Diverse

Se modifică ROAF! Reguli noi în Liga I! Cluburile, obligate să folosească efectiv, pe toată durata meciurilor, minimum 5 jucători formaţi la nivel naţional

Săptămâna aceasta, FRF a avut şedinţă de Comitet Executiv. La finalul acestuia, Răzvan Burleanu a venit cu câteva precizări referitoare la deciziile luate. Una dintre ele a stârnit multe reacţii în lumea fotbalului. Este vorba despre jucătorii formaţi la nivel naţional. Ce spune FRF?
”În urma unei analize şi a dezbaterii din ultimele şedinţe, Comitetul Executiv al FRF din 30 ianuarie 2024 a aprobat modificarea ROAF în scopul creşterii numărului jucătorilor formaţi la nivel naţional în meciurile din Liga 1. Începând cu sezonul 2024-2025, echipele care beneficiază de sume cu titlu de plăţi de solidaritate din partea UEFA (cluburi din Liga 1 şi Liga 2 ale căror academii de copii şi juniori au fost clasate în primele 20 de academii în procesul de clasificare) au obligaţia să folosească efectiv, pe toată durata jocurilor minimum 5 jucători formaţi la nivel naţional, eligibili pentru echipa naţională (dintre aceştia minimum un jucător U21, la nivelul Ligii 1). În situaţia nerespectării condiţiei de mai sus (indiferent de numărul de meciuri la care aceasta nu este respectată), clubul în culpă va fi sancţionat cu o penalitate egală cu valoarea sumei reprezentând plata de solidaritate UEFA”.
Oficialii Federaţiei au venit şi cu alte lămuriri:
”Sumele obţinute ca urmare a aplicării eventualelor sancţiuni vor fi împărţite în mod egal primelor 3 cel mai bine situate echipe în clasamentul Ligii 1 care au îndeplinit condiţia privind numărul minim de jucători formaţi la nivel naţional, eligibili pentru echipa naţională, şi ale căror academii se regăsesc în lista primelor 20 de academii ale cluburilor profesioniste conform clasificării academiilor de copii şi juniori.
Din sezonul 2025-2026, echipele din Liga 1 au obligaţia să folosească efectiv, pe toată durata jocurilor minimum 6 jucători formaţi la nivel naţional, eligibili pentru echipa naţională (dintre aceştia minimum un jucător U21).
În situaţia nerespectării condiţiei de mai sus (indiferent de numărul de meciuri la care aceasta nu este respectată), clubul în culpă va fi sancţionat cu o penalitate egală cu valoarea sumei reprezentând plata de solidaritate UEFA ce revine unui club în anul respectiv. Pentru evitarea oricărui dubiu, sancţiunea se va aplica cluburilor participante în Liga 1 în culpă, indiferent dacă sunt sau nu îndreptăţite să primească sume cu titlu de plată de solidaritate din partea UEFA. Sumele obţinute ca urmare a aplicării sancţiunii mai sus amintite vor fi împărţite în mod egal primelor 3 cel mai bine situate echipe în clasamentul Ligii 1 care au îndeplinit condiţia mai sus amintită cu privire la utilizarea numărului minim de jucători formaţi la nivel naţional, eligibili pentru echipa naţională, şi ale căror academii se regăsesc în lista primelor 20 de academii ale cluburilor profesioniste conform clasificării academiilor de copii şi juniori. Pentru evitarea oricărei neclarităţi, sancţiunea pentru neutilizarea unui jucător U21 format la nivel naţional, eligibil pentru echipa naţională pe întreaga durată a unui joc din cadrul Ligii 1 nu se modifică, respectiv clubul în culpă urmând a fi sancţionat cu pierderea jocului prin forfait. De asemenea, pentru evitarea oricărui dubiu, vor fi consideraţi ca fiind formaţi la nivel naţional şi jucătorii de naţionalitate română, indiferent de data legitimării la un club din România şi/sau de durata participării la competiţiile fotbalistice din România”.

Articole Similare

Back to top button