Liga Nationala

„Acum ori niciodată!”

dinu* Luminiţa Dinu mizează pe România în cursa pentru titlul mondial şi pe Oltchim în lupta pentru Liga Campionilor 

Retrasă din activitate la finele sezonului trecut, Luminiţa Dinu este pe cale să-şi îndeplinească cel mai mare vis al vieţii. Aşa cum se cunoaşte, de curând, fostul portar de legendă al echipei Oltchim Rm. Vâlcea şi al primei reprezentative de senioare a ţării noastre a anunţat că este însărcinată şi că va da naştere unui copil, în luna mai a anului viitor. Chiar dacă nu mai e implicată în fenomen, Dinu nu a rămas însă departe de handbal, a urmărit parcursul Oltchim-ului în Liga Campionilor, precum şi evoluţiile tricolorelor, şi speră că performanţele din acest sezon vor fi peste cele din trecut.   

* Cum apreciezi comportările echipei Oltchim Rm. Vâlcea în Liga Campionilor? 

– Consider că evoluţiile au fost destul de bune. Cred că fetele au un traseu extraordinar, iar eu le ţin pumnii în continuare. Nu trebuie să facem însă prea mult caz în jurul înfrângerii cu Zvezda Zvenigorod, fetele s-au pierdut pe final şi au scăpat victoria printre degete. Totuşi, nu e un capăt de ţară, în opinia mea, un succes în meciul cu Itxako Estella de pe teren propriu le va asigura primul loc în Grupa C şi le va ajute să capete un moral bun pentru a aborda cu seriozitate maximă faza următoare a competiţiei. 

* Se pare că anul acesta şi culoarul pe care îl avem ne dă speranţe într-o performanţă de răsunet pentru handbalul românesc. Hypo Viena nu mai e aceeaşi echipă, iar în plus şi Viborg şi-a pierdut invincibilitatea din sezonul trecut… 

– Într-adevăr, cam aşa stă situaţia. Oltchim poate câştiga Liga Campionilor, pentru că principalele rivale nu mai au aceleaşi jucătoare de valoare. În opinia mea, în acest moment, Oltchim este superioară tuturor grupărilor angrenate în Liga Campionilor, dar fetele trebuie să arate acest lucru pe teren, prin evoluţii. Acum ori niciodată trebuie să tragă tare, să ajungă în finală şi chiar să câştige marele trofeu! 

* După retragerea din activitate, locul în poarta Oltchim-ului şi a echipei naţionale a fost luat de Paula Ungureanu. Cum ţi s-au părut evoluţiile ei de până acum? 

– Evoluţiile Paulei mi s-au părut foarte bune, apără poarta Oltchim-ului cu brio. Am lucrat o perioadă îndelungată împreună cu ea la echipa naţională. Este o fată muncitoare, ambiţioasă, iar prestaţiile excelente pe care le-a avut au evidenţiat din plin acest lucru. Bineînţeles că merită să apere poarta Oltchim-ului, iar eu personal, îi doresc multă sănătate. Nu mă îndoiesc că, ajutată de colegele din echipă, va face multe lucruri bune, atât pentru Vâlcea, cât şi pentru România.  

* Câteva cuvinte despre Campionatul Mondial de handbal feminin care va începe la finele acestei săptămâni. Ce performanţă crezi că vor obţine tricolorele la turneul final din China? 

– Cum am spus şi despre Oltchim aşa voi spune şi despre echipa naţională. Acum ori niciodată! Pentru că, la fel ca în Liga Campionilor, la echipele naţionale puternice nu mai sunt aceleaşi jucătoare care duceau greul în trecut. A avut loc un schimb masiv de generaţii, s-au produs foarte multe schimbări în loturile lor, iar acest lucru probabil că va lăsa o amprentă serioasă asupra evoluţiilor pe care aceste reprezentative le vor avea în China. În condiţiile în care Oltchim dă nu mai puţin decât 11 jucătoare la echipa naţională consider că e un avantaj deloc de neglijat. Fetele se cunosc, îşi ştiu precis locurile din teren, s-au acomodat destul de bine între ele, iar jucătoarele care provin de la alte grupări decât Oltchim vor putea să se integreze rapid în acest angrenaj. În opinia mea, cred că tricolorele au puterea de a da o lecţie de handbal tuturor echipelor. Dacă vor fi în formă maximă vor ajunge fără îndoială în vârf sau măcar vor urca din nou pe podium. România are o şansă imensă la această ediţie a Campionatului Mondial. 

* Primele meciuri par uşoare, dar apoi lucrurile se complică… 

– Se ştie că primele două meciuri sunt foarte uşoare, iar pentru locul 1 în Grupa C fetele se vor bate, desigur, cu Norvegia, care nu mai e nici ea ceea ce a fost odată. Dacă o vor învinge şi vor pleca cu punctaj maxim în grupele principale, nu le va mai trebui decât o victorie în a doua fază a competiţiei pentru a atinge semifinalele. Dacă vor pierde însă cu Norvegia, fetele sunt obligate să obţină două victorii în grupa principală. Personal, sunt sigură că tricolorele sunt capabile să obţină în acest an o mare performanţă. Am simţit acest lucru, şi-l observ şi la antrenamente, precum şi în discuţiile pe care le port cu ele: toate jucătoarele sunt extrem de hotărâte să spargă gheaţa şi să urce pe podium în China. Sper ca asta să reprezinte preambulul pentru ca şi Oltchim să ajungă în mai 2010 în finala Ligii Campionilor. 

* Există vreo părere de rău în privinţa faptului că nu participi la acest Mondial, că nu poţi contribui astfel la eventualele succese ale echipei naţionale sau ale Oltchim-ului? 

– Nu. Sub nicio formă nu-mi mai pare rău. Mi-am îndeplinit visul mult aşteptat. Nu dau nimic în schimb pentru acest prunc care se va naşte în luna mai a anului viitor. Nu-l compar nici cu Liga Campionilor, nici cu echipa naţională, nu există termene de comparaţie la nivel sportiv. 

* În mai 2010 se pot întâmpla multe lucruri frumoase pentru handbalul feminin vâlcean. Managerul general Constantin Roibu îşi aniversează ziua de naştere, iar Oltchim poate ajunge în finala Ligii Campionilor, naşterea copilului tău urmând a completa acest frumos „tablou de mai”… 

– Într-adevăr, ar fi o coincidenţă extraordinară şi totodată o surpriză fantastică ca Oltchim să ajungă în finala Ligii Campionilor şi chiar s-o câştige. Sunt convinsă că fetele vor avea un sfârşit de sezon frumos şi îi vor oferi domnului Roibu un cadou inedit cu prilejul zilei de naştere, iar apoi ne vom întâlni cu toţii la botezul copilului meu, unde de bucurie vom ciocni şi câte un pahar de şampanie.

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button