui partid liberal concurent au fost „amânarea alegerilor europarlamentare şi dizolvarea guvernului de coaliţie cu PD prin formarea Guvernului Tăriceanu II, învestit la 3 aprilie 2007, acesta putând pune în aplicare programul liberal de guvernare”. Trecând prin europarlamentare şi scorul obţinut, raportul ultimilor doi ani ai mandatului Tăriceanu în fruntea PNL ajunge la momentul moţiunii de cenzură depuse de PSD, în urma unei „înţelegeri” cu Traian Băsescu. Eşecul moţiunii a mai dat un an liberalilor la guvernare „foloasele pentru partid şi pentru mişcarea liberală din România fiind foarte mari”. Tăriceanu a subliniat şi faptul că scorul obţinut la parlamentarele din 2008 a fost cel mai bun din istoria PNL de după 1990. „Am avut în preşedintele României un adevărat duşman, dar l-am învins”, a conchis Tăriceanu, adăugând că toţi liberalii s-au angajat în lupte dure, iar unii dintre cei aflaţi în prima linie au suferit chiar răni. Cât priveşte actuala coaliţie de guvernare, el a anticipat că „aceasta nu are şanse să-şi ducă mandatul până la final”.

Emil Constantinescu, convins că PNL a procedat bine rămânând în opoziţie

 Fostul şef al statului, Emil Constantinescu, invitat şi el la congres, le-a transmis liberalilor că nu este de ajuns ca partidul să revină la putere, sfătuindu-i să devină partenerul privilegiat al elitelor din mediul cultural, universitar şi al societăţii civile. De asemenea, el a salutat opţiunea PNL pentru opoziţie, arătând că formaţiunea avea drept alternativă fie subordonarea faţă de partidul prezidenţial, fie pierderea electoratului fidel prin alianţa cu PSD. Constantinescu a adăugat că nemulţumirile faţă de actuala guvernare, datorate incapacităţii acesteia de a gestiona criza, se pot transforma în anarhie, sau pot fi capitalizate de PNL, care are mai multe şanse de afirmare din opoziţie. „PNL a ales soluţia elegantă a opoziţiei, care demonstrează că partidul nu gândeşte de azi pe mâine. Liberalii nu trebuie să renunţe la această abordare!”, a spus Constantinescu. Liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Graham Watson şi preşedintele ELDR, Annemie Neyts-Uzttebroeck, au transmis la rândul lor, liberalilor, mesaje înregistrate cu ocazia Congresului. Watson a apreciat că, prin solicitarea unui ajutor financiar Uniunii Europene, preşedintele Traian Băsescu pune în pericol toate realizările Guvernului Tăriceanu, în timp ce liderul ELDR a transmis PNL că trebuie să rămână unit după alegeri. Prim-vicepreşedintele Internaţionale Liberale, Hans van Baalen, a declarat că indiferent cine va câştiga alegerile interne din PNL, acela va deveni cu siguranţă preşedintele României.

Crin Antonescu a avut un discurs în stil american

Dacă în timp ce Călin Popescu Tăriceanu se adresa delegaţilor, mulţi dintre liberali au preferat să iasă la taclale pe hol, când a venit rândul lui Crin Antonescu să-şi lanseze mesajele, în sală s-a aşternut liniştea, toţi participanţii ascultând fascinaţi fiecare cuvânt rostit de acesta. De altfel, acesta a fost şi momentul în care grupul pro-Tăriceanu a realizat că „situaţia nu e chiar roz”. „Băsescu este o codoaşă bătrână. Băsescu este la intrarea în bordelul politicii româneşti, iar România aşteaptă în aceste clipe o schimbare. Trebuie să fim mai deschişi între noi şi să facem lucruri care nu s-au făcut. Nu caut soluţii miraculoase sau neimaginate de alţii, dar pe lângă discuţii trebuie să le oferim românilor schimbarea. Trebuie să ne deschidem mai mult către societate, către cei care nu ne mai cred, către cei care nu ne mai ascultă, către cei care nu ne mai vor nici pe noi, nici pe alţii”, a afirmat Crin Antonescu în faţa celor aproximativ 2.000 de persoane prezente, membri PNL, invitaţi şi ziarişti. „Noi, cei de la PNL, nu am făcut nici un târg, nu am promis nimic, nu am oferit nimic pentru voturi. E important ca în viitor să avem mai multă pasiune şi compasiune. Să avem pasiune pentru drepturi, pentru libertăţi, pentru raţiune, şi să avem compasiune pentru cei care au nevoie de noi, pentru cei care trăiesc mai greu ca noi şi au nevoie de ajutorul nostru. (…) Preşedinte PNL trebuie să fie un simbol, nu un şef şi eu pot să fiu un astfel de preşedinte. Preşedinte PNL trebuie să ştie să ţină piept cu adversarii şi cu societatea, trebuie să fie în faţă, nu sus, trebuie să fie în mijlocul maselor, nu în vârf”, a adăugat Antonescu, încheindu-şi expunerea în stil american: „Dumnezeu să binecuvânteze România!”.

Dinu Patriciu a stat lângă primarul de la Stoileşti

Dinu Patriciu a ascultat discursul lui Crin Antonescu din mijlocul delegaţiei vâlcene, cel mai bogat om din România aşezându-se chiar pe scaunul lui Ion Năfliu, lângă primarii Marian Obogeanu, Robert Schell şi Dan Săraru. Nici lor nu a vrut să le spună cu cine urma să voteze. Dinu Patriciu le-a vorbit în schimb despre nevoia de deschidere a partidului, de importanţa refacerii legăturii cu societatea civilă, mediul de afaceri şi ONG-urile. „În general, PNL trebuie să înceapă să-şi extragă din societatea civilă oameni de valoare care au convingeri liberale. Într-o ţară în care la putere se află două partide de stânga e evident că PNL are un culoar extraordinar ca singur reprezentant legitim al dreptei”, spunea Dinu Patriciu.

Speech-ul lui Emilian Frâncu a fost aplaudat de întreaga sală

Delegaţii liberali din judeţul nostru au uitat cine s-a aşezat lângă ei în momentul în care l-au văzut pe Emilian Frâncu îndreptându-se spre microfon, pentru a ţine şi el un speech. Liderul PNL Vâlcea a lansat un mesaj de unitate, rugându-i pe Tăriceanu şi Antonescu ca, indiferent cine câştigă alegerile interne, amândoi să rămână alături de partid şi să facă front comun pentru relansarea PNL. Ideea lui Frâncu a fost primită cu aplauze de toţi liberalii, indiferent de echipa pe care o susţineau. O oră mai târziu, a început procedura de vot, respectându-se ordinea judeţelor. Pentru că le venea rândul abia spre seară, liberalii vâlcenii au avut parte de un scurt răgaz. Unii dintre ei s-au instalat lângă „standul” lui Relu Fenechiu, care şi-a început cu o zi mai devreme campania pentru funcţia de vicepreşedinte. Automate cu cafea, pliante şi o carte cu realizările sale aşteptau delegaţii şi invitaţii la una dintre intrările în sala de şedinţă, în timp ce susţinătorii lui se perindau prin mulţime pentru a li se vedea cât mai bine insignele cu sloganul „Eu votez cu Fenechiu”.

Victor Stănculescu s-a pozat cu cele mai multe VIP-uri

Liberalii mai îndrăzneţi şi-au omorât timpul fotografiindu-se cu greii partidului, ori cu vedetele de televiziune prezente. Cu cele mai multe VIP-uri s-a pozat avocatul Victor Stănculescu. În colecţia sa, vineri, au fost adăugaţi: Crin Antonescu, Ludovic Orban, Petre Roman, Radu Câmpeanu, Mircea Ionescu Quintus, Călin Popescu Tăriceanu, Varujan Vosganian şi Cristian Ţopescu. Constantin Cârstina, primarul localităţii Orleşti, s-a fotografiat cu Radu Câmpeanu, Mircea Ionescu Quintus, Călin Popescu Tăriceanu şi Cristian Ţopescu. Bogdana Gras, preşedinta Organizaţiei de Femei din cadrul PNL Râmnicu Vâlcea, s-a pozat cu Dinu Patriciu, Mircea Ionescu Quintus şi Radu Câmpeanu, iar Marian Obogeanu, primarul comunei Stoileşti cu Dinu Patriciu şi Varujan Vosganian. Fostul şef al IŞJ Vâlcea, Florin Smeureanu, s-a fotografiat cu Cristian Ţopescu şi Crin Antonescu, acesta din urmă acceptând bucuros să facă poze şi cu primarii Mihai Mateescu (Govora), Sonia Iliescu (Racoviţa) şi Ionel Michiu (Stăneşti). Liberalii vâlceni l-au însoţit apoi pe senatorul Emilian Frâncu într-un scurt tur al Palatului Parlamentului. Între timp, Ion Popescu, Nicolae Badea, Gheorghe Păsat, Ionuţ Ionescu, Ilie Fârtat şi Victor Popescu s-au încins la glume cu deputatul PD-L Samoil Vâlcu, care se afla în trecere pe la Parlament. Democrat-liberalul nu s-a despărţit de amicii săi din PNL Vâlcea înainte de a-şi face cunoscută opţiunea pentru Crin Antonescu. „Eu pe el l-aş vota!”, a spus Vâlcu. De câteva momente memorabile a avut parte şi doamna Elena Ceauşu, fondatoare a PNL în judeţul nostru. Ea a fost rugată să dea interviuri pentru aproape toate posturile naţionale de ştiri.

Năfliu a salutat comuna Galicea în direct de pe Antena 3

Peneliştii care s-au ferit de lumina reflectoarelor din holul Palatului Parlamentului au preferat să facă puţină figuraţie în studiourile Realitatea şi Antena 3, care transmiteau live congresul. Ei şi-au sunat rudele şi prietenii, spunându-le să se uite pe cele două posturi TV, pentru că sunt în direct. De departe, însă, cel mai haios dintre ei, primarul Ion Năfliu a întrerupt dezbaterea de la Antena 3, rugând-o pe moderatoarea Dana Grecu să-i permită să transmită salutul său comunei Galicea şi familiei. Gestul lui Năfliu i-a amuzat teribil pe liberali şi pe ziarişti, care au uitat pentru o scurtă vreme de oboseală şi plictiseală. Abia după ora 22.00, a fost finalizată numărătoarea voturilor şi s-a anunţat câştigătorul alegerilor pentru funcţia de preşedinte al PNL. Crin Antonescu a obţinut 873 voturi, în timp ce Călin Popescu Tăriceanu a avut 546 de voturi.

Crin Antonescu a oferit primul interviu ziarului „Arena” şi Televiziunii „Vâlcea 1”

Crin Antonescu a oferit primul interviu în calitate de preşedinte ziarului „Arena” şi Radioteleviziunii „Vâlcea 1”, declarând că este pregătit să candideze la preşedinţie. „Următoarele două ţinte sunt un scor de aproximativ 30 % la alegerile europarlamentare şi, în toamnă, câştigarea celor prezidenţiale. (…) Alegerea mea în funcţia de preşedinte al partidului implică şi asumarea răspunderii de a candida la preşedinţia României. Deci, ca nou preºedinte al PNL, nu intenþionez deloc sã intru în negocieri politice pentru modificarea actualei majoritãþi parlamentare. Este o majoritate foarte largã, pentru cã solidã nu pot sã îi spun, cu cea mai mare susþinere parlamentarã de dupã Revoluþie. (…) Dar sunt convins că românii şi-au dat seama de ce e capabilă Coaliţia PSD-PDL. Sau, mai bine spus, că nu e în stare. Aşadar, nu ne grăbim, pentru că există reale şanse să învingem. Putem să-i convingem pe toţi aceia care cred că în România nu mai au nicio şansă, sau care nu mai au încredere în politicieni, că nu sunt singuri”, a precizat Crin Antonescu. „Dacă eu, un om simplu, un om normal, am muncit în acest partid vreme de 20 de ani şi, fără conspiraţii, fără aranjamente, am putut ajunge preşedinte al celui mai mare partid din România, atunci fiecare român are o şansă”, a mai spus Crin Antonescu. Urcând pe scenă, noul lider PNL le-a mulţumit în aceeaşi măsură colegilor care l-au votat şi celor care l-au votat pe Tăriceanu. „Sunt alături de contracandidatul meu şi de susţinătorii lui. Vom merge împreună înainte şi vom câştiga”, a adăugat preşedintele. El a ţinut să le mulţumească liderilor PNL Radu Câmpeanu, Mircea Ionescu Quintus şi lui Călin Popescu Tăriceanu, exprimându-şi speranţa că va învăţa de la fiecare dintre cei trei liberali.

Ludovic Orban a fost la înălţime

Congresul PNL a votat, vineri, cu o majoritate largă şi noul statut, care înfiinţează funcţia de prim-vicepreşedinte. „Vă promit şi vă garantez că, dacă mă veţi alege în această funcţie, nu mă voi schimba în rău. (…) Voi răspunde la telefon oricui mă sună, aşa cum am făcut-o şi până astăzi. Voi fi în orice localitate din ţară în care va fi nevoie de mine. Voi fi 16 ore din 24 la dispoziţia PNL! Voi fi la fel de apropiat de voi, voi rămâne la fel, indiferent câtă putere îmi veţi încredinţa”, acestea au fost promisiunile făcute de Ludovic Orban, imediat după ce a anunţat că-şi menţine candidatura pentru funcţia nou-creată în partid. „Vă garantez că voi fi şi mai hotărât decât am fost până astăzi. Cine îşi imaginează că PNL va face un pas înapoi începând de astăzi se înşeală amarnic. PNL va urca în continuare şi va fi capabil să înfrângă toţi adversarii politici. Avem nevoie în afară de raţiune, de soluţii, de un discurs elevat, de mai mult suflet, de mai multă forţă, de mai multă încredere în propriile noastre forţe pentru că suntem cei mai buni”, a încheiat Orban, convingându-i pe delegaţi să-l voteze, în defavoarea lui Romeo Stavarache, primarul Bacăului. Ludovic Orban a obţinut 947 de voturi, în timp ce Stavarache a strâns doar 354. Iniţial îşi anunţaseră candidatura pentru această funcţie patru membri importanţi ai PNL, însă Teodor Atanasiu şi Marin Petrache au decis să se retragă din competiţie înainte de vot. Motivele invocate de ei au fost: 1. ora foarte târzie şi dorinţa de a nu-i mai chinui pe delegaţi; 2. Orban a fost „sufletul campaniei” lui Antonescu şi era normal să fie păstrată această echipă.

Pistol şi Panduraşu: Crin Antonescu este un Barack Obama al României

După victoria categorică în faţă lui Călin Popescu Tăriceanu, Crin Antonescu era descris de unii dintre colegii săi de partid drept un Barack Obama al României, capabil să-l învingă pe Băsescu. Vicepreşedintele liberal vâlcean Bogdan Pistol crede că PNL a ales un simbol. „După cum aprecia cineva, Crin Antonescu este în opinia liberalilor un Obama al României, un altfel de politician. Cred că domnul Crin Antonescu este un simbol pentru PNL prin felul în care a evoluat, dintr-un om simplu, aşa cum a spus, în preşedintele celui mai important partid din România”, a spus Pistol. „Cred că cel mai mult a contat acea dezbatere în jurul candidaturii la preşedinţie. A părut mai hotărât decât Tăriceanu. Este şi mai popular. Şi acum, după cum aţi constatat, a vorbit nu numai pentru liderii din teritoriu, ci pentru întregul partid”, a adăugat Victor Stănculescu. Preşedintele TNL Râmnicu Vâlcea, Adrian Panduraşu, a sesizat nu numai asemănări de stil între Antonescu şi Obama, ci şi în ceea ce priveşte mesajele transmise: „Crin Antonescu spunea că are curaj, deşi uneori îi e frică. Vreau curajul, credinţa şi curăţenia voastră – mai adăuga la un moment dat. Obama a avut un discurs asemănător. El spunea despre ţara sa că este măreaţă graţie locuitorilor ei. Şi când toţi locuitorii sunt angajaţi şi se implică în evoluţia comunităţii lor, atunci putem duce orice la bun sfârşit. La fel, Crin Antonescu vorbea despre tema partidului nostru, ca partid de dreapta: ordine în România. Ce-i drept, România e o ţară fără ordine. România e o ţară cu false modele şi cu numeroşi impostori. Un partid de dreapta trebuie să prescrie ordine, pe criterii de performanţă. În linii mari, mesajul lui Obama avea aceleaşi nuanţe. El le transmitea celor care au ajuns la putere prin corupţie, trădare sau prin reducerea criticilor la tăcere că sunt de partea greşită a istoriei, dar li se va întinde o mână, dacă sunt dispuşi să-şi desfacă pumnul”.
Dan Niţu crede că noul lider PNL va face partidul mai atractiv
Liberalul Dan Niţu, managerul general al Grupului DAMILA, crede că Antonescu şi Orban vor face un cuplu reuşit, iar partidul va fi mai atractiv. El a declarat chiar dinaintea anunţării rezultatelor că se aşteaptă la un scor covârşitor în favoarea lui Antonescu, despre care are o părere foarte bună. Dan Niţu l-a caracterizat drept un „nobil intelectual”, arătând că alegerea sa în fruntea liberalilor dă o notă „atractivă” partidului. În ceea ce-l priveşte pe noul prim vicepreşedinte al PNL, Ludovic Orban, Niţu a spus că este „un om cu experienţă, un bun organizator, care are capacitatea de a consolida partidul”.

Cristian Buican: Crin Antonescu va fi noul preşedinte al României

Vicepreşedintele Cristian Buican, un alt susţinător declarat al lui Crin Antonescu, a afirmat că PNL ar trebui să rămână în opoziţie cel puţin până după alegerile prezidenţiale. „Nu am avut nicio îndoială că vom câştiga competiţia internă, dar preocuparea noastră este acum legată de viitor. Cred că preşedintele Crin Antonescu va intra în cursa pentru Cotroceni şi îl va bate pe Traian Băsescu. Are forţă, are inteligenţa necesară pentru a câştiga această luptă. În plus, am certitudinea că fiecare venă şi arteră a PNL vor fi antrenate în competiţiile electorale de anul acesta. L-am urmărit pe Crin foarte atent cu ocazia acestui congres şi pot să spun că are o capacitate de mobilizare extraordinară. Încă ceva, nu se teme de Traian Băsescu, deşi acesta este un adversar redutabil. Mie, noul preşedinte al partidului mi-a creat impresia că nu-i e deloc teamă de perspectiva înfrângerii, ci de perspectiva câştigului, pentru că România este o ţară foarte greu de condus”, a afirmat deputatul PNL Cristian Buican, convins că preşedintele PNL nu va negocia modificarea actualei majorităţi parlamentare şi are în vedere ţinte mult mai importante.

Jean Decuseară: Băsescu are acum un adversar greu de învins

„Priorităţile liberalilor sunt alegerile europarlamentare şi prezidenţiale, deci PNL nu va negocia intrarea la guvernare nici cu PDL, nici cu PSD. Cel puţin nu până la alegerile prezidenţiale. Liberalii sunt capabili să ofere o opoziţie puternică şi să obţină un scor foarte bun la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale. Dar, cel mai important, Crin Antonescu este un altfel de politician, un politician care vine cu ceva nou. Traian Băsescu este înspăimântat, pentru că nu ştie să se lupte cu un om care nu are afaceri, care nu poate fi acuzat de nimic şi nu i se pot fabrica dosare. Nu am nici cea mai mică îndoială că Antonescu îl va învinge la toamnă pe Băsescu. Crin Antonescu este un adversar greu de învins chiar şi pentru Băsescu”, a completat Jean Decuseară. Constantin Cârstina, primarul comunei Orleşti, este de aceeaşi părere: „Echipa care conduce de sâmbătă partidul va oferi electoratului din România, opiniei publice, un partid mai deschis, un partid mai aproape de cetăţeni, un partid capabil să constituie o opoziţie puternică pe scena politică actuală şi pentru viitor o alternativă solidă la ceea ce înseamnă actuala putere. PNL este acum un partid pregătit să parcurgă cu succes cele două teste majore din acest an: alegerile europarlamentare şi prezidenţiale”, a declarat alesul liberal.

TNL Vâlcea a mers pe cartea câştigătoare

Claudiu Tulugea, liderul TNL Vâlcea, un alt susţinător de nădejde al lui Crin Antonescu, a afirmat că este bucuros că a mers pe o carte câştigătoare. El primise un mandat din partea tinerilor liberali din judeţul nostru pentru „schimbare”, deşi câţiva dintre seniori n-au privit iniţial cu ochi buni decizia lor. În accepţiunea liderului PNL Vâlcea, Emilian Frâncu, deciziile luate weekendul trecut de liberali îi sporesc încrederea în viitorul partidului şi în şansele acestuia de a câştiga competiţiile electorale programate în 2009. Aceeaşi opinie a fost exprimată şi de primarii PNL Emilian Isuf (Drăgoeşti), Mihai Mateescu (Băile Govora), Sonia Iliescu (Racoviţa), Maria Dina (Runcu), Ionel Michiu (Stăneşti), Robert Schell (Brezoi), Dan Săraru (Şirineasa), Gheorghe Ciucă (Băile Olăneşti), Gheorghe Pârvulescu (Păuşeşti Otăsău) şi Ilie Boiangiu (Alunu) care, în plus, au precizat că au văzut la Antonescu „o extraordinară putere de mobilizare a liberalilor şi a maselor în general”. După anunţarea rezultatelor, liderii PNL din Drăgăşani şi Râmnicu Vâlcea, Alin Pavelescu şi Ion Nicolae, au spus că se aşteptau la un scor zdrobitor în favoarea lui Crin Antonescu, şi nu neapărat din cauza rezultatelor sondajelor de opinie vehiculate în sală, care anticipau victoria contracandidatului lui Călin Popescu Tăriceanu cu 61-62 la sută. Victor Giosan, Mihai Aristotel Ungureanu, Adrian Toader, Gheorghe Niţă, Nicolae Vălimăreanu, Gheorghe Folea, George Popolan şi Constantin Monceanu s-au arătat, de asemenea, foarte încrezători în viitorul PNL.

Emilian Frâncu a fost ales membru BPC, dar nu şi vicepreşedinte

În a doua zi a congresului, sâmbătă, liberalii au votat componenţa Biroului Politic Central. În competiţia pentru cele 29 de locuri disponibile au intrat 48 de candidaţi, printre ei numărându-se şi Zvetlana Preoteasa, care a întrunit însă doar aproximativ 400 de voturi. Liderii celor opt filiale – Giurgiu, Călăraşi, Hunedoara, Botoşani, Vâlcea, Ilfov, Teleorman şi Bacău – care au avut cele mai bune rezultate la alegeri, au intrat de drept membri în BPC. În această importantă structură de conducere, organizaţia de la Vâlcea a PNL va fi reprezentată de preşedintele Emilian Frâncu. Tot sâmbătă, liberalii şi-au ales şi vicepreşedinţii. Dintre cei 22 de candidaţi, câştigători au ieşit: Cristian Anghel, Varujan Vosganian, Norica Nicolai, Marin Almăjan, Mircia Muntean, Romeo Stăvărache, Dan Radu Ruşanu, Răducu Filipescu, Rareş Mănescu, Aristotel Căncescu, Daniel Chiţoiu, Mariana Câmpeanu, Relu Fenechiu şi Vlad Moisescu. Teodor Meleşcanu a fost al 15-lea, cu 514 de voturi, rămânând astfel doar membru al Biroului Politic Central. Nici Emilian Frâncu nu a reuşit să atragă numărul necesar de voturi, doar 435 dintre delegaţi susţinându-l. Se presupune că eşecul său se „datorează” deciziei pro-Tăriceanu, luată acum câteva luni în cadrul Biroul Politic Teritorial al PNL Vâlcea. Atunci, el a considerat inoportună ideea organizării unui congres, în timp ce colegii săi Cristian Buican şi Bogdan Pistol se arătau deschişi competiţiei din interiorul partidului. De altfel, se crede că în cazul în care Buican sau Pistol decideau să intre în cursa pentru BPC, atunci Emilian Frâncu avea o mare problemă, riscând să piardă şi funcţia de membru al Biroului Politic Central, rezervată organizaţiei vâlcene. Mai tinerii săi colegi au considerat, însă, că nu are rost să creeze valuri în filială, cel puţin nu în acest moment. Rămâne de văzut dacă anul viitor, când sunt programate alegeri în interiorul PNL Vâlcea, vor gândi la fel. Probabil că nu.

În ultimele două decenii, PNL a avut cinci preşedinţi

Cinci preşedinţi s-au perindat la şefia partidului în ultimii 20 de ani. Doi dintre ei, Theodor Stolojan şi Valeriu Stoica, au fost excluşi din partid în 2006, după ce au ales să îşi continue cariera politică alături de democraţii lui Traian Băsescu. Primul preşedinte postrevoluţionar al PNL a fost Radu Câmpeanu, care a condus partidul până în 1994. În perioada în care s-a aflat la şefia partidului s-a produs scindarea PNL la originea căreia s-a aflat aripa condusă de Dinu Patriciu şi Călin Popescu Tăriceanu. Mandatul lui Câmpeanu s-a încheiat cu un scandal în instanţă. Radu Câmpeanu şi Mircea Ionescu Quintus îşi revendicau poziţia de preşedinte al adevăratului PNL. După pierderea procesului, Câmpeanu a părăsit PNL şi a fondat un alt partid. Mircea Ionescu Quintus a fost însă, cel mai longeviv şi cel mai puţin contestat lider PNL. Sub conducerea sa, liberalii au participat la guvernare, ca parte a Convenţiei Democrate. O realizare a mandatului Quintus a fost fuziunea cu PAC, partidul de la care au venit Crin Antonescu, Mona Muscă sau Alexandru Paleologu. Quintus s-a retras din funcţie în 2001, cedându-i locul lui Valeriu Stoica. Acesta a condus PNL doar un an. Suficient cât să-şi pună în aplicare proiectul de unificare liberală, să fuzioneze cu UFD, partidul lui Teodor Meleşcanu şi să pregătească instalarea lui Stolojan la conducerea partidului, în 2002. Un an mai târziu, a apărut Alianţa Dreptate şi Adevăr, care a învins PSD în alegerile din 2004. Călin Popescu Tăriceanu, devenit lider al partidului, a reuşit să îi menţină pe liberali la guvernare timp de 4 ani.
Eduard DULĂCIOIU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button