Diverse

6 cele mai inspirate jocuri pe care sa le faci alături de copilul tău

Copiii adoră să se joace, iar cel mai important partener ești chiar tu. Părinții sunt mereu încurajați să găsească timpul necesar pentru a se juca regulat cu cei mici. Asta include atât interacțiune cu fiecare copil în parte, cât și joacă cu familia completă. De multe ori, este indicat să invitați alături de voi și membri ai familiei sau prieteni care au copii mici, iar distracția va fi și mai apreciată. 

Iată care sunt cele mai inspirate jocuri și jucării cu care te poți juca împreună cu copilul tău. 

  1. Seturi de construcții

Acestea sunt o investiție bună deoarece oferă timp de calitate petrecut împreună, dar și multe lecții interesante. Seturile de construcție sunt disponibile începând cu vârsta de 9 luni și reprezintă importante jucării educaționale pentru copii. Ele inspiră jocul practic pe podea și aprind creativitatea, pe măsură ce structurile se înalță, iar spațiul și formele nu mai au secrete pentru copil. 

2. Seturile art & craft

Pe măsură ce abilitățile motorii fine se dezvoltă, puteți trece la activități de art & craft. Împreună veți crea diverse desene, picturi sau colaje. Cel mic va învăța să folosească în siguranță foarfeca și va putea decupa diverse forme din hârtia colorată sau chiar din materiale textile. Aceste activități dezvoltă coordonarea ochi mână, stimulează creativitatea și în final vor crește încrederea în sine. 

3. Trenulețe 

Copiii adoră trenulețele și se pot juca ore întregi inventând povești complexe cu multe personaje amuzante. Trenurile aprind imaginația și dezvoltă talentul ingineresc, iar acestea sunt doar două dintre motivele pentru care vă puteți juca împreună. De la trenulețe de lemn la structuri complicate cu șine, locomotive electrice și multe vagoane, trenulețele vor rămâne pentru mult timp în topul preferințelor voastre. 

4. Jocuri de cărți

Cel mai simplu joc de cărți cu care poți începe să te joci cu copilul tău, este Război. Odată ce a învățat să numere și să citească cifrele, copilul tău este pregătit pentru o confruntare de inteligență și rapiditate. Puteți continua cu jocuri precum Tabinet, Șeptic sau Toci. 

5. Jocuri de societate

Acestea includ diverse subiecte și provocări pe care trebuie să le rezolvați. De cele mai multe ori este vorba despre o tablă de joc și câteva piese care trebuiesc mutate cu ajutorul zarurilor sau cartonașelor speciale. Puteți juca împreună ”Nu te supăra frate”, ”Piticot” sau ”Monopoly”. Jocurile de Șah și Remmy intră și ele în această categorie, dar vor trebui să mai aștepte puțin, deoarece sunt destul de complexe. Jocurile de societate îl vor învăța pe cel mic despre ce înseamnă strategia, negocierea sau fair – play-ul. Ele încurajează cooperarea și jocul în echipă, oferind lecții importante despre câștig și pierdere. 

6. Seturi de joacă și meserii

Indiferent dacă vorbim despre uniforma de poțist și o mașinuță adecvată, despre halatul de doctor și instrumentele medicale sau o bucătărie utilată și șorțul de bucătar, vă puteți juca la fel de bine împreună. Este primul pas către activitățile reale, pe care le veți face atunci când el va mai crește. Acum vă puteți juca de-a constructorul, înșurubând piulițe din plastic, dar peste câțiva ani puteți renova împreună casa. Tot aici sunt incluse și orașele în miniatură, căsuțele de păpuși, figurinele de jucărie sau super eroii. Animăluțele din junglă sau din curtea casei oferă și ele destule oportunități de a vă juca împreună și a crea multe povești magice. Cu ajutorul acestor seturi de joacă și de meserii, copilul tău își dezvoltă creativitatea și învață să își folosească mâinile pentru a crea scenarii într-o lume în miniatură. Imaginația își spune acum cuvântul, dar toate aceste experiențe îl pregătesc pe cel mic pentru provocările reale cu care se va întâlni în lumea adulților.                           

Articole Similare

Back to top button