Administratie

Primarul din Drăgăşani a prins în bugetul local pe 2010 investiţii de 50 miliarde lei vechi

Nedelcu CristianConsiliul Local Drăgăşani a votat bugetul acestui oraş pentru anul 2010, aproape 50 de miliarde lei vechi fiind rezervate pentru investiţii. La un moment dat, primarul PSD Cristian Nedelcu s-a gândit să le propună colegilor săi din CL să aleagă între investiţii şi achitarea creditului contractat de fostul edil, suma respectivă fiind suficient de mare pentru a acoperii datoriile moştenite de la fostul Executiv. 

Peste 10 străzi vor fi recondiţionate 

Asta ar fi însemnat însă ca, în acest an, la Drăgăşani, să nu se modernizeze străzi, să nu se construiască nimic. „În final, am ajuns la concluzia că e mai bine să prindem în buget suma de 7 miliarde de lei pentru a plăti rate şi dobânzi la acel credit care ne trage mult înapoi. Am găsit soluţii şi pentru investiţii: Casa de Cultură, construcţie nouă, amenajarea cinematografului (după modelul celor de la mall-urile din Bucureşti), extinderea parcului Batca, asfaltarea mai multor străzi, am dat bani şi la şcoli. Ei bine, anul trecut, n-am avut resurse să facem astfel de investiţii. Dar am strâns robinetul la maxim şi am căutat soluţii, astfel încât, la toamnă, să înceapă să se vadă câteva lucruri foarte importante. Şi vă spun că, la Drăgăşani, sunt multe realizări, dar poate că nu le-am mediatizat aşa cum ar fi trebuit. Ca să înţelegeţi şi mai bine, vreau să vă spun că, numai la asfalt, am prins în jur de 16 miliarde. Străzile erau şi înainte distruse, dar parcă după această iarnă, s-a ales şi mai mult praful de ele. Cu atât mai mult, am considerat că rezolvarea, măcar parţială, a problemei drumurilor nu suportă amânare. În primul rând, am prins reabilitarea străzilor Tudor Vladimirescu (inclusiv zona Peştilor-Momoteşti) şi Ferdinand, Târgu-Jiu – Piteşti, pentru care avem în vedere o reparaţie completă. Sigur că, pe lângă aceste două căi de acces foarte importante, am mai prins modernizarea câtorva străzi din zona centrală, dar nu numai. E vorba de Nicolae Bălcescu, Carol, M. Kogălniceanu, Decebal, Peştilor, Podul Pescenii, Drumul Viilor (Cpt Hoarcă-Potgoriei), Aleea Câmpului, DC 89 Zărneni, Primăverii etc. În plus, pentru parcări, am prins suma de 4 miliarde lei”, a anunţat edilul social-democrat. 

Buget local mult mai mare faţă de anul trecut 

Anul trecut, municipiul Drăgăşani a avut un buget local de aproximativ 116 miliarde lei vechi. În 2010, acesta a crescut la 138 miliarde lei. O parte din surplus are ca justificare faptul că staţia de pretratare a deşeurilor, dată în folosinţă în 2009, a început să producă şi să atragă venituri. Totodată, în ultimele luni, Primăria Drăgăşani a dezvoltat şi câteva activităţi conexe, care au făcut ca visteria oraşului să se mărească substanţial. În paralel, bugetul pentru salarii în instituţie a scăzut de la 73 la 60 de miliarde lei. Economiile făcute de primarul Cristian Nedelcu i-au permis edilului să aloce mai mulţi bani pentru investiţii. „Tot bugetul nostru, cu tot cu proiecte, cu fonduri europene, învăţământ şi alte câteva domenii, este de 509 miliarde. E un buget rezonabil. Obiectivul meu este ca, anul viitor, bugetul local, atenţie!, cel local, nu total, să se ridice undeva la 150-170 miliarde lei. Sper să reuşesc. Vă remintesc că, în 2008, când am venit eu la primărie, era de 96 de miliarde”, a adăugat reprezentantul PSD. 

Un centru modernizat şi spaţii de agrement 

Printre investiţiile noi pregătite de Nedelcu pentru perioada imediat următoare, se numără un teren de agrement în zona parcului Batca, modernizarea parţială a stadionului şi reamenajarea centrului oraşului, proiect în valoare de peste 6,5 milioane de euro. „În câteva luni, vom semna probabil contractul de finanţare pentru modernizarea centrului, care cuprinde, cum vă spuneam şi cu alte ocazii, inclusiv acel pasaj subteran la calea ferată, spre Suteşti. Mai avem în plan să finalizăm împrejmuirea staţiei de pretratare a deşeurilor, să facem o capelă la cimitir, sera, să amenajăm un centru de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu, să modernizăm Colegiului Naţional Gib Mihăescu, să recondiţionăm şi clubul de vizavi de cinema, pentru că până terminăm Casa de Cultură, adică nu mai devreme de anul viitor, avem totuşi nevoie de o sală de spectacole. Există o mulţime de alte proiecte pregătite sau care au început, dar cu ajutorul dumneavoastră şi al altor colegi din presa locală, le-am mai popularizat. În lista noastră de priorităţi se află şi extinderea reţelelor cu utilităţi, a canalizării în special. Nu în ultimul rând, ne-am luat măsuri de precauţie în cazul unor catastrofe, pentru că s-au mai întâmplat şi nenorociri şi am fost luaţi prin surprindere. Am pus nişte bani deoparte pentru a putea sprijini eventualii sinistraţii. Tot ca noutate, aş adăuga că, în acest moment, caut soluţii pentru atragerea finanţării necesare amenajării trotuarelor, pentru că, în multe zone ale oraşului, acestea sunt distruse de ani de zile. În urmă cu vreo zece ani, Primăria avea o staţie de asfalt. Din păcate, nu o mai are. Dacă se păstra, era extraordinar pentru comunitatea noastră. Am fi putut realiza cu mai puţini bani şi mai repede foarte multe dintre aceste proiecte ale noastre”, a mai anunţat Cristian Nedelcu care, luni, alături de Ion Stănescu, primarul de la Suteşti, a inaugurat finalizarea lucrărilor la extinderea reţelei de apă şi canalizare în cartierele de romi. 

Canalizare şi apă în cartierul de romi 

Investiţiile în acest sens, s-au ridicat la 8,5 miliarde lei, finanţarea fiind asigurată prin Programul PHARE 2006. Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, referindu-se la acest proiect, intitulat „Extindere reţea de apă şi canalizare în cartierele de romi Sfântul Gheorghe şi Troian din Municipiul Drăgăşani”, edilul social-democrat a detaliat, explicând că bugetul total se ridică la 214.000 euro, din care 188.170 euro a reprezentat finanţarea nerambursabilă acordată. „Finanţatorii proiectului au fost Uniunea Europeană şi Guvernul României, prin Programul Phare 2006 – Accelerarea Implementării Strategiei Naţionale de Îmbunătăţire a Situaţiei Romilor. Consiliul Local al Municipiului Drăgăşani a contribuit cu 11,12%, adică doar 25.830 euro. Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt 800 cetăţeni de etnie romă din cartierul Sf. Gheorghe şi 350 de romi din cartierul Troian”, a mai adăugat Cristian Nedelcu.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button