Politica

Statul taie subvenţiile la căldură. La iarnă, facturile vor creşte cu peste 100%

Românii vor plăti cea mai scumpă energie termică din Europa, după ce Traian Băsescu a dat semnalul tăierii subvenţiilor pentru căldură şi apa caldă furnizate populaţiei. Astfel, majoritatea celor încă racordaţi la reţeaua centralizată din marile oraşe vor trebui să plătească dublu sau chiar mai mult.

Potrivit unui studiu făcut de ziarul Financiarul, cei mai afectaţi vor fi locuitorii din Focşani, Bucureşti, Buzău şi Râmnicu Vâlcea.
Proprietarii apartamentelor branşate la reţeaua centralizată de încălzire vor suporta preţul de furnizare aprobat de Autoritatea de Gospodărire Comunală (ANRSC), care include producţia, transportul şi distribuţia, mult mai mare decât cel de facturare din prezent.
Cele mai mari creşteri de preţuri le vor suporta locuitorii din Vaslui, 198%, însă numărul celor branşaţi este scăzut. La Brad, majorarea tarifelor va fi de 172%, iar la Olăneşti de 155%. În ceea ce priveşte oraşele cu un număr însemnat de apartamente termoficate, cele mai mari creşteri de tarife vor fi la Focşani (157%), Bucureşti (140%)  Buzău (137%) şi Râmnicu Vâlcea (125%). Gradul de suportabilitate a majorării tarifelor diferă de la o localitate la alta. Chiar dacă creşterea va fi însemnată, locuitorii Bucureştiului se bucură, potrivit datelor statistice, de cele mai ridicate venituri din ţară şi, teoretic, ar putea suporta mai uşor povara tarifelor. În schimb, locuitorii din Miercurea-Ciuc, Oradea, Alexandria, Focşani, Vaslui sau Suceava sunt supuşi celor mai mari presiuni din punctul de vedere al suportabilităţii tarifelor la energia termică, pentru că au cele mai mici venituri din România. La aceasta, se mai adaugă şi costurile mari de producţie ale căldurii, din cauza vechimii şi ineficienţei centralelor locale.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button