Liga II

S-a înfiinţat Liga Profesionistă de Fotbal şi la nivelul Ligii a II-a

* cluburile din al doilea eşalon al ţării ar putea fi independente de FRF

Recent, mai precis la începutul lunii noiembrie, reprezentanţii mai multor cluburi din Liga a II-a au pus bazele unui organism înfiinţat cu scopul de a apăra, de-acum încolo, interesele grupărilor care evoluează în cel de-al doilea eşalon fotbalistic al ţării. Din iniţiativa preşedintelui echipei Dunărea Galaţi, Auraş Braşoveanu, s-a constituit LPF 2 (Liga Profesionistă de Fotbal din Liga a II-a), care ar putea coordona, nu peste mult timp, activitatea fotbalistică de la acest nivel competiţional. Modelul poate fi întâlnit în toate ţările cu fotbal dezvoltat din Europa, iar avantajele constituirii asociaţiei sunt multiple. Printre acestea se numără şi negocierea seaparată a drepturilor de televizare a meciurilor, care ar putea aduce în vistieria cluburilor mai mulţi bani decât în prezent.

Şase cluburi au fondat noua asociaţie sportivă

Actul de constituire al LPF 2 a fost semnat de către reprezentanţii a şase cluburi din Liga a II-a, grupările fondatoare fiind Farul Constanţa, Viitorul Constanţa, CS Brăila, Concordia Chiajna, ALRO Slatina şi, bineînţeles, Dunărea Galaţi. Imediat după înfiinţare, alte şase formaţii din al doilea eşalon şi-au exprimat intenţia de a deveni membre ale acestui for. LPF 2 se doreşte a fi reprezentantul cluburilor din Liga a II-a şi mai are nevoie doar de acordul FRF pentru a-şi obţine certificatul de identitate sportivă, sediul forului fiind situat, de asemenea, în Bucureşti. Şeful Federaţiei, Mircea Sandu, şi-a dat deja acordul de principiu pentru înfiinţarea acestei asociaţii, aşa că, până în momentul în care activitatea va deveni legală, nu mai este decât o chestiune de timp.

Play-off şi play-out, cu meciuri după-amiaza

Intenţiile Ligii Profesioniste de Fotbal din Liga a II-a au fost enunţate de Auraş Braşoveanu, părintele acestei asociaţii sportive. „LPF 2 va avea un preşedinte, care va fi numit din rândul şefilor echipelor din Liga a II-a. Acesta va fi ales pe câte doi ani şi nu va putea exercita mai mult de două mandate consecutive. LPF 2 va avea şi doi vicepreşedinţi, aleşi tot din rândul reprezentanţilor cluburilor de la acest nivel competiţional. De asemenea, LPF 2 va avea Comisii separate de FRF, precum are Liga Profesionistă de Fotbal de la nivelul Ligii I. Dorinţa noastră este ca LPF 2 să poată prelua organizarea sezonului 2011-2012, aşa că, pentru a creşte spectacolul, ne-am gândit şi la un alt sistem competiţional, astfel încât să atragem cât mai mulţi oameni în tribune. Pentru a reduce costurile, seriile vor fi formate dintr-un număr cât mai mic de echipe, campionatul se va juca în sistem play-off şi play-out, iar meciurile nu se vor mai disputa la matineu, ci după-amiaza”, a afirmat Braşoveanu.

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button