Acasă Diverse Regizorul Cristian Mungiu vine la Vâlcea. R.M.N., proiecţie în premieră, vineri, la...

Regizorul Cristian Mungiu vine la Vâlcea. R.M.N., proiecţie în premieră, vineri, la Arenele “Traian”

101
0

Daniel Ionescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Râmnicului, informează că R.M.N., cel mai nou film al regizorului Cristian Mungiu, va putea fi văzut într-o proiecţie specială la Arenele “Traian”, vineri, 1 iulie, începând cu ora 21.30. Regizorul Cristian Mungiu va fi prezent la eveniment, iar la finalul proiecţiei va răspunde întrebărilor spectatorilor. Intrarea este liberă.


R.M.N. spune o poveste despre resorturile profunde ale comportamentului uman în faţa realităţilor care îl surprind, despre relaţii şi felul în care ne raportăm cu toţii, astăzi, la un viitor neliniștitor. Regizorul Cristian Mungiu descrie filmul ca fiind „o poveste despre raportul dintre vremurile de odinioară – percepute ca fiind mai de încredere, pentru că ne deveniseră familiare – și vremurile actuale, resimţite ca haotice”. “Este deopotrivă o poveste despre auto-amăgirea generată de un set de valori europene care rămân mai degrabă un deziderat decât o împlinire. Este o poveste despre intoleranţă și discriminare, despre prejudecăţi, stereotipuri, autoritate și libertate, o poveste despre lașitate și curaj, despre individ și mase, despre destinul personal versus cel colectiv. Este, de asemenea, o poveste despre supravieţuire, despre sărăcie, despre frică și un viitor neliniștitor” – a adăugat regizorul.

După premiera mondială de la Festivalul de Film de la Cannes, în publicaţiile internaţionale, au apărut și primele recenzii: „Secvenţe discrete, de o claritate și o densitate uluitoare, cu o rigoare a construcţiei camuflată de spontaneitatea prezentării”, „Film complex, atât de încărcat de idei, încât te-ai aștepta ca preocuparea pentru estetică să nu fie o prioritate, dar R.M.N. este de o frumuseţe aproape neverosimilă” – notează Jessica Kiang în Variety. „R.M.N. este o explorare fascinantă, foarte umană, a multiplelor probleme cu care se confruntă România” – aprecia, la rândul său, Jordan Mintzer, în The Hollywood Reporter. R.M.N. a fost bine primit și de distribuitori, fiind achiziţionat spre difuzare pâna la încheierea festivalului în peste 40 de ţări. Spectatorii din Râmnicu Vâlcea vor putea vedea filmul pe marele ecran și vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul Cristian Mungiu la proiecţia de vineri, 1 iulie, începând cu ora 21.30.

Filmul îi are în rolurile principale pe Marin Grigore, Judith State, Macrina Bârlădeanu și Orsolya Moldován. Scenariul și regia sunt semnate de Cristian Mungiu. Filmările au fost realizate în perioada noiembrie 2021-ianuarie 2022, în principal în satul Rimetea din judeţul Alba, dar și în alte localităţi din Transilvania.