Diverse

Tricolorele au terminat neînfrânte turneul de la Albertville

• echipa pregătită de Gheorghe Tadici a învins Franţa (23-22) şi a remizat cu campioana mondială, Rusia (33-33)

După cele trei meciuri de verificare desfăşurate la Cluj-Napoca şi Bistriţa împotriva Norvegiei (nimeni alta decât campioana europeană en-titre), în care tricolorele şi nordicele şi-au împărţit victoriile, câte una de fiecare, în timp ce o partidă s-a încheiat la egalitate, şi „dubla” amicală cu Ungaria (din care elevele antrenorilor Gheorghe Tadici şi Dumitru Muşi au ieşit în avantaj: o victorie pe teren propriu şi o remiză, în deplasare), Luminiţa Dinu, Narcisa Lecuşanu şi celelalte handbaliste din naţionala de handbal feminin a ţării noastre au participat săptămâna trecută la un interesant turneu de pregătire în Franţa, care s-a desfăşurat în oraşul Albertville.

La întrecerea amicală din Hexagon, româncele au întâlnit pe rând Franţa (joi, 24 iulie), Rusia (vineri, 25 iulie) şi respectiv Brazilia (duminică, 27 iulie), toate trei reprezentative fiind de asemenea calificate la Jocurile Olimpice de la Beijing. Bilanţul naţionalei noastre la turneul de la Albertville a fost unul excelent: două victorii (cu Franţa şi Brazilia), un meci egal (cu Rusia – câştigătoarea ultimelor două ediţii ale Campionatului Mondial).
În primul joc disputat la Albertville, România a înfruntat naţionala ţării gazdă, viitoare adversară şi în Grupa A la Olimpiada din China. Mai valoroase, tricolorele s-au impus cu scorul de 23-22, deşi la pauză au fost conduse cu 10-8. În prima repriză, româncele n-au avut deloc o evoluţia strălucită, fiind conduse în două rânduri chiar la patru goluri diferenţă (8-4 şi respectiv 10-6), portarul Luminiţa Dinu salvând echipa de la alte goluri ca şi făcute. Altfel au stat lucrurile în a doua jumătate a meciului, atunci când tricolorele au preluat iniţiativa, s-au desprins chiar la trei goluri (18-15), pentru ca reuşita Valentinei Ardean din ultimul minut de joc să pecetluiască o victorie pe deplin meritată a tricolorelor.

„Puteam să învingem campioana mondială!”

Împotriva campioanelor mondiale tricolorele au avut un debut de meci nu tocmai fericit, fiind conduse cu 4-0 în minutul 9, însă încet-încet şi-au revenit. Totuşi, rusoaicele au intrat la vestiare în avantaj (17-15), dar pauza s-a dovedit de bun augur pentru elevele lui Tadici. România a preluat conducerea din minutul 40, a condus chiar şi la două goluri diferenţă, însă meciul s-a terminat până la urmă la egalitate (33-33), trupa lui Trefilov izbutind să egaleze situaţia chiar în ultimul minut de joc. Chiar dacă au ratat victoria în acest meci, româncele speră să-şi ia cu adevărat revanşa la Olimpiada din China, acolo unde un duel cu Rusia se va consuma cel mai probabil în semifinale sau în finală.
Remiza cu Rusia l-a satisfăcut pe deplin pe antrenorul Gheorghe Tadici. „Fetele au arătat o altă atitudine în joc, au crescut de la meci la meci. Am fi putut chiar să câştigăm, le-am avut în mână pe rusoaice, dar a intervenit ghinionul. Păcat că de fiecare dată jucătoarele au intrat în meci deconcentrate şi au aşteptat să le ajungă cuţitul la os ca să se trezească” a spus Tadici.
În fine, în cel de-al treilea meci jucat la Albertville, România a dispus de naţionala Braziliei (campioana Americii de Sud), cu scorul de 33-27 (17-12).  Imediat după acest joc, tricolorele au revenit în ţară. Vineri, 1 august, delegaţia română urmează să decoleze spre Beijing, acolo unde, în perioada 8-23 august, va avea loc ediţia din acest an a Jocurilor Olimpice de vară. Aşa cum se cunoaşte, româncele vor debuta la întrecerea din Asia împotriva Kazahstanului (sâmbătă, 9 august). Naţionala de handbal feminin va întâlni apoi, pe rând, China (luni, 11 august), Franţa (miercuri, 13 august), Angola (vineri, 15 august) şi Norvegia (duminică, 17 august). Până la primul meci oficial, România şi-a programat deja alte două partide amicale în China: cu Suedia şi, din nou, cu Brazilia.

Cristian Gaţu visează la o medalie olimpică
• preşedintele FRH va însoţi naţionala de handbal feminin în China 

 Preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Cristian Gaţu, are mare încredere în trupa antrenată de Gheorghe Tadici şi Dumitru Muşi, despre care crede că se va întoarce din China cu o medalie olimpică, poate chiar cu aurul. „Le-am spus fetelor că sunt o generaţie de aur, foarte talentate, dar care nu au ajuns încă în vârf. Aceasta poate fi ultima lor şansă să urce chiar pe prima treaptă a podiumului. România candidează cu siguranţă la o medalie olimpică la handbal”, a afirmat Gaţu.
În asentiment cu preşedintele federaţiei, selecţionerul Gheorghe Tadici crede că România formează la ora actuală una dintre cele mai redutabile echipe din lume. „Cred că suntem mai sus decât în urmă cu aproximativ şapte luni, la Mondialul din Franţa. Avem o echipă mai echilibrată pe posturi, două jucătoare noi, Carmen Amariei şi Valentina Ardean, care pot decide un meci într-o bună dispoziţie de joc. Avem soluţii viabile de înlocuire şi în atac, şi în apărare. Chiar se simte o prospeţime, o revigorare pe partea dreaptă şi în zona centrală“, a precizat Tadici.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button