Editorial Politic

Uite cine vrea să ajungă în Parlament!

Votul uninominal pentru alegerea parlamentarilor va cerne, într-o oarecare măsură, bobul de neghină în politica vâlceană. Din confruntarea cu electoratul, cei mai mulţi dintre politicieni vor ieşi şifonaţi şi cu speranţele zdrobite de cruda realitate. Doar nouă dintre zecile de candidaţi la Senat şi Camera Deputaţilor vor ieşi învingători. Restul, dacă vor avea decenţa necesară, vor trebui să facă un pas înapoi. Dacă cetăţenii nu te vor, înseamnă că este ceva în neregulă cu tine. Din păcate, nu cred în decenţa politicianului român. Toţi cei care vor pica testul uninominalului se vor încăpăţâna să cerşească în continuare funcţii în administraţie, să se bată pentru o bucăţică de ciolan.

Este fierbere mare în această vară în cele trei mari partide care domină scena politică. În fiecare zi aflăm că fel de fel de pesedişti, liberali şi democrat-liberali, de care nu au auzit, în unele cazuri, nici măcar proprii colegi de partid, emit pretenţii de a candida la alegerile parlamentare de la finele acestui an. Oameni care nu s-au remarcat prin nimic în viaţă, indivizi care au intrat în politică pentru a parveni, inşi blamaţi de rude şi prieteni – vor să ajungă senatori şi deputaţi. Deşi nu au făcut nimic pentru semenii lor, lipsiţi de cultură şi simţ civic, aceşti oameni se încăpăţânează să spere că prin tupeu şi lipsă de scrupule, se vor alege cu ceva din această nesfârşită tranziţie. Nu s-au săturat că ani de zile au făcut avere din afaceri dubioase cu statul, că au tras ţepe peste ţepe partenerilor de afaceri, că au înşelat şi primit şpagă, că şi-au lins mai-marii politici în fund pentru vreo funcţie mai bănoasă. Nu! Ei vor mai mult.
Multă vreme am crezut că un ins de teapa lui Ion Nicolae este doar o victimă a presei. M-am gândit că aspectul său fizic nu prea simpatic atrage cumva energiile negative. Sau poate că poziţia sa de adversar pe faţă al primarului Mircia Gutău l-a transformat într-o ţintă vie pentru anumite publicaţii… De fapt, Ion Nicolae chiar îşi merită soarta. Nu neg că anumite atacuri au fost exagerate, însă acest om a făcut şi face în continuare tot posibilul pentru a demonstra că nu are niciun fel de scrupule atunci când vine vorba de acumularea unei averi imense peste noapte. Numai în ultimii ani, Nicolae a prosperat cât alţii într-o viaţă. Şi-a cumpărat case şi terenuri, are conturi grase, se vede pe faţa lui arămie că-i merge bine. Întrebarea este cum a reuşit acest om să se îmbogăţească peste măsură într-un termen atât de scurt. Din salariul de bugetar? Să fim serioşi! În acest caz, apar tot felul de întrebări, la care Nicolae nu se grăbeşte să dea un răspuns. Ei bine, tocmai acest personaj controversat vrea să candideze pentru un mandat de parlamentar. Şi unde credeţi? Tocmai în Râmnicu Vâlcea, unde are o imagine deplorabilă. Păi acest om nu a reuşit să-şi convingă nici măcar proprii colegi să-l voteze atunci când PNL şi-a desemnat candidatul pentru primărie. Acest ins a avut un procent ridicol în toate sondajele comandate de partidul din care face parte; şi totuşi, vrea parlamentar. Păi de ce? Tocmai ca să tragă partidul în jos, pentru ca PNL să nu aibă – poate, trei parlamentari, ci doar doi sau unul singur.

Ca Ion Nicolae sunt mulţi. L-am ales pe el ca exemplu, pentru că este definitoriu pentru ceea ce se întâmplă pe scena politică vâlceană. Indivizi ca Nicolae găsim fără probleme atât în PSD, cât şi în PD-L. Nu ştiu câţi dintre cei care vor să reprezinte judeţul Vâlcea în Parlament conştientizează ridicolul în care se scaldă. Ştiu doar că a sosit timpul ca partidele să se descotorosească de acele personaje sinistre, care de prea multă vreme nu fac altceva decât să-l scârbească pe cetăţean de mediul politic.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button