Diverse

Scurtă lecție de istorie – Evoluția păcănelelor și cum au ajuns în formele cunoscute astăzi?

Istoria este foarte importantă, chiar dacă de cele mai multe ori nu i se acordă creditele pe care le merită. Dacă nu am avea acces la date despre trecut, nu am știi care au fost greșelile făcute anterior, nu am știi ce să evităm și la ce să fim vigilenți, și nici nu am putea să măsurăm progresul făcut.

Evoluția societății și dezvoltarea tehnologiei au condus la toate posibilitățile pe care le avem astăzi, ele având puterea de a influența cam orice alt domeniu. Acest lucru nu este valabil doar când este vorba de medicină, infrastructură, știință sau artă, ci și când este vorba de divertisment.

Jocurile de noroc sunt prezente în viața oamenilor dinainte de Antichitate, însă formele lor au fost destul de mult schimbate de-a lungul veacurilor. Ele au început să fie redate cu ajutorul mai multor invenții, care au adus câteva schimbări inclusiv asupra regulamentului, în timp ce altele au fost concepute aproape de la zero.

Păcănelele sunt în ziua de astăzi, cel puțin în România, una dintre cele mai îndrăgite secțiuni de jocuri de noroc, indiferent de operatorul despre care vorbim. Așa cum poți citi în articolele destinate, precum în Betfair recenzie, majoritatea cazinourilor licențiate au portofolii ce includ titluri cu tematici diversificate, dar și cu caracteristici tehnice aparte.

Video slot-urile se regăsesc în diverse forme, au numeroase teme și au ajuns la o calitate grafică greu de închipui când au apărut pe piață. Iată care este evoluția lor, pe scurt, dar și motivul pentru care simbolurile fructelor au fost și sunt atât de populare.

Scurtă istorie a păcănelelor, de la origini și până în ziua de astăzi

Spre deosebire de alte jocuri de noroc unde este doar o bănuială când și unde au apărut, în cazul păcănelelor, originea a fost mai simplu de stabilit. Cu toate acestea, există și aici o mică întorsătură, deoarece se consideră că prima păcănea a fost creată în 1887 de către compania Sittman and Pitt.

Ea era sub forma unei mașinării de Poker care avea la bază sistemul folosit mai târziu și la video slot-uri. Cu toate acestea, dacă ne referim strict la păcănelele cunoscute astăzi, ele au fost create în secolul al XIX, mai exact în 1894, în San Francisco de către Charles Frey.

El este creatorul primelor modele de video slot-uri, pe care le-a proiectat cu un format de 3×1, adică 3 role și o singură linie de plată. Ele sunt cunoscute sub denumirea de Liberty Bell, având un design destul de asemănător cu unele versiuni moderne. Primele simboluri care apăreau pe role au fost, pe lângă clopot, inima roșie, inima neagră, diamantele și potcoava.

Payout-ul a fost încă de la început făcut printr-un sistem complet automat, câștigurile venind doar celor suficient de norocoși.

Din păcate pentru munca sa, Charles Fey nu și-a patentat invenția, așadar ea a fost preluată de diverse alte companii și reprodusă în nenumărate copii. Câțiva ani mai târziu, adică în 1902, păcănelele au fost interzise oficial, însă mașinăria Liberty Bell a fost fabricată în continuare.

Pentru că premiile nu mai putea fi în bani, datorită prohibiției, câștigurile erau achitate în bomboane și pachețele de gumă de mestecat. Odată cu această schimbare, simbolurile au fost înlocuite cu fructe, iar iconurile combinației câștigătoare determinau “aroma premiului”.

Până în 1908, aparatele de păcănele au fost introduse în majoritatea locațiilor stradale tip magazine, saloare, săli de bowling și nu numai. Acest lucru s-a întâmplat, predominant, datorită faptului că în 1907, fabricantul Herbet Mills a început să producă la rândul său aceste mașinării, introducând printre simboluri și BAR-ul, atât de cunoscut astăzi.

Formatul păcănelelor a rămas același câțiva ani buni, fiind vorba nu doar de forma matrix-ului, ci și de construcția mașinăriei. Ea era complet mecanică, adică trebuia să tragi de o manetă care punea în mișcare mecanismul din cutie.

În 1964, Bally a lansat primul slot electromecanic, numit Money Honey, care avea în continuare manetă, dar mecanismul din spate era pur electric. Ulterior, odată ce jucătorii s-au obișnuit cu această formă, a fost eliminată și maneta.

În anul 1976 a fost lansat primul model de video slot, așa cum putem vedea și în sălile de joc din ziua de astăzi. Această versiune avea butoane, lumini și un display de aproape 50cm, marca Sony. Inițial, mașinăria era disponibilă doar la Hotelul Hilton din Las Vegas.

Dezvoltarea mașinăriilor de păcănele nu a încetat, așa că în 1996 a apărut “Reel’Em”, creată de WMS Industries Inc., aceasta fiind prima versiune care avea o rundă cadou ce se desfășura pe un al doilea display.

Evoluția păcănelelor a continuat foarte mulți ani după aceste evenimente, pe parcursul istoriei fiind dezvoltate și îmbunătățite numeroase versiuni interesante, ieșite din comun. În momentul de față, majoritatea ne-am obișnuit cu mediul online și cu jocurile pe care le regăsim în versiuni virtuale, însă majoritatea au fost concepute pentru sălile fizice.

Indiferent unde alegi să joci în ziua de astăzi, în cazinouri stradale sau online, ai grijă la sumele pe care le investești, fii responsabil cu bugetul pe care-l aloci acestui hobby și pune mai mult accent pe distracție, nu pe câștig!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articole Similare

Back to top button