Diverse

Vis împlinit!

PERFORMANŢĂ / Oltchim Rm. Vâlcea a învins Buducnost Podgorica în Sala Traian (31-22) şi s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Campioanele României şi Muntenegrului s-au înfruntat duminică, 15 martie, în Sala Traian, într-un meci decisiv pentru calificarea în semifinalele celei mai puternice competiţii inter-cluburi de pe continent. Având alături propriul public, dar beneficiind şi de experienţa sau maturitatea unor handbaliste cu renume pe plan internaţional (precum Luminiţa Dinu, Steluţa Luca sau Narcisa Lecuşanu), Oltchim şi-a trecut în cont o victorie cât se poate de preţioasă, la un scor categoric: 31-22 (15-8). S-a îndeplinit astfel visul de-o viaţă al suporterilor vâlceni, care au aşteptat aproape două decenii pentru a-şi vedea echipa favorită, din nou, în „careul de aşi” al Ligii Campionilor.

Învingătoarea s-a decis în prima repriză

Oltchim a fost echipa care a avut iniţiativa încă din primul minut de joc. Handbalistele vâlcene au condus cu 5-2 în minutul 9, dar adversarele au avut puterea să restabilească egalitatea (7-7 în minutul 17) şi se părea că ecuaţia calificării nu era deloc atât de uşor de rezolvat. Însă, spre cinstea lor, jucătoarele antrenate de Radu Voina şi Aurelian Roşca au strâns repede rândurile, au închis ermetic apărarea şi au început să fie din ce în ce mai concentrate în fazele ofensive. Astfel, a urmat o perioadă extrem de fastă pentru Oltchim, care a marcat de opt ori consecutiv, fără să primească vreun gol, iar scorul a devenit 15-7 în minutul 26. Fluierul final al primei reprize a venit ca o izbăvire pentru muntenegrence, care au înţeles că sunt totuşi departe de valoarea arătată, nu doar în acest meci, de campioanele României.
Tribunele au izbucnit în urale la pauză, atunci când s-a anunţat rezultatul final al meciului din Ungaria, dintre ETO Gyor şi Krim Ljubljana (34-33 pentru unguroaice), iar pe teren handbalistele vâlcene au înţeles că prezenţa în semifinalele Ligii Campionilor nu mai depindea acum decât de ele. Descătuşate, „chimistele” s-au distanţat la 18-8 în minutul 35, cea mai mare diferenţă consemnată în această partidă, spre satisfacţia celor aproape 2500 de fani care au ţinut să fie prezenţi în Sala Traian la acest meci decisiv. Chiar şi la acest scor, elevele lui Gyula Zsiga nu au renunţat însă la luptă, au redus din handicap (20-14 în minutul 42) şi au sperat că pot produce vreun miracol. Oltchim a reglat rapid lucrurile, refăcând diferenţa categorică de pe tabela de marcaj, şi a terminat en-fanfare un meci pe care l-a abordat şi l-a jucat în stil de mare campioană.

Oltchim Rm. Vâlcea  31 (15)
Buducnost Podgorica  22 (  8)

Au marcat:
* Oltchim Rm. Vâlcea: Narcisa Lecuşanu – 8g., Valentina Ardean – 7g., Ramona Maier – 5g., Adina Meiroşu – 3g., Anastasiya Pidpalova – 2g., Rita Borbas – 2g., Steluţa Luca – 1g., Oana Manea – 1g., Clara Vădineanu – 1g., Elena Avădanii – 1g.
* Buducnost Podgorica: Marija Jovanovic – 6g., Jovanka Radicevic – 4g., Milena Knezevic – 3g., Tihana Ambros – 2g., Katarina Bulatovic – 2g., Suzana Lazovic – 1g., Gabriella Kindl Kovacs – 1g., Radmila Miljanic – 1g., Vinka Vlahovic – 1g., Ana Radovic – 1g.

Radu Voina: „Nu ar fi corect să evidenţiez pe cineva anume din echipă”

Aflat doar la al şaselea joc pe banca tehnică a echipei Oltchim, antrenorul Radu Voina şi-a legat deja numele de o performanţă unică în istoria handbalului vâlcean şi românesc. La sfârşitul meciului decisiv cu Buducnost Podgorica, Voina şi-a felicitat elevele şi a admis că rezultatul face cinste sportului din ţara noastră.  „Cred că Oltchim nu a mai jucat cam de mult cum a făcut-o în acest meci, cel puţin în faza de apărare. Nu ar fi corect să evidenţiez pe cineva anume, toate jucătoarele merită felicitate, pentru spiritul de luptă pe care l-au arătat. Am pregătit până în cele mai mici amănunte acest meci, iar rezultatul consemnat la final ne bucură. Înaintea partidei de la Krim, ne-am antrenat de asemenea bine, dar totuşi am pierdut în Slovenia. Acum a fost invers, lucrurile nu au mers atât de bine la antrenamente, dar fetele au fost extraordinare pe teren. Calificarea în semifinalele Ligii Campionilor este, în primul rând, un rezultat bun pentru Oltchim, dar şi pentru handbalul feminin românesc”, a subliniat Voina.

Gyula Zsiga: „Oltchim a prins o zi foarte bună”

De partea cealaltă, antrenorul echipei Buducnost Podgorica, ungurul Gyula Zsiga, a recunoscut cu fair-play superioritatea campioanei României. „Ştiam că avem în faţă o echipă foarte puternică, iar în acest meci Oltchim a prins şi o zi foarte bună, victoria fiind pe deplin meritată. Vâlcencele ne-au supus unei presiuni fantastice pe teren, încă din primul minut de joc. Din păcate, din echipa mea, nimeni nu a jucat bine, iar rezultatul este pe măsură. În tabăra noastră, problemele au apărut din minutul 17 al primei reprize. Am traversat atunci o perioadă destul de nefastă, cu aproape 10 minute în care nu am mai reuşit să înscriem nici un gol, în timp ce adversarele au punctat de şapte ori şi au rezolvat practic meciul. În aceste condiţii, ne-a fost aproape imposibil să mai revenim. S-a întâmplat cam aceeaşi situaţie de la Ljubljana, acolo unde, de asemenea, am încasat şapte goluri consecutiv şi am pierdut meciul cu Krim, care iată, ne costă acum calificarea în semifinalele Ligii Campionilor”, a precizat Zsiga.

Luminiţa Dinu: „Vrem să ajungem în finală!”

Aportul pe care Luminiţa Dinu l-a adus şi de această dată echipei vâlcene, în victoria obţinută asupra campioanei Muntenegrului, a fost însemnat. „Ne-am bătut eroic, pentru că ne-am dorit foarte mult această victorie. Am jucat şi anul trecut cu Buducnost, adversarele n-au avut cu ce ne surprinde. Am arătat odată în plus că eşecul de la Podgorica nu a fost decât un accident. Acum toată lumea a văzut că merităm calificarea în semifinalele Ligii Campionilor. Sper ca Dumnezeu să fie alături de noi, iar din semifinale să avem parte şi de puţină şansă, pe care nu am avut-o în cele trei partide pierdute în acest sezon la un gol diferenţă”, a spus Dinu, iar apoi a trasat obiectivul pentru sfârşitul sezonului: „Vrem să ajungem în finală!”.

Steluţa Luca: „Fără acest public minunat nu ajungeam în semifinale!”

Una dintre jucătoarele emblematice ale Oltchim-ului, interul Steluţa Luca, a ţinut să aprecieze la finele partidei cu Buducnost Podgorica sprijinul necondiţionat pe care cei aproape 2500 de spectatori l-au adus campioanei României. „Fără acest public minunat nu ajungeam aici! Nu am cuvinte să spun ce simt, totul a fost extraordinar. Mă bucur că am reuşit să ne calificăm în semifinalele Ligii Campionilor”, a spus Steluţa Luca.

Defensiva – cheia victoriei!

Defensiva a fost principalul atu al echipei vâlcene în meciul cu Buducnost Podgorica, decisiv pentru calificarea în semifinalele Ligii Campionilor. Iar cele opt goluri încasate de campioana României în prima repriză, evidenţiază din plin, dacă mai era nevoie, acest aspect. Oltchim a anihilat total cele două piese de bază ale echipei din Podgorica, în speţă interii Katarina Bulatovic şi Gabriella Kindl Kovacs, incapabile să spargă lacătul apărării vâlcene, pus la punct cu destul de multă minuţiozitate de antrenorii Radu Voina şi Aurelian Roşca. În plus, Luminiţa Dinu a fost din nou admirabilă între buturi, fiind şi de această dată un obstacol greu de trecut de şuturile expediate de muntenegrence. Nu mai puţin decât 17 intervenţii salvatoare a avut portarul Oltchim-ului, care va juca astfel, în aprilie, cea de-a şase semifinală de Liga Campionilor din carieră, însă doar prima în tricoul unei echipe din România.

S-a jucat cu casa închisă

Aşa cum era de aşteptat, meciul Oltchim – Buducnost s-a jucat practic, cu casa închisă, toate biletele puse la dispoziţia suporterilor de conducerea clubului vâlcean fiind epuizate în doar câteva ore. Situaţia va fi şi mai complicată în semifinale, atunci când, mai mult ca sigur, cererea de bilete va fi mult prea mare pentru o sală de doar 2000 de locuri.

ETO Gyor şi-a respectat blazonul

Succesul obţinut asupra echipei Buducnost Podgorica, coroborat cu rezultatul consemnat în Ungaria, între ETO Gyor şi Krim Ljubljana, a adus aşadar calificarea Oltchim-ului în semifinalele Ligii Campionilor. Deşi au existat diverse speculaţii, mai mult sau mai puţin reale, legate de posibile jocuri de culise, pentru ca vâlcencele să nu se numere nici în acest an printre cele mai bune patru echipe de pe continent, ETO Gyor şi-a respectat totuşi blazonul şi a reuşit să triumfe în faţa campioanei Sloveniei. Elevele lui Csaba Konkoly au izbutit să se impună cu scorul de 34-33, la capătul unui meci care a avut totuşi parte de un final extrem de încins, după ce, la pauză, unguroaicele aveau şase goluri avantaj: 19-13. În ultimele secunde de joc, slovenele au avut şansa de a egala situaţia şi de a-şi păstra intacte şansele de calificare în semifinale, însă au ratat o aruncare de la 7 metri, care ar fi egalat situaţia pe tabela de marcaj.

Din nou în semifinale, după 17 ani

Calificarea în semifinalele celei mai puternice competiţii inter-cluburi din Europa nu este chiar o premieră pentru campioana României. În 1992, Chimistul, aşa cum se numea echipa vâlceană la vremea respectivă, a jucat de asemenea în semifinalele Cupei Campionilor Europeni. Handbalistele vâlcene, pregătite de Constantin Cojocaru şi Petre Berbecaru (actualul vicepreşedinte al clubului) au întâlnit Hypo Viena, în faţa căreia au trebuit să se recunoască învinse. Trupa lui Gunnar Prokop a câştigat clar ambele manşe: 32-22 la Rm. Vâlcea şi 40-34 la Viena.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button