Politica

Radu Renga, de la prefect, la şomer de „lux”

De la prefect, la şomer de lux. Aşa s-ar putea traduce situaţia lui Radu Renga, trimis de Boc să inspecteze drumurile din Modova.
Premierul a hotărât să scoată funcţia de inspector guvernamental din categoria înalţilor funcţionari publici, urmând ca cei care ocupă aceste posturi să fie transferaţi într-un corp de rezervă, din care, ulterior, ar putea fi trecuţi şi în funcţii de execuţie, potrivit propunerilor de modificare a Statutului funcţionarilor publici. În această situaţie, se află 63 de prefecţi PSD şi PNL, toţi daţi afară în primii doi ani de guvernare portocalie.
Ministerul Administraţiei şi Internelor a supus dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici. Potrivit proiectului de act normativ, după intrarea în vigoare a modificărilor va fi abrogată litera f a articolului 12, care prevede că în categoria înalţilor funcţionari publici intră şi inspectorii guvernamentali. Bugetarii care ocupă aceste posturi vor fi transferaţi într-un corp de rezervă gestionat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, format din persoanele care au fost eliberate din funcţia publică din motive neimputabile lor. Proiectul de lege prevede că funcţionarii publici sau de conducere pot fi redistribuiţi pe funcţii publice de conducere de acelaşi nivel sau de nivel inferior, vacante, ori pe funcţii publice de execuţie, de asemenea, vacante. „Despre acest proiect se vorbeşte din februarie, anul trecut, dar adoptarea lui nu se poate face bătând din palme, pentru că presupune schimbarea Legii 188, care este o lege organică şi are nevoie de avizul Parlamentului. Asta înseamnă că trebuie să treacă prin Senat, prin Camera Deputaţilor, prin comisii etc. Este o întreagă procedură. Oricum mai suntem foarte puţini, nu înţeleg de ce atâta stres. Mai suntem 62-63, dintre care exilaţi în teritoriu mai suntem doar opt. Eu am făcut patru memorii către premierul Emil Boc, pentru a fi repartizat undeva mai aproape de casă, dar nu am primit niciun răspuns, deşi statul ar fi scăpat de cheltuielile de cazare. Cred că asta a şi fost ideea, să renunţăm la posturi. Voi acţiona când va fi cazul, deocamdată nu este”, a declarat fostul prefect Radu Renga.

Dana Nedescu

Articole Similare

One Comment

  1. N-ar fi nicio o schimbare pentru Renga fiindca si cand era subprefect si prefect nu facea nimic ,ca si cum ar fi fost somer !
    Pentru el administratia este o necunoscuta totala.

Lasă un răspuns

Back to top button