Administratie

Test de anduranţă cu preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea

În ciuda temperaturilor foarte ridicate din ultima săptămână, social-democratul Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, a continuat vizitele în teritoriu, pentru a identifica cele mai grele probleme cu care se confruntă comunităţile locale.
La Cernişoara, alături de primarul Mihai Ionescu şi Nicolae Vălimăreanu, directorul general al RAJDP, Ion Cîlea a luat la pas drumul judeţean, pe care şi-a propus să-l reabiliteze zilele acestea.

Ion Cîlea a traversat pe picioare comuna Cernişoara, deşi la umbră erau 40 de grade

„Am mers şi aici pe jos pentru că în acest fel văd exact pe ce porţiuni de drum trebuie să intervenim. Nu mă interesează că la umbră sunt 40 de grade. Bani nu sunt foarte mulţi şi trebuie să-i folosim foarte eficient. În plus, astfel, aflu de la oameni şi alte probleme cu care se confruntă. Mulţi, când mă văd, ies la poartă şi îmi mai spun ce au pe suflet. Tot cetăţenii mi-au transmis cât de important este ca acest drum să fie recondiţionat şi de aceea, la Cernişoara, pe DJ dinspre Roeşti, vom face tratamente bituminoase pe o lungime de peste 2 kilometri. Însă, în viitorul apropiat, trebuie să continuăm lucrările de refacere a principalelor căi de acces din comună. De asemenea, urmează să consolidăm câteva poduri şi podeţe. Sigur că mai sunt şi alte probleme, dar le vom rezolva pe etape, pe fiecare în parte. Comuna Cernişoara are un primar gospodar şi sunt convins că vom realiza toate proiectele pe care ni le-am propus. După cum aţi văzut, l-am şi felicitat pentru tot ceea ce a făcut pentru localitate. De câteva săptămâni, domnul primar a început şi lucrările la proiectul în valoare de 2,5 milioane de euro, pe Măsura 322 a PNDR, care este, după părerea mea, cea mai mare realizare a sa în acest mandat”, a spus liderul PSD.

Au urmat localităţile Roeşti, Lădeşti, Stăneşti, Măciuca şi Valea Mare

Ion Cîlea şi Nicolae Vălimăreanu au vizitat şi comuna Roeşti, unde, alături de primarul Gheorghe Drăghici, au stabilit o listă de investiţii prioritare. Continuându-şi drumul spre sudul judeţului, cei doi reprezentanţi ai CJV s-au oprit şi la Lădeşti, hotărând să reabiliteze atât drumul către târg, cât şi pe cel dinspre comuna Stăneşti. Ajungând în localitatea primarului Ionel Michiu, preşedintele Consiliului Judeţean şi-a notat toate punctele în care trebuie intervenit cu utilaje şi tratamente bituminoase. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în comuna Măciuca. Primarul Maria Floroiu va fi sprijinită de CJV să recondiţioneze peste 4 kilometri de drumuri cel mai probabil până la finele lunii august. Ion Cîlea şi Nicolae Vălimăreanu au făcut un scurt popas şi la Valea Mare. Aici, l-au găsit pe primarul Costel Briceag în toiul lucrărilor de amenajare a noului sediu al primăriei. Alesul social-democrat le-a făcut celor doi o scurtă prezentare a problemelor cu care se confruntă, iar prima concluzie la care s-a ajuns a fost aceea că, foarte curând, trebuie recondiţionat drumul dintre primărie şi monumentul eroilor. În paralel, a promis preşedintele CJ, se va căuta o soluţie financiară pentru reabilitarea drumului dinspre Măciuca, dar şi a altor căi de acces importante din localitate.

Cu puţini bani trebuie recondiţionate foarte multe drumuri

„Voi continua aceste vizite în teritoriu pentru că doresc, ca şi până acum, să cunosc situaţia exactă din localităţi. În plus, pentru acest an, am un program de lucrări de întreţinere şi reparaţii a drumurilor judeţene şi podurilor, pe care vreau să-l realizez ca la carte. Acest program însumează 19.420.000 lei, adică 194,2 miliarde lei vechi. Lucrările sunt realizate de către RAJDP, care de altfel este şi administratorul acestor drumuri. Programul prevede realizarea a 66 mii km de reparaţii asfaltice, 75,73 km – întreţinere cu material pietros, 29,64 km  de covoare bituminoase, 43 km de tratamente bituminoase şi 68,3 km pe care trebuie să punem marcaje rutiere. În ceea ce priveşte capitolul „întreţinerea îmbrăcămintei asfaltice”, avem prevăzută suma de 2.485.000 lei. În prezent, cum vă spuneam, Regia execută astfel de lucrări pe DJ 676 Cerna-Slătioara-Tetoiu-Irimeşti, pe raza comunelor Lăpuşata şi Roşiile. Problema care se pune este că fondurile asigurate, în sumă de 2.485.000 lei, sunt insuficiente pentru decontarea în totalitate a acestor lucrări. Ne mai trebuie în jur de 1,2 milioane de lei noi, bani pe care facem toate eforturile să-i atragem de unde vom putea. La capitolul „tratamente bituminoase”, avem prevăzută suma de 2.084.000 lei (20,8 miliarde lei vechi). Având în vedere reducerea fondurilor aprobate pentru judeţul nostru şi în trimestrul III, cât şi majorarea TVA de la 19 la 24 la sută, aceşti bani, la fel, sunt insuficienţi pentru ceea ce trebuie să realizăm. Însă, nu putem sta cu mâinile în sân acum, când vremea e propice pentru astfel de lucrări. La iarnă nu le vom mai putea face. Aşa că ne-am organizat şi noi cum am putut şi continuăm lucrările. RAJDP s-a organizat şi a executat deja lucrări de tratamente bituminoase pe DJ 646 E Bodeşti-Bărbăteşti (2,1 km), DJ 676 Cerna-Slătioara-Tetoiu-Irimeşti (Slătioara – 1 km şi Stroeşti – 1,5 km). În momentul de faţă, cum ştiţi, se execută tratamente bituminoase pe DJ 676 C Roeşti-Cernişoara-Oteşani”, a adăugat Ion Cîlea. Preşedintele a mai precizat că lucrările de tratamente bituminoase vor continua cu DJ 643 (pe raza localităţilor Valea Mare, Măciuca, Diculeşti şi Făureşti), DJ 677 D Momoteşti – Lungeşti (pe raza localităţii Ştefăneşti – 2,1 km), DJ 678 B limită cu judeţul Olt – Dănicei – limită cu judeţul Argeş (1,4 km) şi DJ 703 F Râmnicu Vâlcea – Runcu – limită cu judeţul Argeş (1,4 km).

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button