Politica

PNL – un nou capitol: Frâncu KO, Buican OK!

PNL Buican si echipa 260 la sută dintre delegaţii Conferinţei Judeţene a PNL Vâlcea au votat, duminică, pentru o politică gândită altfel şi pentru un nou preşedinte. Deputatul Cristian Buican a obţinut 503 voturi, în timp ce senatorul Emilian Frâncu a fost susţinut de doar 345 dintre colegii săi. Aşa cum anticipam în ediţiile trecute, weekendul trecut s-a dovedit că toate succesele electorale obţinute de-a lungul ultimilor ani de către liberalii vâlceni nu i s-au datorat unui singur om, ci au reprezentat rezultatul muncii unei echipe, din care a făcut parte şi Cristian Buican, noul lider judeţean al PNL.

Frâncu nu se aştepta să piardă

Senatorul Emilian Frâncu nu se aştepta să piardă competiţia cu deputatul Cristian Buican. Gândindu-se că i se va reconfirma poziţia în partid, în urmă cu câteva luni, el a venit cu ideea organizării unei conferinţe de alegeri. Această dorinţă i s-a împlinit însă doar parţial. Duminică, la Sala Sporturilor „Traian”, din Râmnicu Vâlcea, a avut şansa de a-i convinge pe colegii săi că merită un al treilea mandat. Dar nu a reuşit, cu toate că, alături de el, au venit nume grele de pe prima scenă a politicii româneşti. Este vorba despre Bogdan Olteanu, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, cât şi despre Varujan Vosganian, ministru de Finanţe în Guvernul Tăriceanu. Amândoi le-au transmis delegaţilor mesaje de susţinere pentru Emilian Frâncu, dar fără niciun efect.

Bogdan Olteanu a avut o atitudine greşită
 
Cristian Buican a fost ca şi inexistent pentru Bogdan Olteanu, care nici măcar nu i-a amintit numele în discursul său. El a încercat să sensibilizeze întreaga sală, dar în special cei 35 de primari PNL prezenţi, amintind de rolul acestora în competiţiile electorale din ultima vreme şi sugerând că revenirea liberalilor la putere se va produce mai curând decât ar putea spera. Olteanu a lansat şi noi atacuri la adresa actualei guvernări, pe care a calificat-o, ca şi Varujan Vosganian, drept incompetentă şi iresponsabilă. „Pe vremea noastră, cei 35 de primari de aici aveau mai multe fonduri pentru investiţii. Aş vrea să văd un primar, nu neapărat de la PNL, de la orice partid, care spune că, acum, are mai multe resurse pentru comunitatea sa decât avea atunci. Vă spun eu – toţi o duc mai rău! Vrem să ajungem din nou acolo, iar pentru asta ne trebuie voturi pe 22 noiembrie şi pe 6 decembrie, la turul doi. De scorul obţinut de PNL la prezidenţiale depinde revenirea liberalilor la guvernare, în picioare, nu în genunchi. Şi trebuie să le explicaţi oamenilor că, de când avem o guvernare Băsescu-Boc-Geoană, numărul şomerilor a crescut cu 250 de mii, în doar nouă luni. 250 de mii de oameni au rămas pe drumuri de la începutul anului până acum. Poate că ar fi cazul să-i propunem stăpânului acestui guvern mic, domnul Traian Băsescu, să facem o înţelegere: vrea să trimită 150 de parlamentari acasă? Bine, îi dăm, dar să ne dea înapoi cele 250 de locuri de muncă pe care le-a distrus. Să ne arate că e în stare să guverneze!

PD-L şi PSD nu sunt în stare să zugrăvească ce a construit PNL

Să ne arate că e în stare să repare ceea ce a distrus în aceste nouă luni! Ne-au reproşat că am cheltuit mult pentru bugetari. Da, le-am mărit salariile, cu 70 la sută profesorilor, cu 56 la sută celor din sănătate, cu peste 50 la sută funcţionarilor. E asta o ruşine? Le-am mărit pentru că am avut cu ce şi de unde. Ei nu sunt în stare să zugrăvească ce am construit noi, nu sunt în stare să plătească ce am mărit noi! Când vă vor întreba oamenii cărora le cereţi votul pentru Crin Antonescu câţi parlamentari vrem în România, spuneţi-le: câţi doreşte Traian Băsescu, cu condiţia să repare ce a distrus, cu condiţia ca, în România, să fie câţi şomeri vrem noi, să ne dea înapoi locurile de muncă, să refacă ce au realizat liberalii – o ţară în care aveai unde să munceşti, unde nu trăiai cu spaima că mâine ai putea rămâne pe drumuri. Pe urmă, îl lăsăm să-şi îndeplinească orice fel de fantezie. Dar, bineînţeles că nu va fi în stare să creeze nici 25 de locuri de muncă, nu 250 de mii, pentru că habar n-are, pentru că habar n-au! De asta trebuie să ne întoarcem la guvernare – ca să reparăm ce au stricat ei. Şi vom repara după ce vom câştiga alegerile prezidenţiale. Aşa că haideţi la campanie! Hai Crin Antonescu!”, a îndemnat fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Cristian Buican şi susţinătorii săi, loviţi din toate părţile
 
Rugaţi să ia cuvântul, reprezentanţii fiecăreia dintre cele două echipe au încercat apoi să-i convingă pe cei aproape o mie de delegaţi să voteze într-un fel sau altul. Susţinătorii lui Emilian Frâncu au criticat foarte dur echipa Buican, acuzând-o nejustificat de mai toate neîmplinirile organizaţiei. Adrian Toader şi Traian Dobrinescu, cei mai vehemenţi adversari ai noului pol de putere din filială, s-au ales şi cu câteva huiduieli. Nici Emilian Frâncu nu s-a sfiit să-i facă cu ou şi cu oţet pe Cristian Buican şi pe susţinătorii săi.
De cealaltă parte a baricadei, s-a păstrat un ton de calm şi s-a mers pe un mesaj pozitiv, de unitate şi mobilizare. Bogdan Pistol, Aristotel Ungureanu, Gheorghe Ciucă şi alţi liberali din echipa deputatului Buican au preferat să nu-şi atace colegii din tabăra senatorului Frâncu, considerând că nu sunt duşmanii lor.

Emilian Frâncu aproape că a leşinat
 
După discursuri, a urmat procedura de vot, care a durat până spre seară. Emilian Frâncu nu a primit prea bine vestea că a pierdut alegerile. La un moment dat, se auzise că i-ar fi venit rău, motiv pentru care doctorii Alin Pavelescu şi Gheorghe Tănasie, de la Drăgăşani, au fost rugaţi să-l consulte pe fostul lider PNL. Din fericire, parlamentarul şi-a revenit destul de repede, iar succesul lui Cristian Buican nu a fost umbrit de un eveniment neplăcut şi nedorit de nimeni. Emilian Frâncu s-a obişnuit destul de rapid cu ideea că nu va mai conduce organizaţia, aparent, privind cele întâmplate ca pe o uşurare. A ieşit din sala în care s-au numărat voturile şi, cu o sportivitate demnă de apreciat, i-a felicitat pe învingători.

Fostul preşedinte a venit lângă noua echipă

El a dat şi o primă declaraţie presei locale, explicând că misiunea sa în PNL nu s-a încheiat şi că de marţi, după ce timp de o zi se va odihni, îşi va relua activitatea: „În orice bătălie, există un învingător şi un învins. Eu nu mă consider învins. Cred că Partidul Naţional Liberal a câştigat. Cristian Buican este un învingător şi sunt sigur că va prelua ceea ce a fost bun până acum şi va realiza o echipă care să promoveze componente şi din programul meu, şi din programul lui, astfel încât PNL să-şi atingă obiectivul, pentru că acesta e cel mai important lucru. 30 la sută pentru noi la judeţ ar fi extraordinar. Fiţi siguri că îi voi ajuta pe toţi colegii mei când îmi vor cere sprijinul. Îl felicit pe Cristi, felicit echipa lui! Pentru mine, faptul că e o echipă tânără şi ambiţioasă înseamnă foarte mult. Asta îmi dă speranţa că PNL va obţine rezultate bune şi se va întări în teritoriu. De luni nu mai suntem, aşa cum am spus, noi şi voi, ci va fi doar PNL. (…)

Nimeni nu părăseşte partidul

Eu îi rog pe cei care au anunţat că în cazul în care nu voi mai ieşi eu preşedinte îşi vor da demisia din partid să nu facă acest gest, pentru că Emilian Frâncu rămâne un lider al Partidului Naţional Liberal. După cum ştiţi, eu sunt membru al Biroului Politic Central şi am datoria să lupt ca Vâlcea să rămână în primele judeţe în ţară. Dacă cineva ţine la mine, eu îi  recomand să rămână în PNL, să muncească pentru PNL şi, mai ales, să facă în aşa fel încât să nu se simtă diferenţa între ceea ce a fost până acum şi ce va fi. E important să le dăm o şansă tuturor celor care vor să se afirme, iar pentru cei care se simt dezamăgiţi acum, eu zic că după o săptămână-două, acest lucru va fi deveni uitare, iar PNL va fi întărit. (…) Cât priveşte întrebarea privind eventualitatea depunerii unei contestaţii, vreau să vă spun că nici vorbă de aşa ceva. E o prostie. Nu voi depune nicio contestaţie!”.

Nu mai există „noi” şi „ei”

La rândul lui, Cristian Buican i-a mulţumit fostului preşedinte pentru activitatea depusă şi a dat asigurări că, în PNL, nu va începe o vânătoare împotriva celor care l-au susţinut pe Emilian Frâncu. El a explicat că exclude varianta împărţirii organizaţiei în tabere, iar Emilian Frâncu şi toţi cei care l-au susţinut pe acesta sunt bineveniţi în echipa sa. „PNL a făcut faţă unei competiţii interne într-o perioadă de precampanie electorală. Nu se pune problema că a câştigat Cristian Buican, sau că a câştigat Emilian Frâncu. Nu, în seara asta a câştigat Partidul Naţional Liberal, a câştigat liberalismul, a câştigat democraţia! De acum, suntem din nou uniţi, poate mai uniţi ca niciodată. Din secunda asta, toată energia noastră nu va mai fi concentrată pe competiţiile interne, ci strict pe campania prezidenţială, pentru că, din 6 decembrie, România are nevoie de un nou preşedinte, iar acesta nu poate fi decât domnul Crin Antonescu”, a subliniat Cristian Buican, preşedintele PNL Vâlcea, care a interzis marginalizarea sau atacarea într-un fel sau altul a susţinătorilor senatorului Frâncu.    

Bogdan Pistol a primit cele mai multe voturi pentru BPT

Tot duminică, a fost ales şi noul Birou Politic Teritorial al PNL Vâlcea. De cea mai mare susţinere s-a bucurat Bogdan Pistol, liderul filialei municipale, care a reuşit să atragă 563 de voturi. Luni dimineaţa s-au stabilit şi 5 dintre cei 7 vicepreşedinţi ai organizaţiei: Ilie Fârtat (Horezu), Dan Niţu (Bălceşti), Gheorghe Folea (Drăgăşani), Nicolae Vălimăreanu (Râmnicu Vâlcea) şi Dan Săraru (Brezoi). Ceilalţi doi vicelideri PNL Vâlcea se vor stabili, în următoarea şedinţă a BPT, în calcul fiind luate variantele – Mihai Aristotel Ungureanu, Victor Popescu, Mircea Poenaru şi Adam Jinaru. De precizat ar mai fi că noul secretar general al PNL Vâlcea este Ion Bîzîc, preşedintele PNL Băbeni. În BPT au mai intrat, în calitate de membri, Alin Pavelescu, Victor Giosan, Bogdan Badea, Constantin Monceanu, Mihaela Andreianu, Claudia Bîrchi, Vasile Boeangiu, Vintilă Chelcea, Maria Dina, Cristi Iliescu, Ion Nicolae, Victor Stănculescu şi Mirela Toma. Din această structură fac însă parte şi cinci membri de drept: senatorul Emilian Frâncu, Claudiu Tulugea, liderul TNL Vâlcea, Gheorghe Ciucă, preşedintele Ligii Aleşilor Locali, Jeni Popa, lidera OFL Vâlcea, Gabi Uţă, preşedintele Clubului Studenţilor Liberali şi Adrian Toader, fostul lider judeţean al Partidului Acţiunea Populară.

De la alegeri, la botezul gemenilor lui Panduraşu

Din echipa lui Emilian Frâncu, n-au reuşit să acceadă în BPT Valerian Alexie, Adrănel Cotescu, Traian Dobrinescu, Tudor Şindilaru, Adrian Dumitrescu, Aristin Dumitrescu, Ion Greere, Sabin Lungoci, Mihai Mateescu, Ioan Matei, Marian Obogeanu, Gheorghe Păsat, Ion Popescu, George Popolan, Florea Udrea, Ion Vlădulescu, Adrian Panduraşu şi Robert Schell. De altfel, ultimii doi reprezintă marea pierdere pentru noul Birou Politic Teritorial. Adrian Panduraşu, liderul TNL Râmnicu Vâlcea şi Robert Schell, primarul oraşului Brezoi sunt doi dintre oamenii care ar fi întregit în adevăratul sens al cuvântului cea mai importantă structură de conducere la nivel judeţean a PNL. Ei rămân însă în prima linie a partidului, iar deputatul Cristian Buican a declarat că mizează foarte mult pe sprijinul lor în continuare. De altfel, la puţin timp după anunţarea rezultatului, noul preşedinte al PNL Vâlcea, Cristian Buican a ţinut să participe la petrecerea organizată de Adrian şi Irina Panduraşu pentru sărbătorirea botezului gemenilor lor, Sara şi Mateo. El a venit însoţit de Bogdan Pistol, dar şi de alţi liberali pe care oboseala celor peste 15 ore de agitaţie electorală nu i-a răpus.
Eduard D.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button