Politica

Pesediştii vâlceni, sfătuiţi de Dragnea să nu-l linşeze pe Băsescu

PSD Cilea Dragnea• secretarul general al PSD crede că Geoană trebuie să fie în centrul campaniei electorale, nu actualul şef al statului

Sâmbăta trecută, pesediştii vâlceni şi-au ales delegaţii la congresul extraordinar care va avea loc în data de 2 octombrie la Romexpo, în vederea validării candidaturii lui Mircea Geoană la preşedinţia României. După mai bine de două ore, în prezenţa secretarului general al partidului, Liviu Dragnea şi a liderului TSD, Nicu Bănicioiu, au fost aleşi cei 273 delegaţi. Nu au lipsit discursurile celor mai importanţi reprezentanţi ai PSD Vâlcea şi nici picanteriile care au făcut deliciul celor peste 500 de membri de partid veniţi în sala Casei Sindicatelor din Râmnic din toate colţurile judeţului.

Pesediştii au luat cu asalt Casa Sindicatelor

Sala mare a Casei Sindicatelor a fost neîncăpătoare pentru social-democraţii vâlceni care au participat la sfârşitul săptămânii trecute la Conferinţa Extraordinară organizată pentru desemnarea delegaţilor care vor valida peste câteva zile candidatura lui Mircea Geoană la funcţia de preşedinte al statului. Nu au lipsit liderii PSD Vâlcea dar nici oaspeţii din cadrul conducerii centrale a partidului. Liviu Dragnea, secretar general şi vicepreşedinte al PSD, împreună cu Nicu Bănicioiu, lider al TSD, au încercat să suplinească absenţa lui Mircea Geoană, care a anunţat că va fi prezent în mijlocul social-democraţilor vâlceni în perioada următoare. După citirea mesajului preşedintelui PSD, de către Liviu Dragnea, liderul organizaţiei judeţene Vâlcea, Ion Cîlea a prezentat o analiză a stării filialei, precum şi strategia adoptată în contextul viitoarei campanii electorale. Acesta nu a uitat să amintească şi de deficienţele organizatorice. „Ne-am confruntat cu o mobilizare insuficientă la vot a alegătorilor în anumite organizaţii, la care s-a adăugat şi lipsa de reacţie vizavi de anumiţi competitori care au practicat turismul electoral şi alte forme de influenţare a alegătorilor. Trebuie să îmbunătăţim strategia electorală, ţinând cont şi de aceste deficienţe. Mesajul nostru trebuie să fie clar: Traian Băsescu este cel care a dus România în stare de faliment, să punem capăt celor 5 ani de minciuni şi scandal politic”, a spus Cîlea. Liderul PSD a cerut strângerea cât mai grabnică a semnăturilor de susţinere a candidaturii lui Geoană, consolidarea filialelor teritoriale, atragerea de noi membri şi stabilirea în toate organizaţiile responsabilităţi concrete pentru fiecare militant al partidului. Nu în ultimul rând, Cîlea a cerut monitorizarea activităţii primarilor PD-L şi PNL, în vederea contracarării posibilelor abuzuri ale acestora. De asemenea, Cîlea a subliniat faptul că liderii care transmit mesaje în media trebuie să aibă credibilitate în rândul populaţiei.

Bleotu: PSD are nevoie de hemoragie electorală

Unul dintre cele mai bine fundamentate discursuri a fost cel al deputatului Vasile Bleotu, preşedinte al PSD Drăgăşani, care nu a uitat să menţioneze importanţa implicării în campanie a greilor partidului, Ion Iliescu şi Adrian Năstase. „Ne aşteaptă cea mai dificilă campanie de până acum. Miza este formarea guvernelor până în 2016. Fac un apel la militanţii noştri: este nevoie să transmitem un mesaj de unitate. Nu este nimeni din partid mai presus decât celălalt. Dacă nu vom face o campanie unită, rezultatul nu va fi cel scontat. Am convingerea că doar aşa putem atinge un rezultat de peste 55% la nivel judeţean. Este un angajament pe care domnul preşedinte Cîlea, împreună cu Delegaţia Permanentă, l-au luat în faţa conducerii partidului şi-l putem realiza doar prin sprijinul militanţilor. Partidul are nevoie de hemoragie electorală, nu de hemoragie în disputa internă. Trebuie să-i determinăm pe Iliescu şi Năstase să fie trup şi suflet alături de Mircea Geoană. Dacă acest lucru va fi îndeplinit, am ferma convingere că Mircea Geoană va fi noul preşedinte al României. Nu trebuie să uităm că Mircea Geoană este oltean şi este pentru prima dată când România are şansa să fie condusă de un oltean”, a spus Bleotu.

Vlădoiu: Geoană vine ca o mănuşă României

La rândul său, deputatul Aurel Vlădoiu a subliniat importanţa votului final, din 7 decembrie. „De rezultatul din decembrie depinde viitorul României în următorii 8 sau chiar 10 ani. Vedem cu toţii ce se întâmplă, suntem martorii aruncării pe piaţă a tot felul de petarde. Domnul Băsescu şi-a făcut recent bilanţul celor 5 ani de mandat, uitând însă să vorbească despre situaţia în care se găseşte azi România. N-a spus nimic despre victoria pe care o anunţa în 2004, în lupta cu statul ticăloşit. Nu Băsescu a băgat România în NATO, în Casa Comună Europeană; ştim foarte bine cine a făcut acest lucru. România are nevoie astăzi, mai mult ca oricând, de stabilitate, unitate şi soluţii pentru ieşirea din criză. Soluţiile sunt la PSD; în urmă cu trei luni, am mers la coaliţie cu 24 de propuneri concrete pentru a scoate România din criză. Ele nu au fost luate în seamă de către Băsescu şi Boc. Îl cunosc foarte bine pe Mircea Geoană şi pot spune că este omul care vine ca o mănuşă României. Ştie ce are de făcut şi România merită să-l aibă ca preşedinte. Bătălia va fi grea; vom asista la fel de fel de diversiuni şi intoxicări. Trebuie însă să fim pregătiţi să rezistăm. În colegiul Horezu, pe care-l coordonez, avem activişti de mare valoare, primari cu care mă mândresc, care au câştigat foarte multe bătălii, consilieri bine pregătiţi. Am adus 12.800 de voturi pentru Ion Cîlea şi cred că ne putem mobiliza şi acum pentru a da României un preşedinte pe care-l merită”, a spus parlamentarul.
Scurt şi la obiect a fost şi senatorul Laurenţiu Coca. Practic, discursul său nu a fost altceva decât un mesaj către Mircea Geoană: „Domnul preşedinte are la Vâlcea o armată electorală care în ultimii 20 de ani nu a pierdut niciun război! Aici sunt oameni profesionişti, competenţi, care nu au decât un singur deziderat: Mircea Geoană preşedinte!”.

Bănicioiu, revendicat de tesediştii vâlceni

Extrem de interesant a fost speech-ul lui Costi Rădulescu, preşedinte al TSD şi director al CAS Vâlcea. Acesta nu a uitat să spună că liderul TSD, Nicu Bănicioiu este originar din comuna vâlceană Dăeşti, fapt care l-a făcut pe Liviu Dragnea să-l sfătuiască pe acesta, mai în glumă, mai în serios, ca în 2012 să candideze pentru Camera Deputaţilor din partea organizaţiei Vâlcea. De asemenea, Rădulescu nu a uitat să amintească de sprijinul acordat lui Cîlea de către tinerii pesedişti, în lupta pentru preşedinţia CJ. „De ce să nu recunoaştem, au fost momente când eraţi cam singur iar noi v-am fost alături”, i-a transmis liderul TSD Vâlcea lui Ion Cîlea. De asemenea, Costi Rădulescu a vorbit despre rolul tinerilor în PSD Vâlcea. „Acest lucru se vede prin candidatul tânăr pentru europarlamentare, Adrian Burlan, prin prefectul tânăr pe care îl avem în persoana domnului Remus Grigorescu, prin colegi de-ai mei care au fost promovat în structurile administrative ale judeţului şi prin media tânără de vârstă a parlamentarilor noştri”, a mai spus liderul TSD Vâlcea.
La rândul său, preşedintele PSD Râmnicu Vâlcea, Ion Matei a scos în evidenţă trendul pozitiv al filialei pe care o conduce, menţionând că opţiunile cetăţenilor sunt în evidentă schimbare. „Vom interveni în tonul mesajelor adresate cetăţenilor. Vom arăta atât faţa actualului preşedinte al României, cât şi calităţile viitorului şef de stat, Mircea Geoană”, a spus Matei.

Şefa IŞJ, certată de Dragnea

Unul dintre cele mai controversate discursuri a fost cel al Cameliei Coroiu, inspector general şcolar. Aceasta le-a cerut scuze primarilor PSD că nu a avut timp să schimbe toţi directorii de şcoli liberali şi democrat-liberali, argumentând că nu vrea să încalce în vreun fel legea. De asemenea, Coroiu a dat vina pe presă, acuzând-o că duce o campanie de denigrare la adresa sa. „Ştiţi cât de atacată sunt eu în această perioadă. Îmi voi respecta promisiunile, însă doar respectând legea. Ştiu că mulţi dintre primari sunteţi supăraţi că nu am schimbat toţi directorii de şcoală, dar ştiţi care este situaţia”, a spus social-democrata. Liviu Dragnea nu a apreciat prea mult această etalare de „justeţe”, cerându-i răspicat Cameliei Coroiu să ţină cont de ceea ce cer primarii, întrucât aceştia sunt investiţi cu votul cetăţenilor. Dragnea nu a specificat însă dacă schimbarea directorilor de şcoli trebuie făcută legal sau nu. „Doamna Coroiu, sper să fi înţeles eu greşit că aţi certat primarii. Am o rugăminte la toţi colegii noştri care sunt şefi de deconcentrate: să nu uite că nimeni nu le cere să încalce legea. Însă nici nu sunt de acord ca toate solicitările făcute de primarii noştri, de la care toată lumea cere în campaniile elctorale, să nu fie luate în seamă. Dacă un primar are o problemă cu directorul şcolii, Inspectoratul Şcolar trebuie să se aplece asupra acesteia”, a spus Dragnea.

„Hello boss!”

Haios cum îl ştim, primarul comunei Prundeni, Horia Horăscu, şi-a început într-un mod inedit speech-ul, salutându-l pe Dragnea cu apelativul „Hello Boss!”, spre amuzamentul întregii asistenţe, numindu-l „fost ministru al Internelor”, deşi acesta nu a ocupat mai mult de două zile această funcţie. „Sper ca oamenii pe care-i avem la Bucureşti să ne aducă şi nouă banii mult-promişi. Nu putem face politică fără bani. A apărut mult-trâmbiţata lege cu rectificarea. Vă întreb cu toată sinceritatea noastră, a primarilor: unde sunt acei bani, domnule Dragnea? De primari depinde voturile pentru Mircea Geoană. Una e să iei cu 51%, alta e să iei cu 70-80%. Acolo unde sunt primari PSD, se pot obţine scoruri de 80%. Trebuie să-i atragem în această misiune electorală şi pe primarii de la alte partide care ne sunt prieteni”, a spus Horăscu.

Bani pentru primării

Ion Cîlea i-a predat lui Liviu Dragnea, care este şi preşedinte al Uniunii Consiliilor Judeţene, un material prin care solicită alocarea a 30 miliarde lei vechi, necesari acoperirii salariilor pentru un număr de 28 primării vâlcene, care nu vor primi bani pentru echilibrarea bugetelor. „Am făcut un material pentru Ministerul Finanţelor, în vederea acordării unui împrumut pentru cele 28 de localităţi din Trezoreria statului. Aseară am primit răspunsul; ar fi de acord, însă fiecare localitate trebuia să întocmească o documentaţie. Cu cele 30 miliarde am acoperi salariile neplătite chiar şi de patru luni. Am cerut ca banii să nu fie împărţiţi de guvern, ci de preşedintele UNCJ”, a spus Cîlea.

Dragnea: Băsescu nu trebuie atacat excesiv

În cuvântul său, Liviu Dragnea nu a contenit cu laudele la adresa organizaţiei judeţene Vâlcea a PSD şi a preşedintelui Ion Cîlea. „Este una dintre cele mai bine structurate organizaţii din ţară. Ceea ce a reuşit să facă această organizaţie trebuie să reprezinte un model demn de urmat pentru toate filialele din ţară. De asemenea, îl felicit cu toată dragostea pe domnul Cîlea şi pentru ceea ce face din punct de vedere administrativ”, a spus Dragnea, care nu a uitat să menţioneze de inaugurarea noului sediu al teatrului. Interesant este că secretarul general al PSD a contrazis, într-o oarecare măsură, strategia de campanie pregătită de colegii săi de la Vâlcea. Mai exact, Dragnea a subliniat că nu atacarea lui Băsescu este prioritară, ci scoaterea în evidenţă a calităţilor lui Geoană. „Nu despre relele făcute de Băsescu trebuie să vorbim în primul rând; important este ce vrea să facă domnul Geoană. (…) Nu cădeţi în capcana întinsă de Traian Băsescu. Nu discutaţi pe fond despre această propunere de realizare a unui Parlament cu două camere, trei camere, garsonieră şi aşa mai departe. Este un subiect extrem de important, care se discută după alegeri. Concentraţi-vă pe ce va face Mircea Geoană, care va instaura normalitatea în această ţară. Primarii nu vor mai sta cu mâna întinsă la guvern, ci vor avea o viziune predictibilă a administraţiei. Preşedintele CJ va trebui să aibă acces la resurse şi decizie, sistemul vechi va fi descentralizat, pensionarii nu vor mai fi consideraţi o povară, tinerii se vor regăsi în această ţară şi nu vor fi împinşi către consumul de droguri. Despre asta trebuie să vorbim noi în campanie”, a spus Dragnea.

Persu spune că nu s-a referit la ziarişti, ci la politicieni

Ultimul discurs al conferinţei a fost şi cel mai controversat, iscând reacţii dintre cele mai vehemente într-o anumită zonă a presei. Folosind o figură de stil, secretarul executiv al PSD Vâlcea, Dumitru Persu i-a invitat pe social-democraţi să se îmbrace în roşu, întrucât adversarii partidului au alergie la această culoare. Persu a comparat adversarii PSD cu un taur furios în arenă care ar putea nimeri în „suliţa lui Cîlea”. Deşi a vorbit şi despre acea parte a presei capacitată pentru a ataca PSD, Dumitru Persu ne-a declarat, după terminarea conferinţei, că nu s-a referit la ziarişti atunci când a vorbit despre „suliţa lui Cîlea”, ci la acei politicieni care atacă PSD. „Dacă ziariştii care m-au pus la zid ar fi dat dovadă de o minimă obiectivitate, ar fi obţinut şi o reacţie din partea mea, care poate ar fi nuanţat mesajul insuficient înţeles. În plus, cei care mă critică nu au făcut acelaşi lucru şi cu Traian Băsescu, cel care a jignit de nenumărate ori întreaga breaslă a jurnaliştilor. Cel mai recent exemplu: bilanţul din Parlament, în care preşedintele a lansat un atac dur la adresa media. De altfel, nu m-am referit în special la o parte a ziariştilor, ci mai ales la unii lideri politici, care au făcut declaraţii belicoase la adresa PSD, anterior conferinţei extraordinare de sâmbătă. Nu mă voi lăsa intimidat de nicio ameninţare la adresa mea sau a familiei mele. Sunt prea hârşit în politică în ultimii 20 de ani”, spune secretarul executiv al PSD Vâlcea.
Redăm în continuare discursul lui Dumitru Persu, pentru o bună clarificare a cititorilor: „O să vă rog insistent să încercaţi să veniţi îmbrăcaţi în roşu, culoarea care îi sperie de moarte pe contracandidaţii noştri. Roşul este culoarea sângelui; roşul este culoarea vieţii; roşul este culoarea iubirii şi a prieteniei. Haideţi să ne îmbrăcăm toţi în roşu! Există aici, în Râmnicu Vâlcea, contracandidaţi care fac tot felul de aprecieri. Din păcate, există şi o mass-media care ne critică mitocăneşte – o parte dintre ei, pentru că asta le este sarcina. Se înfurie, li se închid ochii de frică atunci când văd culoarea roşie, precum face taurul acela în arenele spaniole şi s-ar putea întâmpla ca în nesăbuinţa lor, repezindu-se aşa, împotriva PSD-ului, împotriva culorii roşii, să intre în suliţa lui Ion Cîlea”.
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button