Liga V

Vasile Mihalcea nu a renunţat la fotbal nici măcar după un accident de maşină care avea să-i schimbe viaţa

VIITORUL FOLEŞTI

În primăvara anului 2003, din dorinţa de a juca fotbal în mod organizat, câţiva băieţi din satele Foleşti de Sus şi Chiceni, comuna Tomşani, au pus, prin fonduri proprii, bazele echipei Viitorul Foleşti. Despre istoria acestei micuţe echipe de fotbal ne vorbeşte Vasile Mihalcea, cel care s-a preocupat, mai mereu, de soarta sportului-rege din localitatea în care s-a născut. „În satul Chiceni, se organizau în fiecare duminică minicampionate, între echipe formate ad-hoc, din băieţi pasionaţi până peste cap de fotbal. Începând din luna aprilie şi până târziu în toamnă, mai toţi jucau la aceste turnee amicale, fiind invitate şi alte echipe din comunele limitrofe. Primul pas pe care l-am făcut de la momentul înfiinţării formaţiei, a fost crearea unui stadion propriu, pe care să ne disputăm meciurile oficiale”, mărturiseşte Vasile Mihalcea.

Primarul Pearcu le-a construit foleştenilor un stadion

Pentru a participa în competiţia organizată de AJF Vâlcea, Viitorul Foleşti trebuia să dispună de un teren pe care să-şi dispute meciurile de pe teren propriu. Luând curs ideii de a-şi înscrie o echipă în campionat, primarul Dumitru Pearcu le-a dat o mână de ajutor microbiştilor din comuna pe care o administrează. „La vestea că satul Foleşti intenţionează să-şi formeze propria echipă, primarul Dumitru Pearcu a propus într-una din şedinţele de Consiliu Local alocarea unui spaţiu pe islazul «Lunca cu Pelin», pentru amenajarea unei baze sportive. La scurt timp după, alesul local a amenajat un teren de fotbal cu o suprafaţă de joc care se comportă impecabil pe timp de ploaie. Chiar şi în această primăvara vom face câteva retuşuri la gazon, pentru ca acesta să arate exemplar în momentul în care vom începe competiţiile oficiale. Actualmente, stadionul este complet împrejmuit, cu gard din ţeavă şi stâlpi din salcâm. Aş dori să-i mulţumesc, cu această ocazie, domnului primar Dumitru Pearcu, pentru faptul că a susţinut permanent cele două echipe de fotbal, chiar dacă Unirea a avut o comportare mult mai bună în campionat, comparativ cu Viitorul Foleşti. Menţionez că în echipa noastră au jucat şi joacă tineri numai din comună. Ca o paranteză, valorosul fundaş Cristian Radu, care se află în lotul echipei fanion din vestului judeţului, Minerul Berbeşti, a încălţat pentru prima dată ghetele la Viitorul Foleşti”, susţine omul de fotbal Vasile Mihalcea.

Nu s-a dat bătut în nicio clipă

Pe 12 martie 2010, Vasile Mihalcea pleca, împreună cu un prieten, spre Italia, însă pe autostrada din Ungaria maşina în care se afla a intrat în coliziune cu un alt autovehicul. Impactul a fost atât de violent, încât omul de fotbal a fost internat în stare critică, medicii fiind obligaţi să-i amputeze acestuia un antebraţ, pentru a-i salva viaţa. Au urmat clipe teribile pentru Mihalcea, dar gândul neîncetat la familia care-l aştepta acasă l-a ţinut în viaţă şi i-au dat puterea de a trece peste ceea ce părea un coşmar. „Mă trezeam pe patul din spital şi nu ştiam ce se întâmplă cu mine. Când îmi dădeam seama ce mi s-a întâmplat, izbucneam în lacrimi şi picam, din nou, într-un somn adânc. Gândul că cei dragi vor afla vestea mă cutremura, dar ştiam că nu pot să-i las singuri pe ai mei şi trebuie să mă întorc acasă”, spune Vasile Mihalcea, după aproape un an de la teribilul accident. Viaţa l-a învăţat să nu se dea bătut şi să lupte, la fel ca înainte, pentru ceea ce şi-a propus. A reintrat în fenomenul fotbalistic şi ia parte mai mereu la meciurile echipei. „Viitorul nu a avut niciodată rezultate extraordinare în campionat, scopul nostru fiind acela de a le da o altă ocupaţie tinerilor la sfârşit de săptămână. Viitorul Foleşti nu a avut conflicte cu nicio echipă din campionat, iar asta înseamnă că regulile fotbalului sunt respectate la noi”, a completat Mihalcea, care a ţinut să precizeze componenţa primei echipe înscrise în competiţia organizată de AJF Vâlcea: A. Nicu, D. Râpeanu, V. Mihalcea, G. Ţapu, R. Roibescu, V. Oteşanu, V. Ciopec, C. Păduran, V. Tomescu, S. Bălţăţeanu, O. Ţapu, R. Stancu, I. Sandu, B. Păunescu, Cr. Radu, S. Trană, precum şi structura de conducere, alcătuită din: Vasile Mihalcea (preşedinte), Bibi Oteşanu şi Marius Tomescu (vicepreşedinţi).

„Zăpada” a fost alergat chiar şi la Foleşti

Arbitrul Daniel Demetrescu e un caz aparte în fotbalul judeţean. Secretarul general al AJF Vâlcea a fost alergat pe mai toate stadioanele din Vâlcea pentru a fi pedepsit din cauza manierei de arbitraj. „În aprilie 2004, la un meci disputat acasă cu AS Bărbăteşti, în care centralul Demetrescu a avut ,,doar un ochi”, pentru echipa oaspete, spectatorii au intrat pe teren pentru a-i cere arbitrului socoteală. Zăpadă a primit atunci câteva palme, după care, ca un adevărat atlet, a găsit cale prin mulţime, a sărit gardul împrejmuitor ca o gazelă, şi, fără să privească înapoi, a trecut râul Bistriţa şi s-a oprit pe malul celălalt. Când scandalul deja murise, acesta a revenit la teren si ne-am împăcat”, mai adaugă Vasile Mihalcea.

Lucian CORNECI

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button