Administratie

Jurista Prefecturii, ameninţată de preşedintele Consiliului Judeţean

Consiliul Judeţean a pierdut prima bătălie cu Prefectura. Săptămâna trecută, judecătorii Tribunalului Vâlcea au dat câştig de cauză juriştilor Prefecturii, care au atacat în contencios administrativ modul în care s-a realizat distribuirea consilierilor judeţeni în comisiile de specialitate ale CJ. Reamintim cititorilor noştri că în urmă cu două luni, în cadrul unei şedinţe a CJ, aleşii liberali nu au fost primiţi în comisiile pentru Buget-Finanţe şi Relaţii Externe, deşi, potrivit rezultatului alegerilor locale, ar fi avut dreptul să intre în componenţa acestora. Prefectura a atacat în contencios administrativ respectiva repartizare, considerând că şi consilierii judeţeni aveau dreptul să facă parte din aceste două comisii. Marţea trecută, Tribunalul a admis acţiunea juriştilor Prefecturii, spre marea bucurie a liberalilor.

Prezenţi în sala de judecată, preşedintele şi vicepreşedintele CJ, Ion Cîlea şi Dumitru Persu, au primit cu nemulţumire hotărârea instanţei. Aceştia au declarat imediat că vor face recurs la Curtea de Apel Piteşti împotriva acestei decizii. Atât Cîlea, cât şi Persu, au spus că prefectul Radu Renga „şi-a dat arama pe faţă”, acţionând la ordin politic. Se pare că Ion Cîlea ar fi ameninţat-o pe Mironela Tudora, consilier juridic al Prefecturii, că o va distruge. În replică, Radu Renga ne-a declarat că, dacă atacul preşedintelui CJ se confirmă, avem de-a face cu un act de „obrăznicie agresivă”. „Eu nu am fost în sala de tribunal, deci nu pot să cred că domnul Cîlea a putut să se adreseze unui funcţionar în asemenea termeni. Dar dacă e adevărat, cred că la vârsta pe care o are domnul Cîlea ar trebui să ştie că obrăznicia agresivă nu este o virtute. Însă, repet, eu nu cred că este adevărat”, ne-a spus prefectul.
Se pare că, pentru a se evita dizolvarea Consiliului Judeţean, conducerea CJ va negocia cu liberalii în cursul acestei săptămâni. Liderul de grup al aleşilor PNL, Cristian Buican, se arată receptiv la o negociere cu pesediştii, arătând că rezolvarea conflictului nu ar fi decât în interesul cetăţenilor judeţului. La rândul său, vicepreşedintele CJ, pedelistul Romulus Bulacu ne-a declarat că, personal, a militat încă de la început pentru o rezolvare amiabilă a problemelor cauzate de componenţa comisiilor de specialitate. „Sunt adeptul unei negocieri cu PNL. Noi am avut deschidere din prima fază. Părerea mea este că şi PNL are dreptul să aibă reprezentanţi în cele două comisii. Trebuie neapărat să avem o discuţie cu ei pe această temă. Dacă domnul Cîlea nu vrea, voi încerca să discut cu dânsul. E păcat să lăsăm orgoliile să decidă în locul raţiunii”, a mai spus Bulacu.
În cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul PSD, Ion Cîlea a declarat că deşi liberalii nu au dreptate şi hotărârea instanţei nu i se pare corectă, va respecta decizia Tribunalului. „Mă gândesc că cel mai deştept cedează, aşa că voi organiza o şedinţă extraordinară în care voi băga din nou un punct privind constituirea comisiilor. Dar vă spun că tot prin vot, secret probabil, se va stabili ce şi cum. Am fost acuzat că nu am făcut o negociere. Îmi pare rău, dar am lansat invitaţii pe această temă, dar liberalii nu au răspuns. Sigur, scopul lor este să mă bage sunb incidenţa articolului 55 din legea 215, care spune că în cazul în care în termen de trei luni nu se ia o hotărâre, CJ se dizolvă. De asta le arde lor, de circ, în timp ce în teritoriu e dezastru, din lipsa fondurilor. Un primar îmi spunea azi că vrea să bage angajaţii în concediu fără plată şi să închidă primăria. Guvernul dacă era deştept şi competent făcea rectificare de buget, deci e vina lui. Liberalilor nu le pasă de judeţ, ci de interesele lor personale, să se răzbune pe mine pentru că am câştigat alegerile la CJ. Accept orice soluţie, numai să deblocăm situaţia. Îmi calc pe mândrie, numai să fie bine. Trei comisii nu lucrau, dar nu lucrau pentru că liberalii cooptaţi în ele nu veneau. Eu pe Buican nu-l sun. Nu e normal să mă sune el?”, a spus acesta. Întrebat cu cât îl plăteşte pe avocatul Octavian Fieroiu, Cîlea a dat-o pe după gard, spunând că acesta îl reprezintă pro bono. Totuşi, în cazul în care Fieroiu va cere bani, liderul pesedist a spus că îl va plăti din propriul buzunar.
La rândul său, vicepreşedintele CJ, Dumitru Persu l-a acuzat pe prefectul Radu Renga de subordonare politică. „Acţiunea prefectului este una impusă de către conducerea PNL. Prefectul a încălcat statutul înaltului funcţionar public apolitic. El a atacat hotărârea CJ privind înfiinţarea comisiilor, la presiunile liderilor liberali, foştii săi colegi de partid, care de altfel l-au pus în funcţie. Prefectul nu are coloană vertebrală şi acţionează la ordin politic. Comisiile au fost stabilite, prin votul consilierilor judeţeni, respectându-se legea. În mandatul 2004-2008, PSD era în minoritate în CJ, deşi am intrat  cu cel mai mare număr de consilieri judeţeni – 13. Dar am respectat majoritatea. N-am comentat nimic. Problema liberalilor nu e că nu fac parte din comisia de Buget-Finanţe, ci că Ion Cîlea a ieşit preşedintele CJ. Chestia asta îl roade teribil pe Frâncu”, a spus Persu.  O.H.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button