Politica

Academie de Inovare la Vâlcea şi fonduri europene ţintite. Asta propun Andrei Gheorghiu şi USR pentru a-i atrage acasă pe tinerii plecaţi

Andrei Gheorghiu, de la USR, este poate singurul candidat pentru Primăria Râmnicului căruia nu i se poate reproşa nimic. Nu este băgat în scandaluri, nu face parte din grupuri de interese şi are un CV curat. Probabil din toate aceste motive este foarte vocal când vine vorba despre derapajele şi sancţionarea celor care ne conduc acum. De apreciat la el este şi faptul că nu doar critică, ci propune şi soluţii.

 

Cea mai recentă îi vizează pe tinerii din municipiul Rm. Vâlcea. Conform statisticilor, peste 48% dintre românii cu vârste cuprinse între 16 şi 34 de ani plănuiesc să plece definitiv în străinătate, fie pentru a-ş continua studiile, fie datorită oportunităţilor profesionale de care, acasă, nu ar putea beneficia. Ţara noastră se situează pe locul 132 din 137 de state în ceea ce priveşte capacitatea de a reţine şi motiva resursa umană activă. Mai mult, conducem detaşat în Europa la capitolul „număr de tineri care locuiesc în străinătate”. Se spune că peste un sfert dintre vâlceni, majoritatea tineri activi, sunt plecaţi la muncă în Vest, unde salariile sunt decente şi există perspective. Ce soluţii există să-i aducem înapoi, pentru a-i ajuta atât pe ei, cât şi economia locală? Ei bine, este o întrebare pe care Andrei Gheorghiu şi-a pus-o, iar o dezbatere recentă, desfăşurată live, pe Facebook, în care i-a avut alături pe europarlamentarul Ramona Strugariu, Andrei Toma – student în Marea Britanie, la Coventry University, Alexandru Hogea – asistent universitar la Politehnica din Bucureşti, prof. Issabella Ştefania Cataraga – candidat USR PLUS la Consiliul Local Râmnicu Vâlcea şi Mădălina Iamandei, de la Păușești-Măglași, l-a ajutat să găsească foarte multe explicaţii, răspunsuri şi soluţii.

În opinia liderului USR, un punct de plecare în rezolvarea situaţiei ar fi modelul european. „La nivel european, se acordă din ce în ce mai multă atenţie iniţiativelor antreprenoriale ale tinerilor şi orientării lor către digitalizare, perspectivelor noi pe care ei le pot aduce în domenii în care fac pionierat. Încurajarea tinerilor să se întoarcă în comunitate se poate face prin implicarea lor în proiecte de inovaţie sprijinite de Guvernul României. Există deschidere europeană, există şi finanţare, dar lipseşte voinţa politică. Tinerii vâlceni sunt printre cei mai inteligenţi din România, dar ce i-ar face pe ei să se întoarcă în judeţul natal? Alianţa USR PLUS Vâlcea propune înfiinţarea unei Academii de Inovare (nu neapărat la nivel de diplomă universitară), care să sprijine dezvoltarea tinerilor în IT, în tehnologii noi, prin acumularea de cunoştinţe, astfel încât să poată munci apoi în Râmnicu Vâlcea. Susținem o corelare a ofertei educaționale cu cererea din piața muncii, prin modernizarea acesteia și adăugarea de discipline noi, opţionale, ce stimulează creativitatea tinerilor. România are o oportunitate uriaşă în exerciţiul financiar 2021-2025 şi, de aceea, este nevoie de o legătură strânsă între sistemul educaţional şi mediul privat, printr-un parteneriat public-privat, ce poate oferi tinerilor oportunităţi de dezvoltare profesională”, a detaliat Andrei Gheorghiu, subliniind încă o dată că toate acestea sunt posibile dacă există voinţă politică. „Alianţa USR PLUS Vâlcea va susţine acest proiect prin reprezentanţii pe care îi va avea în administraţia publică locală, oameni bine pregătiţi, dornici de schimbare. Este timpul să le dăm cetățenilor VOCE în administrația publică locală!”, a adăugat Andrei Gheorghiu.

 

 

Articole Similare

Back to top button