Administratie

210 funcţionari publici din sudul judeţului vor primi permisul european de conducere a computerului

Ion Horia Horăscu, Constantin Cârstina şi Dumitru Blejan, primarii comunelor Prundeni, Orleşti şi Scundu, au organizat o conferinţă de presă pentru a mediatiza primul proiect implementat de Asociaţia Pro Dezvoltare Valea Oltului.

Proiectul, intitulat „Formare profesională pentru eficacitate organizaţională”, este cofinanţat din Fondul Social European pentru PODCA 2007-2013. Valoarea acestuia este de 243.100,44 lei şi are drept scop creşterea eficacităţii organizaţionale a administraţiei publice locale din Valea Oltului şi susţinerea implementării programului e-guvernare prin instituirea în vederea obţinerii permisului european de conducere a computerului (ECDL) de către personalul care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile beneficiare. Grupul ţintă al proiectului este format din şase localităţi (Prundeni, Orleşti, Scundu, Lungeşti, Ştefăneşti, şi Voiceşti), cea de-a şaptea, comuna Ioneşti, deşi membră a Asociaţiei, refuzând să participe la acest demers intercomunitar. 
„210 funcţionari publici, dar şi alte categorii profesionale care îşi desfăşoară activitatea în cadrul autorităţilor locale şi a instituţiilor subordonate beneficiază de sesiunile de instruire ECDL şi urmează să obţină permisul european de conducere a computerului. E un lucru formidabil, după părerea mea”, a subliniat Ion Horia Horăscu. Primarul social-democrat a mai precizat că, din păcate, primarilor din sudul judeţului, le este aproape imposibil să comunice cu omologul lor de la Ioneşti. „Această comună a intrat în asociaţie în mandatul trecut, când primar era Bibi Cătănoiu. Din păcate, noul primar a manifestat o reticenţă de neînţeles faţă de colaborarea cu comunele învecinate. Sincer, nu-i ştiu motivele”, a adăugat Horăscu.
La rândul său, Constantin Cîrstina, primarul comunei Orleşti, a precizat că nu este pentru prima oară când localităţile din zona de sud a judeţului Vâlcea se asociază pentru a atrage mai uşor fonduri europene. „Avem o asociaţie a utilizatorilor de apă care, din acest an, sperăm să funcţioneze la putere maximă. Orleştiul mai este asociat cu Scundu, după cum ştiţi, într-un proiect pe Măsura 3.2.2. din cadrul PNDR. Nu suntem noi în această competiţie pentru fondurile europene. De altfel, v-am mai spus acest lucru, noi am avut un proiect foarte bun şi pe Phare 2005. Am avut şi avem în continuare o mulţime de proiecte, cele mai multe dintre acestea cu fonduri de la UE. Problemele pe care le întâmpinăm, însă, sunt legate de asigurarea cofinanţării investiţiilor. De aceea, căutăm să intrăm în programele care prevăd o cotă cât mai mică”, a afirmat liberalul Constantin Cîrstina. Un punct de vedere similar a avut şi Dumitru Blejan, primarul comunei Scundu. Acesta a apelat la presă, rugând-o să tragă mai des de urechi actuala Putere. „Avem foarte multe proiecte, dar de cele mai multe ori fondurile, mă refer în special la cele pentru infrastructură, drumuri, poduri, alimentări cu apă şi canalizare, se alocă pe criterii politice. Dacă presa este alături de noi şi îi trage mai des de urechi pe actualii guvernanţi, mă gândesc că aceştia îşi vor îndrepta privirea şi către noi, primarii PSD sau PNL. Cei de la PD-L trebuie să înţeleagă că avem nevoie de cofinanţări, nu de piedici, nu de tunuri puse pe noi”, a completat Dumitru Blejan.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button