Politica

Petre Ungureanu, noul prefect de Vâlcea: „Poate aflu că am violat şi găini!”

bebe ungureanu instalare1Ieşirea PSD de la guvernare a schimbat total balanţa puterii şi în judeţul Vâlcea. Prima victimă a fost prefectul numit de PSD în urmă cu câteva luni, Remus Grigorescu. Acesta nu a avut timp să se dezmeticească, în mai puţin de 24 de ore de la ieşirea lui Geoană & Co de la guvernare, fiind înlocuit cu Petre Ungureanu, fostul subprefect susţinut de PD-L. Grigorescu nu a avut la dispoziţie decât câteva ore pentru a-i preda mandatul succesorului său, înainte de a pleca, împreună cu întreaga sa echipă de consilieri, din Prefectură. Sâmbătă dimineaţa, Ungureanu a fost investit în funcţie de către ministrul Transporturilor, Radu Berceanu. Subprefectul Ioan Filip a rămas pe funcţie iar zilele următoare va fi numit şi cel de-al doilea adjunct al lui Ungureanu, în persoana directorului Hervil, Marius Burlănescu. Acesta are 31 de ani şi a primit girul şefului PD-L Vâlcea, Mircia Gutău, după ce Dan Fiera a refuzat să ocupe funcţia.

Nu a auzit de dosare pe numele său

Personaj controversat, membru al mai multor partide de-a lungul timpului, Petre Ungureanu a trezit din nou, prin numirea sa, discuţii în rândul opiniei publice. Se pare că există chiar şi un dosar pe numele său instrumentat de către procurorii DNA, însă noul prefect ne-a declarat că nu are cunoştinţă despre aşa ceva. Imediat după aflarea veştii că va fi numit în fruntea Prefecturii, Ungureanu a acceptat să ne ofere o declaraţie: „Am făcut împreună cu domnul Grigorescu predarea-primirea, lucrurile s-au petrecut elegant. Trebuie să recunosc faptul că ne-a surprins pe amândoi ce s-a întâmplat. Nu ştiu ce se va petrece cu domnul Grigorescu. Dacă ar fi după lege – şi eu, şi el am dat examene pentru intrarea în categoria înalţilor funcţionari publici, ar trebui să rămână în această structură. Pe principiul mobilităţii, ar trebui să devină inspector guvernamental. Până la validarea examenelor, sunt interimar. Nu ştiu nimic în legătură cu dosarul despre care se vorbeşte; nu am aşa ceva, din câte ştiu. Probabil că voi afla că am violat şi găini şi am făcut pui vii”, ne-a declarat noul prefect.
La rândul său, Remus Grigorescu s-a declarat surprins de cele întâmplate, însă ne-a mărturisit că din punctul său de vedere, nu este totul pierdut. În opinia sa, după 7 decembrie ar putea reveni în funcţie. „Deocamdată mă voi întoarce la catedră. Aştept încă rezultatele examenului pe care l-am susţinut la ANFP. Am crezut că un om de talia lui Vasile Blaga n-ar fi mers pe ideea schimbării tuturor prefecţilor numiţi de PSD, în condiţiile în care există nişte legi. Aceste legi spun că prefectul este apolitic; măcar formal, se puteau respecta aceste acte normative. Nu ar fi exclus ca dacă sunt validat de ANFP, să ocup funcţia de inspector guvernamental, subprefect sau chiar prefect. Este posibil, în funcţie de ce se întâmplă după 7 decembrie”, ne-a declarat Girgorescu. Acesta nu exclude nici posibilitatea atacării în instanţa de contencios administrativ a destituirii sale şi nici reîntoarcerea în politică.

Noul prefect vrea bani pentru zona de Nord

Sâmbătă dimineaţa, în sala 2 a Prefecturii şi în absenţa fostului prefect, a avut loc ceremonia de numire a lui Petre Ungureanu. Au fost prezenţi mai toţi directorii de deconcentrate, liderii PD-L şi ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, cel care l-a investit pe Petre Ungureanu în funcţie. Acesta din urmă a fost numit cu caracter temporar, până la organizarea concursului. „În urmă cu 13 ani – vedeţi ce fatalitate, mai fusesem numit o dată prefect. Atunci văzusem doar oportunitatea; acum văd o mare responsabilitate. Voi face tot ce ţine de mine ca să-mi fac datoria. Voi continua proiectele la care lucrez cu vicepreşedintele CJ, Romulus Bulacu – în special, dezvoltarea infrastructurii turistice pe Valea Lotrului. Îl rog pe domnul ministru Berceanu să ne ajute să finanţăm acest proiect şi sunt convins că o va face. Priorităţile mele nu se opresc aici. Avem veşti bune în ceea ce priveşte derularea preluării pirolizei de la Arpechim de către Oltchim”, a spus Ungureanu.
La rândul său, preşedintele D-L Vâlcea, Mircia Gutău a făcut câteva consideraţii asupra numirii. Acesta a condamnat absenţa lui Remus Grigorescu de la ceremonie, acuzându-l de lipsă de eleganţă. „Acest schimb demonstrează că în democraţie trebuie să-ţi păstrezi demnitatea. Garantez că vom face schimbările la vârful instituţiilor doar pe criterii profesionale. Foarte mulţi dintre cei promovaţi vor fi din sistem, astfel încât, pentru prima oară, să dăm Cezarului ce-i al Cezarului”, a spus Gutău.

Foştii prefecţi, consultanţii lui Ungureanu

Ungureanu a anunţat şi primele măsuri luate în calitate de prefect. Printre acestea se numără înfiinţarea unui consiliu consultativ, format din foştii prefecţi, care se va reuni lunar sub conducerea sa. „Vreau să învăţ din greşelile altora. O parte din ei şi-au dat deja acceptul”, a spus Ungureanu. Mai trebuie spus faptul că director al Cancelariei Prefectului a fost numită Lăcrămioara Bălan, fosta şefă a Direcţiei Muncii. Aceasta va îndeplini şi rolul de purtător de cuvânt.

Nica – picătura care a umplut paharul

În cuvântul său, Radu Berceanu a încercat să explice cum s-a ajuns la ruptura în coaliţie. „Acuzaţiile lui Nica au reprezentat picătura care a umplut paharul. Mai devreme sau mai târziu, tot aici s-ar fi ajuns. Probabil colegii noştri din PSD vor să participe în prezidenţiale cu mâinile libere, ca să poată să tragă cu ambele pistoale, aşa cum fac acei cowboy din filme… Sunt onorat că am făcut parte din guvern cu câţiva oameni foarte pregătiţi – Bazac, Sârbu, Diaconescu. Din păcate, aşa este politica românească. Sper ca până pe 7 decembrie, lucrurile să evolueze foarte corect şi legal. Vom schimba conducătorii la mai toate instituţiile, pentru că aceştia trebuie să aibă două caracteristici : să fie foarte buni profesionişti şi să dorească să managerieze în direcţia fixată. Fără niciun fel de ipocrizie, vom schimba, probabil, persoane bine pregătite profesional de la PSD, cu persoane la fel de bine pregătite de la noi, dar care să şi pună în aplicare programul guvernamental. Este foarte important ca măsurile decise de guvern să fie puse în practică de oameni care doresc, pot şi ştiu să cânte aceeaşi partitură, după semnul dat de dirijor de la nivel naţional şi local. De aceea, cred că vor fi rezultate mai rapide şi mai concrete”, a spus ministrul Transporturilor, care a promis, că în limita fondurilor, va sprijini proiectele de infrastructură din nordul judeţului.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button