Diverse

Terenul sintetic din Zăvoi i-a nenorocit pe micuţii fotbalişti!

5 „republicani” de la CSM au ajuns deja pe masa de operaţie

Deşi se află încă la vârsta junioratului, o bună parte dintre jucătorii de perspectivă din cadrul CSM Rm. Vâlcea au trecut până acum prin intervenţii chirurgicale serioase, la nivelul membrelor inferioare. Din câte se pare, motivul pentru care juniorii-republicani au ajuns în această situaţie dureroasă este că se antrenează şi dispută toate meciurile oficiale şi amicale pe terenul sintetic din Zăvoi. Din punct de vedere medical, un copil nu are sistemele muscular şi osos atât de bine dezvoltate încât să suporte „sinteticul”, astfel că riscul apariţiei accidentărilor este mult mai mare decât la adulţi. În plus, gazonul artificial din Zăvoi nu a mai fost granulat de aproape doi ani, devenind, aşadar, la fel de dur precum cimentul.

Stănică a suportat 5000 euro din buzunarul părinţilor

Durerea cea mare e că gloria şi palmaresul revin, până la urmă, tot clubului din Zăvoi, care, din păcate, nu face nimic pentru a-i ajuta pe cei care ne reprezintă cu mândrie judeţul la turneele naţionale. Până acum, cinci puşti de la CSM au suferit operaţii care, mai devreme sau mai târziu, se vor răsfrânge negativ în cariera lor sportivă, mai ales dacă recuperarea nu a fost făcută în mod profesionist. Astfel, Gabriel Stănică a trecut deja prin cuţitul chirurgului, din cauza unei accidentări. Costurile operaţiei s-au ridicat la 5000 de Euro şi au fost suportate exclusiv de părinţi, fără vreo contribuţie din partea clubului vâlcea. Un alt caz nefericit este Bogdan Omeag, care s-a operat şi el de ligamente, când susţinea probe de joc pentru Steaua Bucureşti tot pe un teren… sintetic. Tatăl său, Dănuţ, a plătit 2100 de euro pentru intervenţia medicală a fiului, plus recuperarea realizată în staţiunea Căciulata. Fotbaliştii Mosor, Lică şi Eremia au intrat, la rândul lor, în sala de operaţie, plătind zeci de milioane doctorilor pentru a putea păşi, din nou, pe gazon şi a reprezenta cu mândrie Vâlcea la competiţiile oficiale. În toate aceste cazuri, conducerea Clubului Sportiv Municipal nu a făcut mai nimic, a ridicat din umeri şi s-a absolvit de culpă. Într-o discuţie particulară, antrenorul Dumitru Teleşpan spunea că, atunci când un copil practică un sport organizat, mai ales cel de contact, asigurarea medicală nu ar trebui să lipsească. „Au fost numeroase cazuri în care fotbalişti buni s-au accidentat grav şi au trebuit să plătească din buzunar operaţia, iar cei care nu au prea avut bani aproape că s-au lăsat de fotbal, din cauză că nu s-au putut reface integral. De aceea, eu cred că fiecare copil ar trebui să aibă o asigurare medicală, nu contează că o suportă clubul sau familia”, spunea recent Dumitru Teleşpan. Însă, preventiv, ar fi bine ca şi părinţii să stipuleze în contractul încheiat cu clubul această clauză sau să-şi asigure copiii.

N-avem bani, că-i dăm pe-asfalt!

În 2007, atunci când a fost pus covorul sintetic, firma constructoare a oferit şi o garanţie, luându-şi angajamentul şi de a face service, la un anumit interval. Din păcate însă, clubul vâlcean nu a mai avut banii necesari pentru a întreţine acest gazon artificial, care, din punct de vedere calitativ, era printre cele mai bune din ţară la ora amenajării. Însă, la un interval de timp, suprafaţa de joc trebuia granulată, adică firul ierbii să fie ridicat şi înconjurat cu bobiţe din cauciuc, pentru ca terenul să fie moale şi să nu le mai afecteze genunchii celor mici.

De ce nu joacă la Căzăneşti?

În mod normal, „republicanii” ar trebui să joace la Căzăneşti, acolo unde se antrenează şi echipa de Liga a II-a şi îşi dispută meciurile de pe teren propriu AS Căzăneşti, formaţie care activează în Liga a V-a. Stadionul din Căzăneşti sat aparţine Primăriei Râmnicului.

Lucian CORNECI

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button