Administratie

Unii cu lauda, alţii cu munca

Comunicat de presă

Săptămâna trecută, presa locală din Vâlcea a publicat o declaraţie triumfalistă lansată pe piaţa media de către Instituţia Prefectului prin care s-a anunţat că Spitalului Judeţean de Urgenţă şi Spitalului de Obstetrică – Ginecologie Rm. Vâlcea le-au fost virate sumele de 5,584 milioane lei şi, respectiv, 3,011 milioane lei şi că, în felul acesta, au fost achitate toate datoriile cu termen de scadenţă depăşit la 30 iunie a.c.
Declaraţia fabricată în laboratoarele Prefecturii este mincinoasă şi ea nu face decât să ascundă faptul că Ministerul Sănătăţii se pregăteşte să încalce grosolan propriile promisiuni cu privire la acoperirea integrală a datoriilor din primul semestru al anului.
Nu încerc nicio clipă să fac un gest de bravadă, lipsit de modestie, din faptul că noi, la Vâlcea, am fost cei care am cerut şi am câştigat pentru toate administraţiile publice din ţară garanţie din partea Guvernului că, după descentralizare, vor fi achitate nu doar datoriile acumulate până la data de 31 martie, ci pe întreg semestrul I al anului. Ba, mai mult, noi am întărit aceste garanţii prin însăşi semnătura unui ministru pe protocoalele de transfer.
Spuneam că declaraţia Prefecturii este mincinoasă deoarece Ministerul Sănătăţii şi-a asumat obligaţia de a deconta nu doar 5,5 milioane lei, ci 10,624 milioane lei în cazul Spitalului Judeţean de Urgenţă şi 4,2 milioane lei pentru Spitalul de Obstetrică – Ginecologie.
Nu este prima oară când afirm că Ministerul Sănătăţii, în speţă Guvernul, a ţinut cu orice chip ca prin transferul spitalelor să scape de o piatră de moară şi s-o arunce pe umerii consiliilor judeţene şi locale fără să asigure o finanţare corespunzătoare. Descentralizarea s-a făcut la turaţia maximă, fără o evaluare corectă şi obiectivă a capacităţii administraţiilor publice teritoriale de a putea să gestioneze şi să susţină financiar unităţile sanitare cu paturi. Or, derobarea grabnică de orice responsabilităţi a Ministerului Sănătăţii riscă să creeze mari dificultăţi atât autorităţilor locale cât şi beneficiarilor direcţi de servicii medicale.
În pofida promisiunilor că Guvernul va deconta integral datoriile acumulate de spitale până la data de 30 iunie a.c. şi că vor fi transferate fondurile de la Guvern destinate sănătăţii, ne trezim azi şi fără bani şi cu mai multe atribuţii, în vreme ce resursele au rămas tot în visteria guvernamentală.
Din păcate, sistemul de sănătate din România pare să fi intrat cu totul sub ghilotina actualei Puteri. Dacă în 2008 bugetul alocat sănătăţii a fost de 4,2% din PIB, în acest an alocaţiile au coborât la 3,6%. Culmea însă, este că nici măcar aceste minime fonduri n-au ajuns la gestionarii teritoriali de servicii medicale după descentralizare. Şi-apoi, în timp ce media finanţării sănătăţii în statele UE variază între 8 şi 10 procente din PIB, România a ajuns să se compare cu ţările subdezvoltate din Africa sau Asia.
Reiterez că am fost şi sunt întru totul de acord cu descentralizarea serviciilor de sănătate publică, însă este de neacceptat ca noi, Consiliul Judeţean, şi primarii oraşelor Bălceşti, Horezu, Brezoi şi Drăgăşani, să ne ocupăm de sănătate cu bani puţini şi viraţi cu ţârâita. Oponenţa mea în momentul în care s-a pus problema preluării celor două spitale n-a fost un capriciu. Am cerut atunci, dar cer şi acum să beneficiem cu adevărat de transferul integral al resurselor financiare, nu de firimituri care să devină apologetice în viziunea triumfală a Prefecturii.

Dr. ing. ION CÎLEA
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button