Acasă Politica PNL: „PSD vă dă”, o înşelătorie! Guvernul a împrumutat 3 miliarde de...

PNL: „PSD vă dă”, o înşelătorie! Guvernul a împrumutat 3 miliarde de euro cu o dobândă colosală

75
0

PNL a criticat extrem de dur Guvernul PSD-ALDE după ce, recent, acesta a îndatorat România cu încă 3 miliarde de euro. Liberalii susţin că, din această sumă, 1,3 miliarde de euro s-au împrumutat pe 30 de ani, la cea mai mare dobândă din Europa (4,65%).

Potrivit unui comunicat de presă transmis de PNL Vâlcea „în doar 2 ani de guvernare, aşa zişii patrioţi de la PSD au împovărat ţara cu datorii de 20 de miliarde de euro”. În aceeaşi perioadă, Franţa făcea un împrumut de 1,9 miliarde de euro, tot pe 30 de ani, dar de 3 ori mai ieftin, adică cu dobândă de doar 1,46 %.

România are cea mai mare dobândă din Europa. Vor plăti şi nepoţii noştri

„Bine, veţi zice – Franţa e Franţa! Atunci să lărgim puţin cercul comparaţiilor cu statele învecinate: în februarie 2019, România era cotată la dobânzi de 4,79% pentru împrumuturi externe, în vreme ce Bulgaria putea lua împrumuturi la doar 0,68%, adică de 7 ori mai ieftin. Ungaria avea o dobândă de 2,68%, iar Polonia de 2,69%. Este o conjuraţie bancar-internaţională împotriva Guvernului patronat de Dragnea, aşa cum se văicăresc liderii pesedişti? Nu, lucrurile sunt simple: de vină sunt politicile fiscal-bugetare ale guvernării PSD-ALDE, populiste şi greşite, cu cheltuieli supradimensionate, importuri care cresc galopant, consum fără investiţii. Acestea au scăzut încrederea pieţelor de capital faţă de guvernul care se pretinde patriot în Europa. PSD-ALDE au crescut riscul de ţară. De aceea, împrumuturile pe care le iau au cel mai mare cost din Europa. Guvernul care spune că România merită mai mult a îndatorat ţara cu 20 de miliarde de euro şi fiecare român cu peste 1.000 de euro. Numai în primele 9 luni ale lui 2018, Dragnea a îndatorat România cu 9,8 miliarde de euro. Practic, lunar, guvernul PSD-ALDE se împrumută cu circa 1 miliard de euro. La plata acestei datorii, se mai adaugă încă 1 miliard de lei pe lună pentru dobânzile pe care le generează datoria publică”, se mai arată în informarea transmisă de organizaţia deputatului Cristian Buican.

Iluzia bunăstării românilor. Cine câştigă de fapt?

Drama şi mai mare este că toate aceste zeci de miliarde de euro împrumutate de guvernările lui Dragnea, în ciuda creşterii economice cu care s-au lăudat, nu s-au dus în autostrăzi, spitale, universităţi, căi ferate, flote maritime sau conducte de gaze. „Liderii PSD au întreţinut cea mai mare înşelătorie din ultimii 30 de ani la adresa românilor: PSD vă dă! Au făcut promisiuni mari în 2016 şi au fost nevoiţi să renunţe la o parte din aceste himere, deşi le trecuseră chiar şi în programul lor de guvernare. Cinismul lor s-a combinat cu proasta guvernare, iar nota de plată a iluziei că „PSD vă dă” vine acum, prin îndatorarea fiecărui român şi a generaţiilor viitoare. Mecanismul înşelătoriei este simplu: Coaliţia PSD-ALDE a început prin măriri de salarii şi pensii. Au avut grijă, la scurtă vreme, să anuleze în mare parte creşterile salariale prin măsuri viclene precum transferul contribuţiilor la angajat sau amânarea indexării punctului de pensie. Ca să întreţină iluzia bunăstării, au concentrat totul pe consum. Foarte repede, consumul a crescut importurile şi a alimentat inflaţia. Astfel, bruma măririlor de venituri a fost exportată în ţări de regulă dezvoltate, din care se fac importurile. Liderii PSD au patentat înşelătoria economiei pe consum din importuri pe datorii tot mai mari”, au detaliat liberalii.

Scumpiri pe bandă rulantă, rate la bănci tot mai mari!

Un alt argument invocat de PNL este şi mărirea continuă a preţurilor, de când PSD a revenit la guvernare. „Au găsit o inflaţie de 0.1% şi au adus-o la 5%. La câteva luni de guvernare, după ce dăduseră cu o mână, au simţit deja nevoia să ia cu două: au mărit acciza la combustibili, ceea ce a dus la scumpiri în lanţ. Aprinderea inflaţiei susţine circuitul financiar înşelător. Sunt bani, clamează liderii PSD, dar sunt bani amăgitori, luaţi prin inflaţie şi dobânzi mărite, tot din buzunarele celor care primesc aşa-zisele creşteri salariale sau măriri de pensii. De la inflaţie la rate mărite n-a fost decât un pas. Dobânzile la credite au început să crească la scurt timp. Ratele lunare ale celor cu datorii la bănci au crescut cu peste 30% după 2 ani de guvernare Dragnea-Tăriceanu. Când au ajuns aproape de fundul sacului, nu s-au mai încurcat în subtilităţi, ci au tăiat masiv banii de la investiţii publice şi dezvoltare. Au suplimentat împrumuturile externe, tot mai scumpe. Au impus noi taxe care au reaprins scumpirile şi inflaţia. Au aruncat toate fondurile astfel obţinute în acest perpetuum mobile al tragerii pe sfoară a românilor. Cine beneficiază, totuşi? Au conceput totul pentru a vă spune: PSD vă dă! Da, PSD vă dă cu o mână şi vă ia cu două. Vă dă furându-vă pensiile generaţiilor viitoare, autostrăzi, spitale. Vă dă furând viitorul copiilor şi nepoţilor voştri. Cine e adevăratul beneficiar al înşelătoriei „PSD vă dă”? Au avut o singură grijă pesediştii: să le fie bine lor şi clientelei lor de incompetenţi, hoţi, analfabeţi şi piloşi, cu care au împânzit aparatul de stat şi care taie frunza la câini pe bani mulţi, plătiţi de români”, au concluzionat liberalii.