Liga III

Bilanţ la FC Oltchim

• antrenorul echipei de Liga a III-a, Costel Gaiţă, a făcut o analiză a turului de campionat, dezvăluindu-ne totodată şi câteva dintre planurile pe care le are pentru această vacanţă

Singura grupare vâlceană de Liga a III-a, FC Oltchim, a încheiat prima parte a sezonului pe locul 8. Au fost momente proaste la început, însă pe parcurs situaţia s-a îmbunătăţit, un aport important la acest lucru avându-l şi antrenorul Costel Gaiţă. În cadrul unui interviu, pe care vi-l redăm în continuare, acesta a făcut câteva aprecieri referitoare la evoluţia echipei sale, ne-a dezvăluit o parte din planurile pe care le are pentru retur.

* Aţi terminat turul de campionat pe locul 8. Cum apreciaţi evoluţia FC Oltchim din această primă parte a sezonului?
– Eu zic că am avut un parcurs bun de când am preluat echipa, asta însemnând în urmă cu două luni. Atunci am găsit-o, într-adevăr, din punct de vedere psihic, căzută, asta ca să nu-i spun la pământ. A fost undeva aproape de iarba gazonului şi cred că am reuşit să-i montez pe jucători astfel încât să ne putem reveni. Încă de la început le-am spus, înaintea unui antrenament, că sunt convins că avem puterea, împreună şi cu cei din conducerea administrativă, să terminăm turul campionatului pe plus la clasamentul adevărului. Lucru care s-a adeverit. Dar asta numai prin ore de exerciţiu, prin ore de muncă, prin repetiţie, prin discuţii individuale cu fiecare jucător în parte, dar şi colective. Probleme au mai fost, pentru că e greu să lucrezi cu omul. Dar s-a adeverit ceea ce am spus, că vom termina pe plus. Acum am încă un regret, legat de ultimul meci din campionat, de la Motru. Am condus cu 2-0 şi la acest scor am avut patru ocazii de singur cu portarul. N-am reuşit să le valorificăm şi am pierdut acest joc. Eu încă nu l-am uitat. Pentru că la +5, cu 26 de puncte, puteam altfel aborda returul de campionat. Dar, per total, cred că e bine. Repet, echipa era moartă din punct de vedere psihic şi am reuşit să o aduc aici.

* La început exista un oarecare entuziasm vizavi de acest campionat. Conducerea se gândea la primul loc, asta deşi lotul nu mai este acelaşi cu cel care-a reuşit promovarea în Liga a II-a. Totuşi, s-ar fi putut realiza obiectivul şi cu „materia primă” de acum?
– Nu pot să mă pronunţ pentru că nu ştiu ce s-a întâmplat înainte de începerea campionatului. Totuşi, pentru că am fost aici, în curtea Oltchimului, şi cunosc problemele, nu pot spune că lotul care a început pregătirea de vară, putea să atace promovarea. Fiindcă, după cum aţi văzut, în această serie joacă şi Gaz Metan Craiova, formaţia de pe primul loc, care, din sursele mele, este decisă să promoveze, iar pentru îndeplinirea obiectivului apelează la toate metodele. Ştim acest lucru pentru că am simţit asta chiar pe pielea noastră. Cred că vă aduceţi aminte ce arbitraj am avut, când ne-au bătut la limită aici, la Vâlcea. Dar revenind la FC Oltchim, eu zic că, cu o perioadă bună de pregătire în iarnă, am putea ajunge mai sus. O să stau de vorbă şi cu conducerea administrativă şi sper să reuşesc să o conving, să ne punem de acord pentru a aduce doi-trei jucători mai tineri, nu dintre cei care s-au consacrat deja. Îmi doresc jucători pe posturile deficitare pe care le am în echipă, la 20-22 de ani. Am în vizor câţiva şi sper să reuşim să-i promovăm pentru a ne atinge ţelul pentru returul campionatului. În acelaşi timp, astfel să putem ajuta şi clubul. Cu bani puţini, să obţinem multe şi poate în vară, să putem da şi noi drumul la tinerii fotbalişti crescuţi de noi, gen Stoica, Marinescu. Ar fi bine şi pentru ei şi pentru club, dacă ar face saltul mai sus.

* Aţi fost lăudaţi pentru rezultatele din ultima perioadă. Nu pot fi, totuşi, înşelătoare, ţinând cont că aţi jucat cu echipe mai slab cotate?
– Nu ştiu ce înţelegeţi prin echipe mai slabe… Vă dau un exemplu de acum câteva zile. Burnley, din Anglia, echipă de Liga a II-a, a învins-o în Cupă pe Arsenal, echipă care se bate în Liga Campionilor. Nu există la ora actuală, în orice ţară din lume, echipă slabă sau echipă bună! Ideea aceasta e relativă. Poate fi şi o întrebare rea! Vă dau un exemplu şi din campionatul nostru. Gaz Metan, care e la noi în serie, pe primul loc, putea pierde la Oltchim. Ne-au bătut doar cu 2-1, dar alta putea fi soarta partidei dacă aveam un arbitraj corect. Deci noi eram pe locul 12 şi ei 1. Aşadar, nu există echipă slabă. Noi am jucat mai bine şi am reuşit să ne impunem. Am jucat cu Chimia Craiova, echipă aflată la «–4», la ora aceea, la fel ca şi noi. Meci de «care pe care»! Am jucat la FC Argeş, echipă aflată la «–9», noi la «–1». Revenisem! Deci nu e corect, la ora actuală, să spunem acest lucru, că am câştigat pentru că am întâlnit echipe slabe.

* Care-ar fi posturile deficitare şi jucătorii pe care vi-i doriţi la FC Oltchim?
– Nu le pot da nume şi nici nu pot spune care sunt posturile deficitare. Pot spune doar că sunt din judeţ, sunt copii crescuţi pe aici, prin centrele noastre. Important e să găsesc înţelegere la conducerea clubului, la domnii Diculoiu şi Prisăcaru, şi apoi mai vorbim. Legat de acest lucru eu am mai avut o discuţie în anul premergător promovării, când i-am readus la echipă pe Creangă, Bărbuţ, Pană, Roşoagă, Cosmin Popa. Am reuşit atunci să conving conducerea să-i legitimeze pe respectivi. Iar rezultatele le ştiţi.

* Care este maximum care credeţi că se va putea realiza în acest sezon?
– Nu pot să dau un verdict. Eu îmi doresc enorm de mult ca echipa să crească atât din punct de vedere al jocului cât şi în clasament. Să fie o corelare între cei doi factori. Dacă joci, apar şi rezultatele. Sper să ne clasăm cât mai sus. Nu pot să dau un pronostic că ne vom clasa pe 3, dar mi-aş dori acest lucru.

* Spuneaţi că v-aţi dori ca la finalul campionatului să aveţi jucători care să poată face saltul mai sus. Se va subţia lotul încă de pe acum, din această pauză de iarnă?
– Deocamdată nu şi-a exprimat nimeni această dorinţă. Dar nici eu n-aş fi de acord ca în mijlocul campionatului echipa să rămână descompletată. Tragem linie la vară, vedem pe ce loc vom termina, vedem fiecare ce condiţii contractuale are şi atunci vom stabili. Pentru că vor fi jucători care-şi termină contractul şi atunci vom putea vorbi mai multe în funcţie de anumite lucruri. De comun acord cu conducerea administrativă, mi-aşi dori să avem vreo doi jucători care să se poată transfera astfel încât să aducă şi clubului un beneficiu. Pentru că, până la urmă, ţelul unui club acesta e, să crească jucători, să-i vândă, să aducă alţii tineri, să reuşim să ne autofinanţăm.

* S-au tot rotit antrenorii la FC Oltchim. Nu v-aţi temut când aţi preluat echipa că veţi pica din nou în dizgraţia conducerii?
– Nu e o problema de teamă. Fiindcă atunci când m-am apucat de meseria asta de antrenor, ştiam de la început că rezultatele te menţin la cârma unei echipe şi tot rezultatele te pot îndepărta de la conducerea acelei echipe. Deci nu e nici o problemă dacă va considera conducerea, încă o dată, că nu sunt capabil să ţin mai departe frâiele echipei. Dacă asta va considera conducerea, e decizia ei, o respect în totalitate şi merg mai departe.

* Problemele pe care le are societatea Oltchim din cauza crizei mondiale afectează şi fotbalul? Sunt jucători care au evoluat mai puţin şi astfel sunt în pericol de a-şi pierde locul de muncă?
– Deocamdată nu s-a răsfrânt nimic asupra fotbalului. De fapt, nici nu cunosc în amănunt ce se întâmplă acolo. Consider că e treaba conducerii societăţii şi a FC Oltchim dacă vor fi sau nu probleme. Iar din jucătorii angajaţi, sunt foarte puţini care nu au jucat. Şi asta din motive bine întemeiate. În primul rând datorită accidentărilor au reuşit să intre mai puţin pe teren.

* Puteţi face acum un top al celor mai buni jucători pe care-i aveţi în lot?
– FC Oltchim e o echipă formată din jucători cu experienţă, mă refer aici la Vlădoi, Creangă, Bărbuţ, Cumpănaşu, Olaru şi jucători care evoluează de foarte mult timp pentru Oltchim. Jucători încă în floarea vârstei fotbalistice, la 23-24 de ani, precum Marinescu, Nuţu, Pană, Preda. La aceştia se adaugă valul tânăr care vine din urmă, în frunte cu acest copil, Vasile, care încă va mai fi junior şi campionatul viitor pentru că e născut în 1991. Precum el mai sunt Dănuleţ, Răcăreanu, Amza, Oanţă, Smeadă. Copiii cresc, dar trebuie să avem răbdare cu ei, să muncească mai mult, să pună mai mult suflet.

* Colaborarea cu CSM-ul s-a văzut mai puţin în ultima perioadă. Nu s-a mai făcut schimb de fotbalişti cum s-a întâmplat odată. Ultimul venit din tabăra divizionarei B a fost Cumpănaşu, care n-a mai prins echipa de mult timp. Ce ne puteţi spune despre aceste lucruri?
– Nu cunosc amănunte referitoare la această colaborare şi de aceea nu vreau să vorbeasc mai mult. Iar despre Cumpănaşu, nu pot să spun decât că e un băiat de caracter, care a înţeles că fără o pregătire exemplară, nu poate emite pretenţii. Dar trebuie ţinut cont că el a venit şi după o accidentare la genunchi şi era greu să revină la forma de altădată Dar, cum spuneam, e un caracter deosebit şi de aceea sper să facă o pregătire bună în iarnă şi să mai slăbească un pic, pentru că are câteva kilograme în plus.
Laurenţiu SIMA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button